Problem z AGIE Classic 2S
-
Autor tematu - Posty w temacie: 9
Problem z AGIE Classic 2S
Witam
Jestem operatorem drążarki drutowej AGIE. Ostatnio pojawił się problem z uzyskiwaniem dokładnych wymiarów i chropowatości Ra 0.3. Po wycięciu kwadratowej kostki o wymiarach 30x30 na Ra0.3 (Main i trzy trimy wykańczające) uzyskałem wymiary 0.015 poniżej nominału i chropowatość dochodzącą do Ra 0.9. Drażenie podczas ostatniego trima jest bardzo niestabilne z dużymi wahaniami wartości na wykresie obróbki. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Z góry dziękuję za pomoc.
Jestem operatorem drążarki drutowej AGIE. Ostatnio pojawił się problem z uzyskiwaniem dokładnych wymiarów i chropowatości Ra 0.3. Po wycięciu kwadratowej kostki o wymiarach 30x30 na Ra0.3 (Main i trzy trimy wykańczające) uzyskałem wymiary 0.015 poniżej nominału i chropowatość dochodzącą do Ra 0.9. Drażenie podczas ostatniego trima jest bardzo niestabilne z dużymi wahaniami wartości na wykresie obróbki. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Z góry dziękuję za pomoc.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 9
myślę że powinna siać błędami za luźne paski powodowały by błędy w przejazdach osi też na zgrubnym przejściu jak i tych pierwszych gładzeniach,a może coś namieszane z korektorem (offsetem drutu na ostatniej obrubce) ma za dużo zbierania po pozostałych obróbkach ,sprawdź też jak sprawa wygląda przy drążeniu np. na dwa lub na trzy przejścia.
-
Autor tematu - Posty w temacie: 9
Na ostatnim trimie na Ra0.3 ma do zebrania tylko 0.01 mm. Offsety są OK. Na dwa i trzy przejścia trzyma chropowatośc ale wymiary nie do końca. Przy cięciu z opcją reverse cut maszyna nie zostawia jednakowego naddatku na kolejne cięcia wykańczające. Wygląda to tak jakby nie wracała po tym samym torze. Przy cięciu zębów w kołach zębatych jedną stronę zęba obrabia szybciej, a drugą wolniej czyli nie zbiera równomiernie po obu stronach. Dochodzi do sytuacji, że przy ostatnim trimie jednej strony zęba prawie nie zbiera. Widać tylko delikatne iskrzenie. Po drugiej stronie iskrzenie zamienia się w ładny jasny łuk.