Mam taką sprawę do rozwikłania i chciałbym się nią podzielić

Uploaded with ImageShack.us
Mając tak ułożony drut potrzebuję wykonać maszynowo kontrolę przepływu prądu. Prąd oczywiście niewielki i bezpieczny dla człowieka. Ma to wyglądać mniej więcej w ten sposób aby np 1 koniec drutu otrzymał impuls z prądem, a elektroda tego urządzenia po dotknięciu z 2 końcem drutu otrzymała ten impuls i dała sygnał, że drut nie jest przerwany. Do tego teraz potrzebuje jakiś pomysł na to jak to najlepiej zrobić. Dodam, że drut ma małą średnicę, jest giętki oraz nie ma oczywiście idealnego powtarzalnego położenia końców drutu. Dodatkowo aby jeszcze utrudnić zadanie, drut wchodzi na maszynę na czas 1 [s] i schodzi, cała kontrola musi odbyć się w tym czasie. Oczywiście ta 1[s] to czas, w którym drut razem z odizolowaną podtrzymką zatrzymuje się na maszynie. Dodam, że przed zatrzymaniem 1 końcówka drutu przechodzi przez mały strumień wody.
Plan mam taki, że można dać małe napięcie na wodę i w momencie przejścia 1 końcówka otrzyma impuls, ale tutaj teraz mam problem bo jak ładnie zgrać element który dotknie 2 końcówkę

Pozdrawiam