Wiadomo, że aby obliczyć prędkość posuwu należy brać pod uwagę ilość obrotów wrzeciona na minutę, ilość ostrzy freza, stal z jakiej wykonany jest frez, materiał który obrabiamy
troche tak, ale mozna sie doczepic błędu składniowego , ponieważ ilosc obrotów wylicza sie z predkosci skrawania dla danego materiału i od tego liczy sie całą resztę.
Nigdzie natomiast nie znalazłem iformacji jak głęboko można prowadzić frez przy pojedynczym przejściu
takie parametry są podane w katalogach , są to tylko informacje jako wskazówki bezpieczniej obróbki , katalogi zgodnie podają, że przy frezowaniu pełną szerokością freza mozna sie zagłębiać w materiał na głębokość połowy średnicy freza i oczywiscie im mniej skrawania materiału czy to wgłąb czy w szerokosc tym można szybciej.
(wydaje mi się że inna prędkość posuwu powinna być przy zbieraniu warstwy 0,1mm inna przy 0,5mm inna przy 2mm) i drugie pytanie: mam na przykład wykonany już kanał o głębokości 10mm i chciałbym poszerzyć go o 0,05mm.
niekoniecznie powinna , ale mozliwa , ale to tylko po to aby bylo szybciej - a to dlatego ze frez poradzi sobie z przefrezowaniem mniejszej ilosci materialu z wiekszymi parametrami. rozne parametry dla roznych frezów np. dla malych ( 6mm ) frezowanie przy zaglebieniu 3mm zalecają katalogi 0.02mm na ostrze , oczywiscie mozna wiecej jak materiał miękki - frez nie jest idealnie sztywny zawsze sie podegnie, jak nie on to maszyna, trzeba juz byc tego swiadomym i dobierac wartości z wlasnego doswiadczenia.
polecam przeglądnięcie katalogu , chociazby takiego :
http://wnt.de/download/13_Frezy_VHM.pdf tam na koncu są wskazówki w jaki sposob dobierac i liczyc parametry.