Spawanie 45 z St3S
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam,
pierwsze czytam, żeby stal 45 była spawalna. Przy tej zawartości węgla?
Inaczej - nie jest to stal przydatna na konstrukcje spawane.
Aczkolwiek, kedyś w pracy jeden z tokarzy miał pecha i zaniżył średnicę potężnego wału (fi 450 mm L=6000) z C-45 właśnie i żeby ten wał jakoś ratować, spawalnik opracował proces napawania wału drutem. Spawanie się udało, ale klient odmówił przyjęcia wału argumentując, że nie ma 100 % pewności, iż wał się nie sknoci w eksploatacji. Rzecz jasna nie mogę pisać tu o szczegółach sprawy, ale chodzi mi tylko o zobrazowanie trudności i potencjalnych kłopotów ze spawaniem stali C-45.
pierwsze czytam, żeby stal 45 była spawalna. Przy tej zawartości węgla?
Inaczej - nie jest to stal przydatna na konstrukcje spawane.
Aczkolwiek, kedyś w pracy jeden z tokarzy miał pecha i zaniżył średnicę potężnego wału (fi 450 mm L=6000) z C-45 właśnie i żeby ten wał jakoś ratować, spawalnik opracował proces napawania wału drutem. Spawanie się udało, ale klient odmówił przyjęcia wału argumentując, że nie ma 100 % pewności, iż wał się nie sknoci w eksploatacji. Rzecz jasna nie mogę pisać tu o szczegółach sprawy, ale chodzi mi tylko o zobrazowanie trudności i potencjalnych kłopotów ze spawaniem stali C-45.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
spwanie stali trudnospawalnej
najlepsza fox nibas 70/20
pospawasz tym każdą stal, nawet narzędziówkę
w czewie mozesz dostać za fre
lub innej firmy o z niklem powyżej 60%
podgrzać do spawania do 150 st. C
po spawaniu studzic powoli
odpręzyć ile mozesz, chocby do 400 st. C
pozdro
pospawasz tym każdą stal, nawet narzędziówkę
w czewie mozesz dostać za fre
lub innej firmy o z niklem powyżej 60%
podgrzać do spawania do 150 st. C
po spawaniu studzic powoli
odpręzyć ile mozesz, chocby do 400 st. C
pozdro
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Pozwólcie Panowie że się podłączę do tematu bo jest on bardzo dla mnie ciekawy mam do wykonania wał do giętarki średnica to fi 40 podparty na jednym końcu i w połowie łożyska
na drugim końcu rolka do giętarki muszę spawać na nim opór dla rolek o średnicy 150mm
wykonanie wału w całości za dużo wiórów ale jeśli użyję stali 45h celem hartowania to czy mogę przyspawać ten opór np. ze stali st3 albo proszę może ktoś mi za proponuje lepszy materiał zamiast 45h
na drugim końcu rolka do giętarki muszę spawać na nim opór dla rolek o średnicy 150mm
wykonanie wału w całości za dużo wiórów ale jeśli użyję stali 45h celem hartowania to czy mogę przyspawać ten opór np. ze stali st3 albo proszę może ktoś mi za proponuje lepszy materiał zamiast 45h
-
Zasada jest taka:
Im wał ma być grubszy - czyli im mniej ma się uginać, tym bardziej podłą stal się stosuje.
Jeżeli wał ma być hartowany, to lepiej kupić ulepszony materiał np 40 HM. Jego twardość to ok 24 - 28 HRC, co zapewnia obrabialność. Zamiast spawać opór, może warto rozważyć połączenie skurczowe?
Im wał ma być grubszy - czyli im mniej ma się uginać, tym bardziej podłą stal się stosuje.
Jeżeli wał ma być hartowany, to lepiej kupić ulepszony materiał np 40 HM. Jego twardość to ok 24 - 28 HRC, co zapewnia obrabialność. Zamiast spawać opór, może warto rozważyć połączenie skurczowe?