na wstepie chcialbym napisac ze nie mialem nigdy doczynienia z maszyna czy programem do cnc.
Pracuje w firmie ojca i chce on kupic frezarke cnc,nie jest to maly koszt dlatego zejdzie sie pewnie jeszcze z tym dosc dlugo, podobno mialbym ja obslugiwac i chcialbym zaczac nauke zagadnien zwiazanych z "CNC" Z tego co sie zorientowalem na forum jest to dosc duzy zakres wiedzy i szeroko pojmowane pojecie.
Prosilbym kogos po piersze o :
-napisanie jakie programy mi sa potrzebne, do czego sluzy kazdy z nich( czytalem cos o g-code, symulatorach itp. obecnie rysuje w Illustratorze mialem tez troche doczynienia z Autocadem na studiach ale to jest wiedza zerowa)
-od czego musze zaczac aby miec dobra podstawe do nauki programu jakie pojecia musze poznac itp.(zdaje sobie sprawe ze jest to ogrom informacji)
-linki z poradnikami do programow i tutoriale(nauczylem sie illustratora z tutkow wiec wiem ze sa one najlepszym sposobem na poznanie programu, no oczywiscie pomijajac praktyke)
-linki do tematow na forum i nie tylko
mam nadzieje ze znajdzie sie jakas dobra dusza i wprowadzi mnie w swiat obrobki CNC

pozdrawiam i licze na aktywnosc
[email protected]