Pompy KMT- awarie itp.

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych

Autor tematu
taddow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Pompy KMT- awarie itp.

Post napisał: taddow » 24 lip 2010, 13:48

Zwracam się z prośbą do osób, które używają pomp firmy KMT o przedstawienie informacji na temat awaryjności tych urządzeń.
Jak się ma jakość wody, której używacie do żywotności części.
Im więcej informacji tym lepiej. Temat obszerny więc zachęcam do pisania.

Tagi:

www.kimla.pl
Posty w temacie: 2

Post napisał: www.kimla.pl » 30 wrz 2010, 22:39

Przede wszystkim zależy od pompy.
Pompy KMT to stare Ingersole, ale oni teraz oferują dwa rozwiązania SLV STD i PLUS.
O ile dobrze pamiętam ta pierwsza ma nurniki metalowe, które szybko się zużywają poza tym ma mniejsze ciśnienie 3800, a za sporą dopłatą wersja PLUS ma nurniki ceramiczne i ciśnienie 4000bar, ale problemu z zacierającymi się gwintami na cylindrach dalej nie rozwiązali.

Sylwek Byliński
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Sylwek Byliński » 01 paź 2010, 20:02

Od paru lat pracuję jako operator water jeta z pompą KMT i akurat problemu z zacierającym się gwintem na cylindrach nie mieliśmy . Jedyny problem był z pękającymi głowicami wysokociśnieniowymi ale tylko w pierwszym okresie użytkowania.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 02 paź 2010, 07:59

Robiłem kilka naście remontów , napraw pomp KMT , starych ingersolów i nigdy nie miałem problemów z zacierającymi sie gwintami.
Nawet mocno wytarte pompy hydrauliczne łopatkowe po remoncie w Wadowicach trafiały potem do montażu do mnie i osiągały wyniki nowych jak u pomp ( na testach uzyskaliśmy przez 45min pracy ciągłej ciśnienie 5100 bez najmniejszych problemów. Był to Ingersol SLV )
Tak że nie wiem nic o zacieraniu się gwintów.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

www.kimla.pl
Posty w temacie: 2

Post napisał: www.kimla.pl » 02 paź 2010, 22:38

Ja widziałem. Nawet mam gdzieś fotki. Jak je znajdę to wgram. O dziwo w starych Ingersolach takich problemów nie widziałem, a po przejęciu przez KMT i owszem.

dd

Post napisał: dd » 28 paź 2010, 14:16

Gwinty się zacierają przy niezbyt dokładnym czyszczeniu albo słabym smarowaniu.
KMT ciągle modernizuje elementy pomp i nowsze cylindry i głowice coraz mniej pękają

sonicblack

Post napisał: sonicblack » 23 gru 2010, 22:07

Elo pracowałem trochę na systemach KMT i muszę stwierdzić że ich awaryjność zależy od wielu czynników :

1. musi być odpowiednia jakość wody kiepska może powodować szybkie niszczenie podzespołów pompy jak również elementów systemu cięcia.
Dbałbym o zastosowanie dobrego zmiękczacza wody.

2. odpowiednia temp. oraz wilgotność powietrza w pomieszczeniu- duża wilgotność i niska temp. powodują zmianę ścierniwa z sypkiego na na "kleisty" , zmoczony a co za tym idzie zapycha się cały system cięcia.

3. dodatkowo częstą przyczyną były awarie pękania rurek ciśnieniowych przy cylindrze oraz prowadzących do systemu cięcia. Szybkie zużywanie szafiru, a także dyszy fokusującej. Podejrzewam że była kiepska woda.

4.nie wiem jak w innych firmach ale KMT posiada drogi serwis najbliższy w Czechach chyba że coś ostatnio się zmieniło.

5. ten egzemplarz był specyficzny w porównaniu z innymi heheh

jeśli coś więcej chcecie wiedzieć piszcie na e-maila:

[email protected]

Awatar użytkownika

kali77
Kontakt:

Post napisał: kali77 » 21 wrz 2011, 04:26

sonicblack pisze:Elo pracowałem trochę na systemach KMT i muszę stwierdzić że ich awaryjność zależy od wielu czynników :

1. musi być odpowiednia jakość wody kiepska może powodować szybkie niszczenie podzespołów pompy jak również elementów systemu cięcia.
Dbałbym o zastosowanie dobrego zmiękczacza wody.

Z całym szacunkiem do wypowiedzi i wiedzy Kolegi chciałbym tylko coś dodać od siebie:

Ad.1. Zawsze jak słyszę o "kiepskiej wodzie" to mnie rusza i muszę dodać swoje 3 grosze. ;-) Więc twierdzę, że nie ma czegoś takiego jak "kiepska woda". Woda to woda. Może być wodociągowa, przemysłowa, uzdatniona, demineralizowana, destylowana... albo ognista jak kto woli ;-) I i wszystkie są dobre. Zależy do czego. Tylko różnią się parametrami.

Generalnie nas w technologii Water Jet interesuje woda wodociągowa, z pomijalnymi wyjątkami.

Mamy na rynku Polskim dwa rodzaje pomp: bardziej tolerancyjne na jakość wody pompy wzmacniaczowe, i dużo mniej tolerancyjne pompy nurnikowe (korbowodowe).

Parametry wody dla pomp nurnikowych (korbowodowych) jakie musi ona spełniać podaję w tabelce tutaj:
http://borawskikrzysztof.blogspot.com/2 ... owych.html

Jakby Ktoś z szanownych Kolegów chciał rozwinąć temat jakości i parametrów wody zapraszam do dyskusji.

www.borawskikrzysztof.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”