Pompy KMT- awarie itp.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Pompy KMT- awarie itp.
Zwracam się z prośbą do osób, które używają pomp firmy KMT o przedstawienie informacji na temat awaryjności tych urządzeń.
Jak się ma jakość wody, której używacie do żywotności części.
Im więcej informacji tym lepiej. Temat obszerny więc zachęcam do pisania.
Jak się ma jakość wody, której używacie do żywotności części.
Im więcej informacji tym lepiej. Temat obszerny więc zachęcam do pisania.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 2
Przede wszystkim zależy od pompy.
Pompy KMT to stare Ingersole, ale oni teraz oferują dwa rozwiązania SLV STD i PLUS.
O ile dobrze pamiętam ta pierwsza ma nurniki metalowe, które szybko się zużywają poza tym ma mniejsze ciśnienie 3800, a za sporą dopłatą wersja PLUS ma nurniki ceramiczne i ciśnienie 4000bar, ale problemu z zacierającymi się gwintami na cylindrach dalej nie rozwiązali.
Pompy KMT to stare Ingersole, ale oni teraz oferują dwa rozwiązania SLV STD i PLUS.
O ile dobrze pamiętam ta pierwsza ma nurniki metalowe, które szybko się zużywają poza tym ma mniejsze ciśnienie 3800, a za sporą dopłatą wersja PLUS ma nurniki ceramiczne i ciśnienie 4000bar, ale problemu z zacierającymi się gwintami na cylindrach dalej nie rozwiązali.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Robiłem kilka naście remontów , napraw pomp KMT , starych ingersolów i nigdy nie miałem problemów z zacierającymi sie gwintami.
Nawet mocno wytarte pompy hydrauliczne łopatkowe po remoncie w Wadowicach trafiały potem do montażu do mnie i osiągały wyniki nowych jak u pomp ( na testach uzyskaliśmy przez 45min pracy ciągłej ciśnienie 5100 bez najmniejszych problemów. Był to Ingersol SLV )
Tak że nie wiem nic o zacieraniu się gwintów.
Nawet mocno wytarte pompy hydrauliczne łopatkowe po remoncie w Wadowicach trafiały potem do montażu do mnie i osiągały wyniki nowych jak u pomp ( na testach uzyskaliśmy przez 45min pracy ciągłej ciśnienie 5100 bez najmniejszych problemów. Był to Ingersol SLV )
Tak że nie wiem nic o zacieraniu się gwintów.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Elo pracowałem trochę na systemach KMT i muszę stwierdzić że ich awaryjność zależy od wielu czynników :
1. musi być odpowiednia jakość wody kiepska może powodować szybkie niszczenie podzespołów pompy jak również elementów systemu cięcia.
Dbałbym o zastosowanie dobrego zmiękczacza wody.
2. odpowiednia temp. oraz wilgotność powietrza w pomieszczeniu- duża wilgotność i niska temp. powodują zmianę ścierniwa z sypkiego na na "kleisty" , zmoczony a co za tym idzie zapycha się cały system cięcia.
3. dodatkowo częstą przyczyną były awarie pękania rurek ciśnieniowych przy cylindrze oraz prowadzących do systemu cięcia. Szybkie zużywanie szafiru, a także dyszy fokusującej. Podejrzewam że była kiepska woda.
4.nie wiem jak w innych firmach ale KMT posiada drogi serwis najbliższy w Czechach chyba że coś ostatnio się zmieniło.
5. ten egzemplarz był specyficzny w porównaniu z innymi heheh
jeśli coś więcej chcecie wiedzieć piszcie na e-maila:
[email protected]
1. musi być odpowiednia jakość wody kiepska może powodować szybkie niszczenie podzespołów pompy jak również elementów systemu cięcia.
2. odpowiednia temp. oraz wilgotność powietrza w pomieszczeniu- duża wilgotność i niska temp. powodują zmianę ścierniwa z sypkiego na na "kleisty" , zmoczony a co za tym idzie zapycha się cały system cięcia.
3. dodatkowo częstą przyczyną były awarie pękania rurek ciśnieniowych przy cylindrze oraz prowadzących do systemu cięcia. Szybkie zużywanie szafiru, a także dyszy fokusującej. Podejrzewam że była kiepska woda.
4.nie wiem jak w innych firmach ale KMT posiada drogi serwis najbliższy w Czechach chyba że coś ostatnio się zmieniło.
5. ten egzemplarz był specyficzny w porównaniu z innymi heheh
jeśli coś więcej chcecie wiedzieć piszcie na e-maila:
[email protected]
-
- Kontakt:
sonicblack pisze:Elo pracowałem trochę na systemach KMT i muszę stwierdzić że ich awaryjność zależy od wielu czynników :
Z całym szacunkiem do wypowiedzi i wiedzy Kolegi chciałbym tylko coś dodać od siebie:
Ad.1. Zawsze jak słyszę o "kiepskiej wodzie" to mnie rusza i muszę dodać swoje 3 grosze.

Generalnie nas w technologii Water Jet interesuje woda wodociągowa, z pomijalnymi wyjątkami.
Mamy na rynku Polskim dwa rodzaje pomp: bardziej tolerancyjne na jakość wody pompy wzmacniaczowe, i dużo mniej tolerancyjne pompy nurnikowe (korbowodowe).
Parametry wody dla pomp nurnikowych (korbowodowych) jakie musi ona spełniać podaję w tabelce tutaj:
http://borawskikrzysztof.blogspot.com/2 ... owych.html
Jakby Ktoś z szanownych Kolegów chciał rozwinąć temat jakości i parametrów wody zapraszam do dyskusji.
www.borawskikrzysztof.pl
Inżynier serwisu Water Jet.
YOU TUBE: https://www.youtube.com/channel/UCMmoO2 ... 2Za6W9GglQ
BLOG: http://borawskikrzysztof.blogspot.com
YOU TUBE: https://www.youtube.com/channel/UCMmoO2 ... 2Za6W9GglQ
BLOG: http://borawskikrzysztof.blogspot.com