Witam.
W tokarce WEISSER NOVOMAT wrzeciono rusza i za chwilę zatrzymuje się .
Dzieje się tak zazwyczaj na początku programu lecz zdarzyło się że maszyna zatrzymała się
w środku cyklu.Zdarza się to coraz częściej.Próbowałem funkcje M3 M4 G96 G97 i zawsze tak samo. Nie jestem elektronikiem więc wszelkie zagadnienia dotyczące elektroniki są mi obce.
Proszę o pomoc, jestem z okolic Łodzi.
Pozdrawiam.
Problem z obrotami
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Proszę nieco lepiej opisać problem - czy po zatrzymaniu wrzeciona wyświetlany jest jakiś komunikat? Przyczyn może być bardzo wiele... Chociażby niskie ciśnienie hydrauliki w uchwycie... W jaki sposób jest uruchamiane wrzeciono po zatrzymaniu - co należy zrobić aby ruszyło... Proszę o szerszy opis.
czyro
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Witam
Wrzeciono zatrzymuje się nagle i tak samo gwałtownie rusza ,bywało że zatrzymało się na kilkadziesiąt sekund i bez żadnego powodu rusza .Nie wyświetla się żaden komunikat lub mogłem go nie zauważyć bo kiedy ja pracowałem na tej maszynie wrzeciono zatrzymywało sie na ułamek sekundy.Ciśnieniem regulowałem i nic to nie dało .Przeczyściłem komutator na tacho i też nic , nie wiem co dalej robić.Dziękuje za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Wrzeciono zatrzymuje się nagle i tak samo gwałtownie rusza ,bywało że zatrzymało się na kilkadziesiąt sekund i bez żadnego powodu rusza .Nie wyświetla się żaden komunikat lub mogłem go nie zauważyć bo kiedy ja pracowałem na tej maszynie wrzeciono zatrzymywało sie na ułamek sekundy.Ciśnieniem regulowałem i nic to nie dało .Przeczyściłem komutator na tacho i też nic , nie wiem co dalej robić.Dziękuje za zainteresowanie.
Pozdrawiam.