Jak sprzedać tokarkę?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jak sprzedać tokarkę?
Mam taki problem - kupiłem większą tokarkę i od tego czasu bezskutecznie próbuję sprzedać starą mniejszą. Szkoda ją na złom oddać, bo jest jeszcze bardzo sprawna, służyła mi bezawaryjnie tyle czasu, jednak nie mam pojęcia na jakim serwisie ją wystawić, żeby ktoś kupił.
Oto link do mojego ogłoszenia na Ale Gratka link
Jej parametry:
Średnica toczenia: 45mm ~ 48mm;
Średnica w kłach: 260mm;
Długość toczenia: 1m ~ 1,2m;
Prześwit: 52mm;
Całkowita długość: 3;
Szerokość: 1m;
wysokośc: 1,2m;
Waga: ok. 3 tony;
Bardzo proszę, podpowiedzcie, co najlepiej zrobić.
Oto link do mojego ogłoszenia na Ale Gratka link
Jej parametry:
Średnica toczenia: 45mm ~ 48mm;
Średnica w kłach: 260mm;
Długość toczenia: 1m ~ 1,2m;
Prześwit: 52mm;
Całkowita długość: 3;
Szerokość: 1m;
wysokośc: 1,2m;
Waga: ok. 3 tony;
Bardzo proszę, podpowiedzcie, co najlepiej zrobić.
Tagi:
-
- Kontakt:
Może faktycznie za drogo, ale jest to cena do negocjacji, a poza tym nie ma nawet zainteresowania (nikt o nic nie pyta...). Tymczasem to dobra tokarka, nie jakiś chiński bubel.
Jak mi była potrzebna o długości toczenia dwóch metrów, to nie patrzyłem zbytnio na cenę. Ta metr i wystawiłem za pół ceny tej dużej, którą niedawno kupiłem.
Jak mi była potrzebna o długości toczenia dwóch metrów, to nie patrzyłem zbytnio na cenę. Ta metr i wystawiłem za pół ceny tej dużej, którą niedawno kupiłem.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
nie pytaja pewnie z kilku względów :
1. mało obrazowe zdjęcie
2. brak parametrów- chociazby symbolu
3. brak szęk w uchwycie,
4. poważne uszkodzenie łoża.
5. za wysoka cena
prosze porównać pana maszyne np. z tą ...
http://www.allegro.pl/item943503183_tok ... eanka.html
stan ze zdjęcia - dobry ,
patrzac na to zdjecie to pokusiłbym sie o zadzwonienie gdyby była za 1,5 - 2000 zł,
a gdybym był naprawde zainteresowany to zwórciłbym uwagę na to że uchwyt tokarski wygląda jak by ktoś w niego młotkiem nawalał , dzieki czemu pewnie łożyska dostały też popalić ... do wymiany.
koszt kompletu łożysk + uchwyt tokarski pewnie 200mm, - to już mamy nie 6 000 a 9000 albo lepiej, a za tą cene to naprawde można kupić już znacznie lepszą maszynę.
Jak kolega pisze ze idealna do przetaczania bebnów hamulcowych - to fakt moze do tego sie nadaje ale raczej do precyzyjniejszych prac już nie. Po jakim czasie sie odrobi taka maszyna przetaczając tylko bębny???... chyba dość sporym.
1. mało obrazowe zdjęcie
2. brak parametrów- chociazby symbolu
3. brak szęk w uchwycie,
4. poważne uszkodzenie łoża.
5. za wysoka cena
prosze porównać pana maszyne np. z tą ...
http://www.allegro.pl/item943503183_tok ... eanka.html
stan ze zdjęcia - dobry ,
patrzac na to zdjecie to pokusiłbym sie o zadzwonienie gdyby była za 1,5 - 2000 zł,
a gdybym był naprawde zainteresowany to zwórciłbym uwagę na to że uchwyt tokarski wygląda jak by ktoś w niego młotkiem nawalał , dzieki czemu pewnie łożyska dostały też popalić ... do wymiany.
koszt kompletu łożysk + uchwyt tokarski pewnie 200mm, - to już mamy nie 6 000 a 9000 albo lepiej, a za tą cene to naprawde można kupić już znacznie lepszą maszynę.
Jak kolega pisze ze idealna do przetaczania bebnów hamulcowych - to fakt moze do tego sie nadaje ale raczej do precyzyjniejszych prac już nie. Po jakim czasie sie odrobi taka maszyna przetaczając tylko bębny???... chyba dość sporym.
-
- Kontakt:
Wcześniej wystawiałem tę tokarkę na Allegro, gdzie były wszystkie parametry i kilka zdjęć, jednak i tak nikt nie chciał jej kupić (choć był jeden zainteresowany - tokarka okazała się za krótka). Później wystawiałem to jeszcze w wielu miejscach, ale przyznam szczerze zniechęciliśmy się trochę ciągłym opisywaniem tego co widać na zdjęciach.
3. Brak szęk w uchwycie - szczęki są. tylko że wyjęte. Poprostu o nich zapomniałem
Do tego jest jeszcze tarcza zabierakowa, kieł, sercówki i inne takie rzeczy - uznałem, że jest oczywiste, że takie rzeczy się dodaje.
4. Poważne uszkodzenie łoża - czy aby napewno? Praktycznie suport tam nie dojeżdża i na pracę nie ma to wpływu.
5. Za wysoka cena... Nie sprzedam przecież 3 tonowej tokarki za 1500zł, bo w cenie złomu wyjdzie drożej.
Co do linka do Allegro - może i jest podobna do mojej, ale to koreańska tokarka, więc rzeczywiście więcej nie powinna kosztować...
W każdym razie bardzo dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia - pomogliście mi spojrzeć na sytuację z innej strony i już wiem, co mam zmienić
3. Brak szęk w uchwycie - szczęki są. tylko że wyjęte. Poprostu o nich zapomniałem

4. Poważne uszkodzenie łoża - czy aby napewno? Praktycznie suport tam nie dojeżdża i na pracę nie ma to wpływu.
5. Za wysoka cena... Nie sprzedam przecież 3 tonowej tokarki za 1500zł, bo w cenie złomu wyjdzie drożej.
Co do linka do Allegro - może i jest podobna do mojej, ale to koreańska tokarka, więc rzeczywiście więcej nie powinna kosztować...
No właśnie chciałem zaznaczyć, że toczę na niej także bębny, a nie tylko bębny, gdyż wszyscy wiedzą, że toczenie bębnów jest kłopotliwe, gdyż maszyna musi być wytarta z oleju. Nie pomyślałem, że nie dla wszystkich kupujących jest to oczywiste.b_j pisze:Jak kolega pisze ze idealna do przetaczania bebnów hamulcowych - to fakt moze do tego sie nadaje ale raczej do precyzyjniejszych prac już nie. Po jakim czasie sie odrobi taka maszyna przetaczając tylko bębny???... chyba dość sporym.
W każdym razie bardzo dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia - pomogliście mi spojrzeć na sytuację z innej strony i już wiem, co mam zmienić

Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 19:06 przez Leszek_J23, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Leszek_J23 taki już jest marketing.
Po pierwsze jak postawisz dwa takie same samochody: jeden umyty, nawoskowany z zadbanym, czystym i pachnącym wnętrzem, a drugi ubłocony z pokruszonymi chips-ami na siedzeniach to gwarantuje ci, że ten pierwszy sprzedasz nawet 20% drożej od drugiego, a jak odkręcisz koła i schowasz do bagażnika
to pewnie nikt nawet nie zapyta czy ten samochód ma koła tylko przejdzie obojętnie (bo po co pytać o niekompletny samochód). W twoim przypadku może czyścić tokarki nie musisz, ale zdjęcie powinno pokazywać kompletne urządzenie.
Po drugie jak dajesz jedno zdjęcie to tak jakbyś klientom, którzy przyjdą osobiście do ciebie zobaczyć maszynę, pozwalał na oglądanie przez małe okienko na końcu warsztatu.
Piszesz, że znudziło ci się opisywanie zdjęcia, tylko co tam opisywałeś? Chyba wszystko, bo to zdjęcie nic nie pokazuje. A w zasadzie pokazuje: "sprzedam starą uszkodzoną tokarkę". Jak ktoś szuka sprawnej, to patrząc na nie, nie będzie nawet czytał treści.
Sprzedasz ją jak:
1. Dasz dokładny opis parametrów i stanu
2. Umieścisz więcej zdjęć, ale takich, żeby minimum odzwierciedlały twój opis, dobrze jakby go poszerzały
Ogłoszenie musi być takie, żeby klient nie miał wątpliwości co kupuje i w jakim to jest stanie. Co do ceny się nie wypowiem, bo nie wiem ile to jest warte, ale jest taka stara zasada, która mówi że towar jest wart tyle ile klient jest w stanie za niego zapłacić.
Pozdrawiam i życzę owocnej sprzedaży
Po pierwsze jak postawisz dwa takie same samochody: jeden umyty, nawoskowany z zadbanym, czystym i pachnącym wnętrzem, a drugi ubłocony z pokruszonymi chips-ami na siedzeniach to gwarantuje ci, że ten pierwszy sprzedasz nawet 20% drożej od drugiego, a jak odkręcisz koła i schowasz do bagażnika

Po drugie jak dajesz jedno zdjęcie to tak jakbyś klientom, którzy przyjdą osobiście do ciebie zobaczyć maszynę, pozwalał na oglądanie przez małe okienko na końcu warsztatu.
Piszesz, że znudziło ci się opisywanie zdjęcia, tylko co tam opisywałeś? Chyba wszystko, bo to zdjęcie nic nie pokazuje. A w zasadzie pokazuje: "sprzedam starą uszkodzoną tokarkę". Jak ktoś szuka sprawnej, to patrząc na nie, nie będzie nawet czytał treści.
Sprzedasz ją jak:
1. Dasz dokładny opis parametrów i stanu
2. Umieścisz więcej zdjęć, ale takich, żeby minimum odzwierciedlały twój opis, dobrze jakby go poszerzały
Ogłoszenie musi być takie, żeby klient nie miał wątpliwości co kupuje i w jakim to jest stanie. Co do ceny się nie wypowiem, bo nie wiem ile to jest warte, ale jest taka stara zasada, która mówi że towar jest wart tyle ile klient jest w stanie za niego zapłacić.
Pozdrawiam i życzę owocnej sprzedaży

-
waga tej tokarki to mniej niż 2000 kg - mam DTR i tą tokarkę to wiem
za 2500 zł max ją sprzedasz
niedawno jedna była na allegro za 2500 zł a druga za 1500 zł na kup teraz i obie poszły od razu.
na złomie za nią dostaniesz 1000 zł i z tą wyrwą w łożu chyba tam trafi, taka wyrwa to poważny karb, a suport dojeżdza nawet dalej
za 2500 zł max ją sprzedasz
niedawno jedna była na allegro za 2500 zł a druga za 1500 zł na kup teraz i obie poszły od razu.
na złomie za nią dostaniesz 1000 zł i z tą wyrwą w łożu chyba tam trafi, taka wyrwa to poważny karb, a suport dojeżdza nawet dalej
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 20:09 przez Mariuszczs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
mam nadzieje że kolege nie obraziłem- jeśli tak to przepraszam,
faktycznie może maszyna byc 100% kompletna, sprawna i ma "tylko" ukruszone łoże.
ale wygląda zupełnie inaczej, należy pokazac całość jak najokazalej i wskazać uszkodzenia, a nie tylko wskazać uszodzenia bo wtedy wyglada to tak jakby cała reszta nawet nie była warta pokazania.
ja również nie raz sprzedawałem urządzenia nawet po pół roku, i z doświadczenia wiem ze czasem przez 3 miesiace wogóle nie było zainteresowania a pózniej 3 osoby w ciagu tygodnia przyjechały na oględziny i maszyna sie sprzedala odrazu.
pozdrawiam i miłego sprzedawania,
faktycznie może maszyna byc 100% kompletna, sprawna i ma "tylko" ukruszone łoże.
ale wygląda zupełnie inaczej, należy pokazac całość jak najokazalej i wskazać uszkodzenia, a nie tylko wskazać uszodzenia bo wtedy wyglada to tak jakby cała reszta nawet nie była warta pokazania.
ja również nie raz sprzedawałem urządzenia nawet po pół roku, i z doświadczenia wiem ze czasem przez 3 miesiace wogóle nie było zainteresowania a pózniej 3 osoby w ciagu tygodnia przyjechały na oględziny i maszyna sie sprzedala odrazu.
pozdrawiam i miłego sprzedawania,
-
albo zobacz tą :
http://www.allegro.pl/item954548074_tok ... 4_rok.html
cena od 2000 zł i nikt nie licytuje a maszyna większa ( z tej samej serii TR )
http://www.allegro.pl/item954548074_tok ... 4_rok.html
cena od 2000 zł i nikt nie licytuje a maszyna większa ( z tej samej serii TR )
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 20:13 przez Mariuszczs, łącznie zmieniany 1 raz.