sterownik na procku...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
sterownik na procku...
Witam, jestem nowy w temacie, chciałem sobie zrobic sterownik do rygla w drzwiach od pokoju, i wygrzebałem do tego celu jakieś stare kosty L298 jako sterownik wymyśliłem sobie bardzo prosty sterownik na 2051, jednak jak sie okazalo wcale to nie jest takie proste niestety stwierdzilem ze procek po podlaczeniu silnika szybciutko gotowac sie zacza i pytanko
czy silniki bipolarne nalezy jakos rozpedzac czy cos w tym rodzajeu??? jaka jest maksymalna szybkosc zmiany krokow ktore jest jeszcze w stanie przerobic???
pozdr.
czy silniki bipolarne nalezy jakos rozpedzac czy cos w tym rodzajeu??? jaka jest maksymalna szybkosc zmiany krokow ktore jest jeszcze w stanie przerobic???
pozdr.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Re: sterownik na procku...
l298 posiada wejście sterujące zgodne z TTL (część logiczna układu zasilana oddzielnym napięciem 5V) więc jeśli podzespoły są sprawne takie zjawisko (przegrzewanie się '51) nie powinno mieć miejsca niezależnie od użytego silnika i sposobu jego serowania.szogun pisze:niestety stwierdzilem ze procek po podlaczeniu silnika szybciutko gotowac sie zacza
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeśli chodzi o druga czesc pytania to każdy silnik krokowy należy rozpędzać i w większosci przypadkow hamować.
maksymalna prędkosc jest podawana jest w notach katalogowych silników dla różnych napięć zasilania. Uklad o ktorym piszesz steruje silnik choperowo tak wiec mozesz podac na zasilanie motorkow nawet okolo 40V i ustawic prad odpowiedni dla danego silnika . Jak nie znajdziesz noty do swojego silnika pozostaje tylko metoda prob i bledów.
maksymalna prędkosc jest podawana jest w notach katalogowych silników dla różnych napięć zasilania. Uklad o ktorym piszesz steruje silnik choperowo tak wiec mozesz podac na zasilanie motorkow nawet okolo 40V i ustawic prad odpowiedni dla danego silnika . Jak nie znajdziesz noty do swojego silnika pozostaje tylko metoda prob i bledów.
-
ottop pisze:trzeba pomyśleć nad jakimś ograniczeniem prądu

na szczescie weekend przed nami, bedzie czas, sprobuje wstawic jakies drivery.
technicznie slyszalem, ze sa tylko 2 sposoby na zagrzanie tego procka na wyjscie dac "1" i podac wyzsze napiecie z zewnatrz, a drugi to przy wyzerowaniu pinu pobierac przez niego prad...
napiecia napewno nie mialem wyzszego, wiec moze to 2gie, nic zobaczymy
-
Witam
też mi się tak wydawało, niestety qrcze mocno się zdziwilem teraz zakupilem proca i mam w zamyśle na nim spróbować, bo te 2 poprzednie niestety na wyjściach p1.0 i p1.1 (komparator) przy "1" pokazują około połowy napięcia zasilania - wiec chyba sie juz ugotowaly
.
a moze to koncowki mam jakies uszkodzone
no nie wiem popatrzymy...
Tiny26 powiadzasz... w czym piszesz (asm czy c++) ??
dalo by rade fragmęt kodu oblookać?
czytałem, że przy podłączaniu procka z kompem, najlepeij to zrobić łącząc przerwania przez jakiś inwerter (aby reagował na oba zbocza) , czy to konieczne ?
pozdr.
też mi się tak wydawało, niestety qrcze mocno się zdziwilem teraz zakupilem proca i mam w zamyśle na nim spróbować, bo te 2 poprzednie niestety na wyjściach p1.0 i p1.1 (komparator) przy "1" pokazują około połowy napięcia zasilania - wiec chyba sie juz ugotowaly

a moze to koncowki mam jakies uszkodzone

Tiny26 powiadzasz... w czym piszesz (asm czy c++) ??
dalo by rade fragmęt kodu oblookać?
czytałem, że przy podłączaniu procka z kompem, najlepeij to zrobić łącząc przerwania przez jakiś inwerter (aby reagował na oba zbocza) , czy to konieczne ?
pozdr.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Najpierw próbowałem w Bascomie, niestety poza problemami z obsługą tego procka całość działała za wolno więc przerzuciłem się na AVRStudio4 i zrobiłem wszystko w asm.
Sygnał step z komputera podłączyłem bezpośrednio do wejście INT0. Procesor jest ustawiony tak aby przerwanie było wyzwalane przez zbocze narastające.
Postaram się wrzucić na forum w przyszłym tygodniu to co udało mi się na razie zrobić(schemat, PCB i soft)
[ Dodano: 2004-09-07, 14:25 ]
No to zamieszczam to co narazie zrobiłem. Niestety nie miałem możliwości przeprowadzenia testów z częścią mechaniczną więc nie jestem w stanie określić przydatności układu do sterowania w CNC.
Sygnał step z komputera podłączyłem bezpośrednio do wejście INT0. Procesor jest ustawiony tak aby przerwanie było wyzwalane przez zbocze narastające.
Postaram się wrzucić na forum w przyszłym tygodniu to co udało mi się na razie zrobić(schemat, PCB i soft)
[ Dodano: 2004-09-07, 14:25 ]
No to zamieszczam to co narazie zrobiłem. Niestety nie miałem możliwości przeprowadzenia testów z częścią mechaniczną więc nie jestem w stanie określić przydatności układu do sterowania w CNC.
- Załączniki
-
- ster_01_uni.zip
- (46.41 KiB) Pobrany 639 razy
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7