Witam serdecznie mam pewnien problem.
Na zaliczenie musze opracować projekt chwytaka i wykonać model rzeczywisty ale nie wiem jak mam sie za to zabrać potrzebowałbym jakichś materiałów. Może ktoś kto czyta forum miał do wykonania podobne zadanie. Potrzebowałbym danych dotyczących różnych typów chwytaków.
Czy mógłby mi ktoś podać jakieś adresy stron internetowych lub literature na ten temat, czy może ktoś jest w posiadaniu takich dokumentów.
Moim pierwszym zadaniem jest:
1. Przeprowadzić analize literaturową oraz internetową chwytaków dostępnych na rynku.
2. Opracować pole możliwych rozwiązań:
- chwytaków o ruchu kleszczowym
- chwytaków o ruchu imadłowym
3. Przeprowadzić optymalizacje metodą punktową w zakresi układu: napedowego, przeniesienia napedu i końcówek chwytnych.
4. Uszczegółowić wybrane rozwiązanie konstrukcyjne.
5. Zunifikować cechyb charakterystyczne chwytaka.
6. Opracować wzrocową konstrukcje chwytaka z wyszczególnieniem typowych postaci konstrukcyjnych elementów oraz układ wymiarów (każdy zmienny wymiar przyjmuje oznaczenie zwiazane z ozaczeniem elementu).
7. Opracować graf relacji sprzężeń chwytaka.
8. Przedstawić charakterystykę statyczną siłową i przemieszczeniową wzorcowej konstrukcji chwytaka.
9. Opracować algorytm a następnie program doboru ilościowych cech konstrukcyjnych dla typowej postaci konstrukcji chwytaka, z zastosowaniem operatorów:
- geometrycznych
- wytrzymałościowych
- elementów dobieranych
- procesu wytwórczego
- podobieństwa konstrukcyjnego
- wymiarów sprzeżonych
10. Wyszczególnić konstrukcje elemtntów i utworzyć ich rysunki katalogowe(można również z zastosowaniem parametryzacji).
11. Utworzyć złożenie wybranego chwytaka (można również w programie graficznym).
12. Przeprowadzić symulacje działania chwytaka (model lub symulacja wprogramie graficznym).
Jak widać sporo tego jest i sformułowane jest dośc niejsano czy moge liczyć na kogoś pomoc bardzo prosze o wszelkie rady , adresy stron , materiały wszelkiego rodzaju lub proponawane rozwiązania.
Bardzo prosze o pomoc . Pozdrawiam
Projet z PKM u - prosze o pomoc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
http://www.smc.pl/pdf/08%20Schwenkantriebe/MRHQ.pdf
Na początek
Jeszcze jest firma oferująca oprogramowanie Alibre tam też zapytaj o chwytaki wiem że na sympozjach oferowali takowe.
Mam nadzieje że trafiłem w temat
Na początek
Jeszcze jest firma oferująca oprogramowanie Alibre tam też zapytaj o chwytaki wiem że na sympozjach oferowali takowe.
Mam nadzieje że trafiłem w temat
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki