Po dłuższej przerwie oraz wielu przemyśleniach ,w końcu udało mi się zaprojektować nową wersję Frezarki CNC do PCB (z możliwością wykorzystania jej do innych celów).
Projekt wykonałem w Inventorze.

NO ALE ŻEBY NIE POZOSTAWAĆ CAŁY CZAS W SFERZE PROJEKTÓW MASZYNKĘ ZACZOŁEM BUDOWAĆ...
Do wykonania konstrukcji wykorzystałem profil aluminiowy firmy MiniTec 45 x 90 G.
Cała konstrukcja skręcana. Elementy aluminiowe były cięte waterjet’em następnie obrabiane na tokarce oraz frezarce. Osie będą napędzane śrubami kulowymi fi 16 x 5. Napęd będzie przeniesiony paskami zębatymi T5, przełożenie 1:1. Zastosowałem silniki bipolarne 1,89 Nm we wszystkich osiach. Stół porusza się na łożyskach liniowych SME 30GUU po wałkach precyzyjnych fi 30 (łożyska zamknięte) natomiast oś Z jeździ na wałkach z podporą fi 16 – łożyska liniowe przedłużane SME16GUU. Wrzeciono Kress 530 FM. Stół podciśnieniowy o polu roboczym 450 x 300.
OTO ZDJĘCIA Z POSTĘPÓW PRAC NAD MASZYNĄ

[URL=http://img3.imageshack.us/my.php?image=img0426v.jpg]

W ciągu następnych 3- 4 tyg. mam zamiar maszynę uruchomić. Niestety ze względu na studia nie mam za wiele czasu . W każdym bądź razie jak tylko maszyna zostanie uruchomiona zrobię filmik z jej pracy oraz napiszę o ewentualnych problemach.
Pozdrawiam:
Miloo