Czyszczenie aluminium przed anodowaniem

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
lekter
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Czyszczenie aluminium przed anodowaniem

Post napisał: lekter » 17 maja 2026, 20:21

Cześć
Mam ogromny problem z czyszczeniem aluminium przed anodowaniem na czarno. Chodzi mi o uzyskania w miarę wysokiego połysku co daje po anodowaniu porządny odcień. Takie juz wypróbowałam metody
1. Czyszczenie ręczne szlifierka mimosrodkowa.
Daje efekty takie jakie chce ale trwa strasznie długo i strasznie pyli. Muszę stosować kilka rodzaju papieru ściernego i wlokniny
2. Czyszczenie szlifierka bebnowa. Tutaj nie ściąga dobrze rys. Trzeba zakładać taki papier na gabce który sie często rwie.
3. Proszkowanie kulkami szklanami. Super metoda. Wszystko znika jakby sie masło obrabialo ale powierzchnia nie jest jednakowo wyczyszczona bo trzeba czasami dłużej przytrzymać i robi sie inny odcień albo powietrza braknie i juz jest inny odcień. Finalnie kolor po anodzie jest bardziej szary z odcieniami.
4. Szlifowanie magnetyczne igłami w wodzie. Magnesy ruszają igłami stalowym i to ma niby robić super robote, przy najmniej na filmach. Ale to wcale nie dziala. Te igły nie mają żadnej siły. Jeszce sie przy tej metodzie pomęczę bo jest najnowsza.

Znacie jakieś metody do seryjnej produkcji? Ręcznie wychodzi najlepiej ale to sie idzie zajechać.

Wróć do „Obróbka metali”