Wykonanie gniazda imbusowego - jak
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Wykonanie gniazda imbusowego - jak
Czy macie jakieś pomysły na wykonanie gniazd sześciokątnych pod klucze imbusowe?
Spotkałem się już z użyciem w tym celu elektrodrążarki (z armatą na muchę) . Czasami istnieje potrzeba zrobienia śruby nietypowej i przydała by się też możliwość zrobienia takich gniazd.
Myślałem o wierceniu otworu wpisanego w sześciokąt a następnie na prasie wciśnięciu odpowiednio obrobionego stępla.
Materiały o jakich myślę to stal i aluminium (miękkie).
Wie ktoś może jak to się robi na skale przemysłową? Jakiś filmik, zdjęcie, trochę szukałem znalazłem tylko o wykonywaniu gwintów.
Spotkałem się już z użyciem w tym celu elektrodrążarki (z armatą na muchę) . Czasami istnieje potrzeba zrobienia śruby nietypowej i przydała by się też możliwość zrobienia takich gniazd.
Myślałem o wierceniu otworu wpisanego w sześciokąt a następnie na prasie wciśnięciu odpowiednio obrobionego stępla.
Materiały o jakich myślę to stal i aluminium (miękkie).
Wie ktoś może jak to się robi na skale przemysłową? Jakiś filmik, zdjęcie, trochę szukałem znalazłem tylko o wykonywaniu gwintów.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kolego jak na tokarce to możesz zrobić sobie taki wygniatak . Mocuje się go do konika . Najpierw wiercisz potrzebne fi potem wygniatasz na obrotach tył wygniataka jest łożyskowany i lekko przesunięty z osi przez co zawsze wygniata jedno ostrze Trochę chaotycznie ale pewnie zrozumiesz

To jest samo narzędzie nie wiem czy widać ale ostrze ma większy wymiar dalej jest cylinder do mocowania do każdego sześciokąta potrzeba inne narzędzie

To jest samo narzędzie nie wiem czy widać ale ostrze ma większy wymiar dalej jest cylinder do mocowania do każdego sześciokąta potrzeba inne narzędzie
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Wykonanie gniazda imbusowego - jak
... i już po temacie , gdyż nic lepszego nie wymyślisz.acetylenek pisze:...Myślałem o wierceniu otworu wpisanego w sześciokąt a następnie na prasie wciśnięciu odpowiednio obrobionego stępla. ...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Re: Wykonanie gniazda imbusowego - jak
i tak sie to wlasnie robi w warunkach warsztatowych. Widzialem kiedys takie stepelki - wygladaja one jak zwykle klucze imbusowe, tyle, ze maja dosc krotka czesc robocza (czyli ta co ma przekroj szesciokata) a potem dosc znacznie sie zgrubiaja, zapewne po to, zeby sie nie wygiely. w miekkiej stali, to takie gniazdo dalo sie wybic dzieki jednemu uderzeniu mlotkiem. mysle, ze do sporadycznych zastosowan daoby rade cos takiego zrobic z obcietego klucza ampulowego, na ktory nalozylo by sie tsalowa tulejke, w ktora by mozna bylo tluc mlotkiemacetylenek pisze: Myślałem o wierceniu otworu wpisanego w sześciokąt a następnie na prasie wciśnięciu odpowiednio obrobionego stępla.
.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
-
-
Wystarczy ,że dasz zerowy kąt natarcia i już masz wybijak, który spęcza wióra.Jeśli wykonasz(kat natarcia dodatni) wklęsłe czoło jak narysował bob35,to wycinak jest super. To co narysowałeś to zbędna komplikacja. Jeśli jednak chcesz się bawić to powodzenia.
W produkcji wielkoseryjnej stosuje się również toczenie gniazda za pomocą specjalnej przystawki nożem ze spieku w kształcie łezki. W firmie w której pracuję wykonywano tak sześciokąt 8 w ilości kilkaset tysięcy szt.
W produkcji wielkoseryjnej stosuje się również toczenie gniazda za pomocą specjalnej przystawki nożem ze spieku w kształcie łezki. W firmie w której pracuję wykonywano tak sześciokąt 8 w ilości kilkaset tysięcy szt.