Pleksa

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
zykfryd
Posty w temacie: 4

Pleksa

Post napisał: zykfryd » 26 kwie 2009, 16:17

Chciałbym zagiąć kawałek pleksy wys 10 szer 6 gr 1,5mm pod kątem 45 stopni. Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii, możecie podzielić się doświadczeniem? chciałbym to zrobić w warunkach domowych

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bbuli » 26 kwie 2009, 18:41

Witam. Przygotuj sobie jakąś pryzmę z oczekiwanym kątem.Materiał podgrzej gorącym powietrzem-dobrze sprawdza się opalarka.Po podgrzaniu dociśnij na wzorniku-gotowe.Jeśli masz jeszcze folię zabezpieczającą przed porysowaniem-nie usuwaj jej-zdejmiesz po wszystkim.I nie kombinuj z podgrzewaniem nad gazem czy palnikiem-materiał pomarszczy się i spieni.

Autor tematu
zykfryd

Post napisał: zykfryd » 27 kwie 2009, 17:18

Nie mam opalarki, czym to w domu mogę podgrzać?

ossik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: ossik » 27 kwie 2009, 17:57

Witam suszarką do włosów choć temperatura może okazać się zbyt mała

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 27 kwie 2009, 18:31

z suszarki na pewno będzie za mała temperatura.
Przy takiej małej grubości to ja bym sie nie bał podgrzewać palnikiem. Wymaga trochę wprawy ale jak możesz zniszczyć 1-2 elementy to nie widzę problemów. Ja Palnikiem na gaz za 7 zł giałem plexę 6mm i za pierwszym razem mi wyszło.
Wogóle to podstawowe pytanie jakie nie padło:
jaka jest długość elementu? bo od tego zależy "domowa" technologia.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 27 kwie 2009, 19:33

Najlepiej można zapanować nad temperaturą ogrzewania pleksi jeżeli zastosuje się zanurzanie w ogrzanej do dobranej doświadczalnie temperatury cieczy. Próba jest wskazana bo pleksi, zależnie od technologii wytwarzania może mieć różne pod tym względem wymagania. Musi to być ciecz która ma wyższą temperaturę wrzenia niż woda a jednocześnie która nia uszkodzi lub nie zanieczyści powierzchni tworzywa. Taką cieczą jest gliceryna. Dawniej kupić ją można było w aptekach (nie wiem czy nadal jest tam dostępna). Można też ją tanio nabyć w wytwórniach biopaliw gdzie powstaje jako odpad produkcyjny. Może też być kosmetyczna. Gliceryna ma temperaturę wrzenia prawie 300 st.C więc do temperatury mięknięcia pleksi nic złego się z nią nie stanie. Można ją ogrzewać w dowolnym garnku bo po użyciu naczynie bez przeszkód łatwo oczyścić. Samą uzyskaną kształtkę po ostudzeniu także da się oczyścić bez żadnych specjalnych rozpuszczalników. Gliceryna po prostu rozpuszcza się w wodzie więc wystarczy ją zwyczajnie opłukać nad zlewem.
Metoda ogrzewania w glicerynie jest o tyle ciekawa że można w ten sposób rozmiękczyć na wskroś także grube tafle pleksi które przy innych metodach niezbyt łatwo doprowadzić w całym przekroju do plastyczności. Jedyne na co należy zwrócić uwagę to ostrożność bo rozgrzana nawet do 200 st.C gliceryna wygląda tak samo jak zimna czyli ani nie dymi ani nie faluje. Zatem kształtkę pleksi zanurzać w niej i wyjmować przy pomocy szczypiec i obowiązkowo z osłoną na twarzy w razie wypryśnięcia gorącej kropli

Autor tematu
zykfryd

Post napisał: zykfryd » 28 kwie 2009, 17:51

jak na rysunku
Załączniki
Snap2.jpg
Snap2.jpg (507.78 KiB) Przejrzano 1041 razy

mocart4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: mocart4 » 05 lip 2009, 16:11

Co sądzicie o zawiasach z pleksy? czy są wytrzymałe? chciałbym je przykleić do dwóch współpracujących, aluminiowych kątowników.

Autor tematu
zdzicho

Post napisał: zdzicho » 05 lip 2009, 16:17

Lepszy poliwęglan . Pleksi jest kruche.

mocart4
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: mocart4 » 05 lip 2009, 16:28

ale czy są zawiasy z polowęglanu?