Frezarka TOS FGSH 50

Problemy z rozłączaniem zasilania wrzeciona

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
nabuch
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Frezarka TOS FGSH 50

Post napisał: nabuch » 22 lut 2026, 13:25

Witam. Trafił mi się do naprawy układ sterowania frezarki jak w tytule. Wrzeciono na początku co jakiś czas sie wyłączało z biegiem czasu coraz rzadziej dało sie go uruchomić. Uruchamianiu towarzyszyła symfonia styczników przełączania L/P gwiazda/trójkąt . W maszynie ktoś wymienił styczniki przełączania gwiazda trójkąt + czasówkę po czym przestało się całkowicie włączać. Doprowadziłem sekwencję uruchamiania do normalności ale pozostał problem że uklad co jakiś czas sie rozłącza .Czasem wrzeciono popracuje 10s , czasem pracuje 1m. Dostałem kawałek schematu ale niestety co rok to zmiany więc nie jest on 100% zgodny. Właściciel uzyskał DTR ale jeszcze nie przeglądałem . Mierząc to zwykłym multimetrem nie widać żadnych przyczyn odpuszczania stycznika. Zasilanie 110V dla cewek styczników widać żę trochę pływa ale obawiam się że multimetr możę nie wyłapywać wahań napięcia na tyle szybko żeby wyłapać problem. W którejś chwili puszcza stycznik od KM201 oraz KM203 od trójkąta. Niby prosty układ ale jest jakiś chochlik który psuje efekt.
Moje pytania
1. Czy macie jakieś sprawdzone triki w diagnostyce układów z podtrzymaniem do wyłapania które zasilanie 1 odpuszcza.
2. Czym najlepiej wyłapać spadki napięcia podczas pracy
3. Trochę grzebałem i czytałem że przyczyną mogą być układy zewnętrzne np presostaty smarowania. Ponieważ schemat mam tylko częściowy może ktoś podpowie gdzie znaleźć presostaty lub jest w stanie podpowiedzieć oznaczenie presostatów w maszynie ?
4.Może na coś jeszcze powinienem wrócić uwagę ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Obrazek

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”