Odnawianie wiertarki kolumnowej WS-01

Renowacjia wiertarki

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Henry82
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Odnawianie wiertarki kolumnowej WS-01

Post napisał: Henry82 » 12 sty 2026, 13:01

Witam wszystkich zainteresowanych renowacją wiertarki WS-01
Z powodu braku dostępności jakich kolwiek dokumentacji będę wdzięczny za podpowiedzi by nie popsuć tak wspaniałego urządzenia jakim jest bliźniaczy model do WS15 tylko mniejszy WS-01

Przed postanowieniem o jej odnowieniu sprawdziłem luzy oraz czy posów wrzeciona i regulacja wysokości działa prawidłowo i ku mojemu zaskoczeniu wszystko działa jak należy.
Dlatego chciałem odnowić vtylko powłokę lakierniczą , usunąć z rączek farbę i wymienić smary oraz uszkodzoną jedną kalamitke.
Tak wyglądała przed renowacją
Obrazek

Obrazek

Po zdjęciu kół pasowych , silnika z mocowaniem zabrałem się za czyszczenie do gołego metalu i ptrzklinalem tą decyzję przez kilkanascie dni usuwając 3 warstwy i mechaniczmie i chemicznie i taki oto efekt:
Obrazek

Obrazek

Zdjętą korbkę od regulacji wysokości doczyscilem go gołej stali i nie będę jej malować , cała będzie wypolerowana na błysk.
Obrazek

Mechanizm ślimakowy wyjęty w celu oczyszczenia ze starego smaru i zaaplikowany nowy :
Obrazek
Obrazek

Korpus pokryty ulubioną farbą hammerite młotkowy.
Obrazek
Obrazek
I tu mam dwa pytania do Was.
Pierwsze to na tej wiertarce są dwa punkty do podawania smarów przy wrzecionie i który za co odpowiada i jakie smary do nich?
A drugie pytanie dotyczy kalamitki przy mechanizmie korbowym do podnoszenia całości. Wydłubałem resztki uszkodzonej i została dziura bez gwintu nad dziurą z śrubą kontrującą tulejkę korby z slimakiem. Jaką tam wstawić ? Bez gwintu ? Czy zrobić gwint i dać normalne kalamitki z gwintami ?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Odnawianie wiertarki kolumnowej WS-01

Post napisał: RomanJ4 » 12 sty 2026, 14:19

Nagwintuj i wkręć. A co smarują te na wrzecionie ? Łożyska.
Do 01 nie mam, ale może do 15-tki i 16-tki się przydadzą..
WS 15 dtr.pdf
(3.01 MiB) Pobrany 41 razy
WSD16 - DTR.pdf
(4.96 MiB) Pobrany 44 razy
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Henry82

Post napisał: Henry82 » 12 sty 2026, 14:43

Jedno na pewno łożyska , a drugie tuleje lub sprężynę blaszkową od cofania wrzeciona do pozycji górnej ?
Niestety w obu portach pod zakrętkami taki sam zeschnięty brązowy smar. Wrzucę zdjęcie wieczorem tych portów bez nakrętek.

Autor tematu
Henry82

Post napisał: Henry82 » 12 sty 2026, 18:13

Henry82 pisze:
12 sty 2026, 14:43
Jedno na pewno łożyska , a drugie tuleje lub sprężynę blaszkową od cofania wrzeciona do pozycji górnej ? Czy też do łożyska?
Niestety w obu portach pod zakrętkami taki sam zeschnięty brązowy smar. Wrzucę zdjęcie wieczorem tych portów bez nakrętek.
Mam zdjęcia dodatkowe do tych dziwnych kalamitek które mają drobnozwojowy gwint o średnicy powyżej 15 mm

Obrazek
Obrazek

Czy do tego jest jakaś specjalna tawotnica albo jakiś adapter do zwykłej tawotnicy.

tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: tad1 » 12 sty 2026, 19:37

To jest towotnica nakładasz smaru do nakrętki i dokręcając nakrętke co pewien czas aplikujesz smar do łożysk panewek .

Autor tematu
Henry82

Post napisał: Henry82 » 14 sty 2026, 08:32

Czy Smar Renolit LX-EP 2 FUCHS syntetyczny będzie dobry do aplikowania przez te kalamitki nakrętkowe ? Bo tylko taki jest dostępny o klasie NGLI 2 w osiedlowym sklepiku w gminie.

pitsky
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pitsky » 14 sty 2026, 09:26

Do tej wiertarki każdy smar będzie dobry.

Autor tematu
Henry82

Post napisał: Henry82 » 26 sty 2026, 22:51

Rozebrałem mechanizm podnoszenia pinoli co by dobrać się do środka w celu wymiany smaru w całym mechanizmie wraz z łożyskami. O dziwo wszystko się rozkręca bez problemu , mechanizm od sprężyny wyszedł bez oporów delikatnie wypukiwajac. A macie jakiś patent później na montaż i naciąg tej sprężyny?
Bo z tego co widzę, to tam są aż 4 kliny. Dwa do trzymania sprężyny , jeden do blokowania korpusu sprężyny w jednej pozycji na wiertarce i jeden na wale z frezami do poruszania pinoli góra dół.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kalamitki nakrętkowe też bez problemu się odkręciły , czym je czyścić by ten napis na nich pozostał widoczny ? Ten napis coś ważnego oznacza ?
Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”