Z powodu braku dostępności jakich kolwiek dokumentacji będę wdzięczny za podpowiedzi by nie popsuć tak wspaniałego urządzenia jakim jest bliźniaczy model do WS15 tylko mniejszy WS-01
Przed postanowieniem o jej odnowieniu sprawdziłem luzy oraz czy posów wrzeciona i regulacja wysokości działa prawidłowo i ku mojemu zaskoczeniu wszystko działa jak należy.
Dlatego chciałem odnowić vtylko powłokę lakierniczą , usunąć z rączek farbę i wymienić smary oraz uszkodzoną jedną kalamitke.
Tak wyglądała przed renowacją
Po zdjęciu kół pasowych , silnika z mocowaniem zabrałem się za czyszczenie do gołego metalu i ptrzklinalem tą decyzję przez kilkanascie dni usuwając 3 warstwy i mechaniczmie i chemicznie i taki oto efekt:
Zdjętą korbkę od regulacji wysokości doczyscilem go gołej stali i nie będę jej malować , cała będzie wypolerowana na błysk.
Mechanizm ślimakowy wyjęty w celu oczyszczenia ze starego smaru i zaaplikowany nowy :
Korpus pokryty ulubioną farbą hammerite młotkowy.
I tu mam dwa pytania do Was.
Pierwsze to na tej wiertarce są dwa punkty do podawania smarów przy wrzecionie i który za co odpowiada i jakie smary do nich?
A drugie pytanie dotyczy kalamitki przy mechanizmie korbowym do podnoszenia całości. Wydłubałem resztki uszkodzonej i została dziura bez gwintu nad dziurą z śrubą kontrującą tulejkę korby z slimakiem. Jaką tam wstawić ? Bez gwintu ? Czy zrobić gwint i dać normalne kalamitki z gwintami ?