Wycena obróbki skrawaniem
Wyceny
-
rafraf
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Wycena obróbki skrawaniem
Dzień dobry,
z góry przepraszam jeśli temat jest zamieszczony w niewłaściwym dziale.
Chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej wyceny elementów wykonanych na frezarce, tokarce itd., a mianowicie:
W firmie w której pracuje (mała - około 25 osób), jest to spory problem i spędzamy na wycenie
czasu i kosztów wykonanie detali sporą ilość czasu. Zastanawiam się jak do tego tematu podchodzicie i
jakich narzędzi używacie - u nas niekiedy jest to posiłkowanie się na tym co nasz CAM na wygeneruje, nieraz
na bazie starych robót, a niejednokrotnie - strzał na ślepo i oszacowanie takich kosztów "z głowy".
Rozumiem że każda częśc wymaga indywidalnego rozpoatrzenia, inne koszty materiau, wymagania co do jakości powierzchni, pokrycia, obróbka cieplna itd. Słowem, zmiennych jest wiele.
Zastanwiałem się czy jest jakieś narzędzie online które mogłoby przyspieszyć i/ lub zautomatyzować taki proces?
Dziękuję za wszystkie porady i podpowiedzi,
Pozdrawiam,
Rafał
z góry przepraszam jeśli temat jest zamieszczony w niewłaściwym dziale.
Chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej wyceny elementów wykonanych na frezarce, tokarce itd., a mianowicie:
W firmie w której pracuje (mała - około 25 osób), jest to spory problem i spędzamy na wycenie
czasu i kosztów wykonanie detali sporą ilość czasu. Zastanawiam się jak do tego tematu podchodzicie i
jakich narzędzi używacie - u nas niekiedy jest to posiłkowanie się na tym co nasz CAM na wygeneruje, nieraz
na bazie starych robót, a niejednokrotnie - strzał na ślepo i oszacowanie takich kosztów "z głowy".
Rozumiem że każda częśc wymaga indywidalnego rozpoatrzenia, inne koszty materiau, wymagania co do jakości powierzchni, pokrycia, obróbka cieplna itd. Słowem, zmiennych jest wiele.
Zastanwiałem się czy jest jakieś narzędzie online które mogłoby przyspieszyć i/ lub zautomatyzować taki proces?
Dziękuję za wszystkie porady i podpowiedzi,
Pozdrawiam,
Rafał
-
kropek1980
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 3
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: Wycena obróbki skrawaniem
Wrzucam rysunek, podaję ilość, materiał i jaki format materiału. Opisy maszyn, stawki godzinowe, rzeczywiste czasy niektórych obróbek
ma z wcześniejszych wycen, przygotowane w pliku tekstowym - STANDARDY WYCEN. Daje mu plik na początek cyklu wycen. Oczywiście
sam dopisuje nowe rzeczy do tego arkusza i mi zwraca uzupełnione do uwzględnienia w następnych. Ostatnio zmodyfikowałem i te standardy
ma w tym samym excelu gdzie tworzy bazę wycen.
ma z wcześniejszych wycen, przygotowane w pliku tekstowym - STANDARDY WYCEN. Daje mu plik na początek cyklu wycen. Oczywiście
sam dopisuje nowe rzeczy do tego arkusza i mi zwraca uzupełnione do uwzględnienia w następnych. Ostatnio zmodyfikowałem i te standardy
-
Makler
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 1
A czy do tych wycen ( jakie by nie były ) dorzucasz jakiś bonus?kamar pisze: ↑08 sty 2026, 08:41Wrzucam rysunek, podaję ilość, materiał i jaki format materiału. Opisy maszyn, stawki godzinowe, rzeczywiste czasy niektórych obróbek
Swego czasu pracowałem w firmie , że kierownik do takiej wyceny dorzucał jeszcze 10% , tak na wszelki wypadek.
-
kamar

- Kontakt:
Jedyna w miarę rzetelna wycena to jest wycena z dołu, na podstawie rzeczywistych czasów wykonania.
I takie mam dla stałych klientów, się zrobi, się wyliczy
Wszelkie inne, AI czy sprytnego kierownika, to są wyceny mniej lub bardziej "z sufitu" .
Bardzo przydatne do wszelkiej maści zapytań internetowych. Wrzucasz na bęben
i po chwili klient ma profesjonalnie przygotowaną kalkulacje
I takie mam dla stałych klientów, się zrobi, się wyliczy
Wszelkie inne, AI czy sprytnego kierownika, to są wyceny mniej lub bardziej "z sufitu" .
Bardzo przydatne do wszelkiej maści zapytań internetowych. Wrzucasz na bęben
i po chwili klient ma profesjonalnie przygotowaną kalkulacje
-
kropek1980

jest szansa na podejrzenie przykladowego pliku exela ?kamar pisze: ↑08 sty 2026, 08:41Wrzucam rysunek, podaję ilość, materiał i jaki format materiału. Opisy maszyn, stawki godzinowe, rzeczywiste czasy niektórych obróbek
-
kamar

- Kontakt:
Sorry, ale tam są wszystkie moje dane warsztatowe, nie do rozpowszechniania 
-
kropek1980