- Pole robocze: 530x1130x90 mm,
- Rama złożona z profili konstrukcyjnych 40x80, 40x40 i 80x80. Do tego formatki aluminiowe ręcznie wykonane przeze mnie z płaskowników aluminiowych o grubości 5/10/15/20 mm oraz na osi Z profil konstrukcyjny 150x30x400 mm,
- wrzeciono chińskie 1.5 kW z falownikiem chłodzone cieczą, do tego 20l Ergolidu i chłodnica komputerowa,
- śruby kulowe 1605 i prowadnice hgr20 na wszystkich osiach o długościach 1500/700/400 mm
- silniki krokowe Nema 23 na osi X i Z zwykłe krokowe 2.3Nm 2A i drivery DM556
- silniki hybrydowe Nema 24 na osi Y 4Nm 5A i drivery CL57T
- krańcówki indukcyjne
- serducho czyli płytka sterująca to T41U5XBB + Teensy 4.1 z zainstalowanym grblHAL
- komputer to HP 800 G2 Mini i5/256GB/16GB i monitor dotykowy 15.6 ANMITE
Profile konstrukcyjne zamówiłem docięte na wymiar, bo chciałem żeby były idealnej długości i to się udało, dzięki temu mogłem główną ramę złożyć jak klocki lego. Jedynie samemu w nich gwintowałem otwory. Formatki aluminiowe robiłem samemu, najpierw robiłem projekt na komputerze, drukowałem go i naklejałem na płaskowniki. Później ukośnica, punktak i wiertarka stołowa nie najwyższych lotów. Efekt? Może nie idealnie, ale się udało.
Wszystko złożone na miarkę/suwmiarkę i przy pomocy płaskowników aluminiowych wraz ściskami. Nic nie sprawdzałem przy pomocy czujników zegarowych bo zwyczajnie takowego nie posiadam. Tak wszystko "projektowałem", żeby jakiekolwiek odległości wynosiły 5/10/15/20mm i żebym właśnie mógł przy użyciu płaskowników aluminiowych i ścisków to wszystko skręcać.
Dlaczego to piszę, bo ograniczniki dla krańcówek są zrobione również chałupniczo z kątowników alu i zwykłych śrub M6. Oś Y z podwójnymi śrubami ustawiona na suwmiarkę, moment zadziałania krańcówek na rękę i na oko moment zapalenia się diody tak aby były jednocześnie ufając, że rama wyszła mi prosto. Efekt? Pierwszy test trójkąta prostokątnego na pełnym polu roboczym wyszedł dosłownie idealnie. Sam byłem w szoku. Wymiary kwadratów i kół również się zgadzają z suwmiarką. Dla moich zastosowań i oczekiwań jest idealnie.
Zostało mi jeszcze dokończyć system mgiełki, drzwiczki do skrzynki el. zrobić wraz z przełącznikami, przyciskami itd., odciąg i jakieś pierdoły. Może w przyszłości również trochę ją zabuduję do sufitu w celu wyciszenia. Rozmiar maszyny jest podyktowany rozmiarem pomieszczenia, które ma wymiary 1.6x1.6m. No większej nie dało się zrobić
Budowa zajęła mi 10 miesięcy, wydałem na nią ~13500 zł. Szczerze myślałem, że zmieszczę się w 7 tyś. zł, "trochę" się przeliczyłem
Trochę zdjęć z prac w załącznikach i dwa filmiki z frezowania stołu "roboczego":
https://youtu.be/74mMTVmCuqc
https://youtu.be/EHLA1LGBtOo