przekladania zębata
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
przekladania zębata
Więc mam zaprojektować przekładnie zębatą redukcyjną jednostopniową, w której napęd z silnika o mocy P=22kW i prędkości obrotowej n1=1450 obr/min jest przenoszony przez sprzęgło na wałek I, a następnie przez przekładnię o przełożeniu i=2,8 na wałek II obracający się z prędkością n2 obr/min
Dane:
P- 22kW
n1= 1450 obr/min
materiał na koła zębate, wały, wpusty - dobrać
rodzaj łożysk - ślizgowe
Okres pracy T=20000
α=20°
Należy obliczyć liczbę zębów, wartość modułu z warunku na zginanie i sprawdzić z warunku na naciski powierzchniowe, obliczyć wymiary kół zębatych, obliczyć wymiary wałków i łożysk, ustalić wymiary przekładni
prosił bym o wypisanie wzorów poklei i z kand wziaść dane do obliczenia tej przekładni szukałem różnych przykładów ale nic nie pasuje do tego zadania :/ to jest zadanie z tech
może ktoś wie jak się za to zabrać i pomoże osobie w potrzebie xD byłbym bardzo wdzieczny
Dane:
P- 22kW
n1= 1450 obr/min
materiał na koła zębate, wały, wpusty - dobrać
rodzaj łożysk - ślizgowe
Okres pracy T=20000
α=20°
Należy obliczyć liczbę zębów, wartość modułu z warunku na zginanie i sprawdzić z warunku na naciski powierzchniowe, obliczyć wymiary kół zębatych, obliczyć wymiary wałków i łożysk, ustalić wymiary przekładni
prosił bym o wypisanie wzorów poklei i z kand wziaść dane do obliczenia tej przekładni szukałem różnych przykładów ale nic nie pasuje do tego zadania :/ to jest zadanie z tech
może ktoś wie jak się za to zabrać i pomoże osobie w potrzebie xD byłbym bardzo wdzieczny
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
ależ kolega wypowiedział się jak najbardziej z sensem, w przeciwieństwie do Twojego pytania.pimin pisze:po co się wypowiadasz jak nie masz nic sensownego do powiedzenia?? ja nie prosiłem o uwagi xD
Dlaczego???
choćby brak KONKRETNYCH pytań świadczący że z lenistwa szukasz jelenia co odwali za Ciebie robotę -bo oferty cenowej nie zauważyłem

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
a weźcie się ode mnie odczepcie xD mi chodziło o podanie wzorów a zadanie chciałem rozwiązać sam tylko nie wiem jak się do tego zabrać w książce szukałem ale nic ciekawego nie znalazłem a wzory które są na necie coś mi nie pasują do tego zadania. Wzory zamieściłem w załączniku jeżeli możecie to chodziarz mi powiedzcie czy tak to ma wyglądać i jakie wzory są na łożyska ślizgowe bo na toczne znalazłem a na ślizgowe nigdzie nie ma, nie wiem może nie umiem dobrze szukac
- Załączniki
-
- wzory.doc
- wzory
- (131.5 KiB) Pobrany 2410 razy