Cześć.
Robię próby z amatorską maszynką CNC (wypalarka plazmowa). Póki co rysuje sobie flamastrem zamiast palnika.
Chciałem wykonać napis (tekst) stworzony w LIBRECAD. Niestety po wgraniu takiego pliku do SheetCama, tekst jest niewidoczny.
Jedynie na przykład ramka. Jaki robię błąd?
Pozdrawiam Wojtek.
Tekst stworzony w LIBRECAD jest niewidoczny w Sheetcam
-
vOOytas
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 2
Re: Tekst stworzony w LIBRECAD jest niewidoczny w Sheetcam
Bardzo Ci dziękuję !
Pomogło
Udało się wkleić plik z napisem do SheetCama.
Niestety po uruchomieniu Post procesora wyskakuje komunikat o niepowodzeniu:
"Evaluation limit reached Przetwarzania Post niepowodzenie".
Plik się tworzy ale po próbie "wypalenia" maszynka się zatrzymuje w lewej skrajnej części.
Próbowałem obiekt ustawić na środku arkusza w SheetCamie ale nic to nie pomaga.
Masz może pomysł w czym problem? Równolegle szukam w necie pomocy,
Pozdrawiam, Wojtek
Pomogło
Udało się wkleić plik z napisem do SheetCama.
Niestety po uruchomieniu Post procesora wyskakuje komunikat o niepowodzeniu:
"Evaluation limit reached Przetwarzania Post niepowodzenie".
Plik się tworzy ale po próbie "wypalenia" maszynka się zatrzymuje w lewej skrajnej części.
Próbowałem obiekt ustawić na środku arkusza w SheetCamie ale nic to nie pomaga.
Masz może pomysł w czym problem? Równolegle szukam w necie pomocy,
Pozdrawiam, Wojtek
-
grg12
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
Re: Tekst stworzony w LIBRECAD jest niewidoczny w Sheetcam
"Evaluation limit reached" - używasz darmowej wersji SheetCama z limitem linii g-code.
Tekst (przynajmniej z typowymi czcionkami) potrzebuje zdumiewająco dużo g-code...
Z darmowych rozwiązań możesz wypróbować program FreeCad - niemal na pewno potrafi wygenerować kod do twojej wypalarki (jest darmowy i ma olbrzymie możliwości ale cokolwiek upierdliwy w obsłudze).
Inn darmowy program do rysunków 2D to "Inkscape" - jest do niego dostępny plugin generujący g-code (ponoć dość popularny wśród użytkowników znakowarek laserowych) ale szczerze mówiąc nie wiem jak go używać.
Osobiście używam Inkscape do rysowania, potem importuję rysunek do FreeCada i w nim generuję g-code.
Jakiego programu używasz do sterowania wypalarką? Jeśli darmowej wersji Mach3 - ten program też ma ograniczenie ilości linii g-code (o ile pamiętam - 500 linii)
Tekst (przynajmniej z typowymi czcionkami) potrzebuje zdumiewająco dużo g-code...
Z darmowych rozwiązań możesz wypróbować program FreeCad - niemal na pewno potrafi wygenerować kod do twojej wypalarki (jest darmowy i ma olbrzymie możliwości ale cokolwiek upierdliwy w obsłudze).
Inn darmowy program do rysunków 2D to "Inkscape" - jest do niego dostępny plugin generujący g-code (ponoć dość popularny wśród użytkowników znakowarek laserowych) ale szczerze mówiąc nie wiem jak go używać.
Osobiście używam Inkscape do rysowania, potem importuję rysunek do FreeCada i w nim generuję g-code.
Jakiego programu używasz do sterowania wypalarką? Jeśli darmowej wersji Mach3 - ten program też ma ograniczenie ilości linii g-code (o ile pamiętam - 500 linii)