krawedziarka
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
krawedziarka
Dzień dobry witam wszystkich obecnie pracuje na krawdziarce cnc firmy salvagnini i mam takie pytanie czy jest jakis program ktory umożliwial by napisanie kodu na giecie i przeprowadzanie symulacji. PROSZE O POMOC BO W NECIE JEST MALO INFOMRACNI NA TEN TEMAT Z GORY DZIEKUJE
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Istnieje takie oprogramowanie lecz popyt na nie jest dość mały. Trumph dorzuca do swoich maszyn dość prosty soft do robienia programów na swoje krawędziarki. Z własnej obserwacji wiem że jest on używany niezwykle rzadko. Swego czasu pracowałem vis a vis Amady na Fanucu. Wszystkie programy tworzyli na maszynie operatorzy bo nawet jeśli już coś wygenerowali to bardzo częstw blacha waliła o maszynę albo ktoś się zagalopował i wywijało fasolkę przy gięciu. Poza tym dobry krawężnik potrafi zaplanować kolejne kroki by detal prawidłowo zamknąć a jeśli już się zamota z pomocą przyjdzie technolog. Z ciekawostek na Hannover Messe widziałem oprogramowanie same generujące od A-Z proces gięcia, rozłożenie narzędzi i inne bajery o automatycznym zbrojeniu maszyny nie wspomnę 

W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Właśnie z tym technologiem to jest cięzko dlatego ze my jako firma dostajemy gotowe technologie a naszym zadaniem jest tylko to wygiąć, co do tego walenia blachy to się zgodze nie można wysztkiego dostrzec na symulatorze a tak naprawde wszystko wychodzi na maszynie, tylko unas problem jest tego typu że na testowanie jednego programu traci się dużo materiału no i czasu hm zastanawiam się czy znajdzie się jakiś taki program na necie ale zaczynam w to watpic no i nie ma co ukrywac pracuje tam zaledwie rok bez jakiego kolwiek szkolenia i ciezko sie w ten temat wbic, mam jeszcze takie pytanie w jaki sposob okresla sie tolerancje na giecia z tego co czytalem to wszystko zalezy od naddatku badz ubytku, ten ubytek badz naddatek zalezy od promienia grubosci blachy itp tylko jest pytanie piszac wymiar giecia 20 mm bez podanej tolerancji to ja ma to rozumiec ze on juz wliczyl ten naddatek badz ubytek i teoretycznie wyginajac ta blache na 20mm mam uzyskac ten wymiar ( no wiadomo ze w gre wchodza inne czynniki jak niedokladnosc maszyny itp) a drugie pytanie czy niedokladnosc maszyny na ktorej jest giety detal mozna wliczyc do tolerancji nadmieniam ze technolog znajduje sie 1000km od maszyny w swoim biurze i tak naprawde moze sie sugerowac niedokladnosc narzucona przez producenta bo tak naprawde nie wie w jakim stopniu jest wyeksploatowana ta maszyna no to troche zagmatwalem z gory dziekuje za odpowiedzi KURKA DOBRZE ZE TAKIE FORUM JEST POZDRAWIAM
-
- Lider FORUM (min. 2000)
hmmm troche pracowałem na krawędziarce - i z tego co mi wiadomo .....jak masz rys. rozwiniety i podane są wymiary do lini gięcia (np.20) to ustawiasz zderzak na taki wymiar (jak maszyna nie pewna to nie gniesz tylko robisz ślad przez lekkie dociśniecie wyjmujesz blache i pomiar jak oki to zaginasz .... jam masz rys. zagietego elemetu i wymiar do giecia to podobie to działa jak z linia giecia .. a jesli wymiar razem z blacha to odejmujesz gr. blachy zaginasz z danym promieniem i robisz pomiar korygujesz i jest ok
.... unas tak to robiłem i tak też wyszkoliłem następców.. może to nie profesionalnie ale niestety ja tez nie miałem szkolenia..... a do ustawiania kąta i wymiaru wstępmie stosowałem odpady z blachy o gróbości takiej jaką miał elemęt włąściwy , potem 1 lub 2 szt na doporacowanie juz na detalu ...

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Zawsze przystepujac do giecia powinienes dostac rysunek detalu po zagięciu. Zeby uzyskac zadany wymiar polki musisz odjac od pozycji zderzaka okolo grubosc blachy.. Tzn polka ma miec 20mm - zderzak trzeba ustawic na ok 18mm ( dla grubosci blachy 2mm) Oczywiscie wszystko zalezy od promienia stempla i otwarcia matrycy. Madre maszyny przeliczaja naddatek na giecie.
Jezeli nie masz wymiarow po zagieciu a tylko zwymiarowana linie giecia - to zderzak musi byc dokladnie na tej pozycji co linia, bo linia giecia jest wyliczona juz z uwzglednieniem wyciagniecia narzedzia
Jezeli nie masz wymiarow po zagieciu a tylko zwymiarowana linie giecia - to zderzak musi byc dokladnie na tej pozycji co linia, bo linia giecia jest wyliczona juz z uwzglednieniem wyciagniecia narzedzia
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam omm!! JA pracuje od jakiegoś roku na SALVAGNINI P4, zanim zaczełem na niej pracować firma wysłała mnie na szkolenie do austrii i z tego co sie dowiadywałem, to jest taki program, ale jedynie na nowych maszynkach tej firmy. oczywiście jest możliwość kupienia takiego programu, ale nie wiem czy to jest opłacalne. No i wszystko zalezy ile lat ma Twoja maszynka!! Pozdrawiam!! 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Krawędziarki
Jeśli chodzi o krawędziarki polecam naszą firmę. Wybierając ja macie pewność długoletniej bez problemowej obsługi i działania ,ponieważ sprzedajemy produkty najwyższej klasy.