Budowa pierwszej plazmy CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Riazek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Budowa pierwszej plazmy CNC

Post napisał: Riazek » 02 wrz 2025, 18:33

Cześć wszystkim.
Mam nadzieję, że mnie nie zjecie za braki w podstawach, ale od czegoś trzeba zacząć.
Chciałbym zbudować plazmę CNC o polu roboczym 1000x2000. Znalazłem kilka podobnych tematów, ale w każdym wychodziły jakieś mankamenty, więc postanowiłem założyć swój, wszystko porządnie zaplanować i wtedy wziąć się za robotę.
Ze względu na dobre opinie i prostotę, planuje sterowanie myplasm. Problemy zaczynają się przy doborze silników krokowych, napędu i prowadnic. Na ten moment myślę o napędzie na paskach (z tego co wyczytałem, pozwalają na najlepszą dynamikę i prędkość plotera w rozsądnych pieniądzach)
Wózki chce umieścić na prowadnicach SBR20. (W jednym projekcie opisanym na forum się sprawdziły) Do tego chce je zrobić na 4 łożyskach (2 prowadnice z 2 łożyskami na jeden wózek), z dość dużym rozstawem. Myślę o 25-30cm, co w mojej opinii pozwoli na zminimalizowanie odchyleń bramy.
Zdecydowanie na osi X, bądź Y napęd będzie oparty o dwa silniki. (Co do osi, skąd wzięła się podmiana oznaczenia osi Y i Z w CNC? Zawsze mnie uczono, że Y to oś pionowa.)
Gdzie lepiej umieścić bramę? Na osi krótszej, czy dłuższej? Nie znalazłem nigdzie porównania obu rozwiązań, a sam nie widzę większej różnicy. Jedynie to, że mocując bramę na krótszej osi, brama będzie cięższa. W takim wypadku bramy montowane na dłuższej osi, to jedynie oszczędność na prowadnicach?
No i w końcu nieszczęsne silniki krokowe wraz ze sterownikami… Kompletnie nie mam o tym pojęcia. Nigdy nie miałem styczności z CNC, więc nawet ciężko mi oszacować, jakiej mocy silniki będą potrzebne. Polecicie mi coś konkretnego? Zaznaczam, że zależy mi na niezawodności w rozsądnej cenie, czyli może najdroższe rozwiązania odstawmy na bok, ale nie idźmy najtańszą drogą.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie ;)

kevesok340
Posty w temacie: 1

Re: Budowa pierwszej plazmy CNC

Post napisał: kevesok340 » 19 wrz 2025, 11:30

Przy takiej wielkości stołu lepiej zamontować bramę na krótszej osi, a do napędu rozważ silniki krokowe Nema23 z porządnymi sterownikami, bo to optymalny kompromis ceny i niezawodności. dino game

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”