problem z sherman cut130 cnc

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
Siberon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

problem z sherman cut130 cnc

Post napisał: Siberon » 27 cze 2025, 21:06

Witam mam problem ze źródłem Sherman cut130cnc, posiadam taki sprzęt:
ploter ze sterownikiem Myplasm
źródło Sherman cut130cnc
palnik iptm120.
We wtyczce cnc podłączyłem się do pinu 1,2 [plasma start] oraz 11,12 [+,- dzielnik 1:50], niezależnie od tego czy źródło jest włączone czy nie to szaleje mi napięcie łuku ARC, 0-100V, mierząc na zaciskach DV pokazuje 0.008V, podczas palenia jest 2.5V. Dzielnik w programie mam również 1:50, z kalibracja napięcia na 100% napięcie ARC podczas palenia dochodzi do 400V.
Na tych samych ustawieniach ustawiłem w programie dzielnik 1:20 i chciałem coś wypalić, maszyna nawet nie zajarzyła łuku a mnie po prostu poraził prąd, stół stoi na gumowych podkładkach ale mam pociągnięty przewód ze stołu 16mm2 do bednarki przed garażem. Nie wiem czy to w czymś może pomóc czy to jakiś zbieg okoliczności, drugi raz nie próbowałem palić na tym ustawieniu
Sprawdzałem miernikiem przejście pinu minusowego ze złącza cnc z klemą materiałową i miernik pika oraz pokazuje 1.5Ohm. Czy coś w tym źródle może być uszkodzone? Mam problem jakością wypalania, nie dopala, skosuje itd choć najlepiej tnie na ARC 400V choć powinno być dużo mniej, nie mam za bardzo możliwości podpięcia innego źródła, jeśli jest ktoś z woj. łódzkiego i może pomóc chętnie się odwdzięczę, pozdrawiam.

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”