Szukam kompendium wiedzy nt. budowy maszyn CNC (Sinumerik/Fanuc/Heidenhain/Mazak)

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
mieczos
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Szukam kompendium wiedzy nt. budowy maszyn CNC (Sinumerik/Fanuc/Heidenhain/Mazak)

Post napisał: mieczos » 15 maja 2025, 14:45

Cześć wszystkim!

Zajmuję się automatyką przemysłową oraz programowaniem sterowników PLC (głównie Siemens). Mam też doświadczenie w retroficie starszych maszyn CNC – głównie opartych na PicoCNC, ale chciałbym mocno poszerzyć swoją wiedzę w zakresie profesjonalnych sterowań takich jak Siemens Sinumerik, Fanuc, Mazatrol czy Heidenhain.

Szukam kompendium wiedzy lub materiałów technicznych, które opisują:
  • jak wygląda programowanie PLC w ramach tych systemów sterowania
  • jak wygląda struktura parametrów maszynowych i technologicznych,
  • jak krok po kroku podłącza się serwopaki, enkodery, napędy wrzecion
  • konfiguracja interfejsów, safety, itp.,
  • przykłady typowych bloków logicznych, screenów HMI, cykli technologicznych itp.

Dodatkowo – chętnie nawiążę współpracę jako serwisant/programista/automatyk, szczególnie jeśli ktoś potrzebuje wsparcia przy:
  • modernizacji lub budowie maszyn na jednym z ww. systemów sterowania,
  • uruchomieniach,
  • integracjach napędów,
  • retrofitach.
Zależy mi na praktyce, więc z przyjemnością będę się uczył samodzielnie i w działaniu, nawet od podstaw. Mam solidne podstawy z automatyki i PLC, więc szybko się wdrażam w nowe tematy. Działam na terenie Warszawy.

Z góry dziękuję za wszelkie linki, książki, PDF-y, czy po prostu porady i chętnie dołączę do jakiegoś projektu lub zespołu.

Pozdrawiam serdecznie,

Michał

Wróć do „Heidenhain”