Szlifierka ELNA

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
HeniekL
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Szlifierka ELNA

Post napisał: HeniekL » 23 wrz 2024, 16:35

Witam Szanownych Forumowiczów,
Poszukuję DTR-ki do szlifierki stołowej marki ELNA, widocznej na zdjęciu.
Będę wdzieczny za pomoc.
Załączniki
IMG_20240923_164921718_HDR.jpg
IMG_20240917_183148915.jpg

Faskogen60
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Re: Szlifierka ELNA

Post napisał: Faskogen60 » 28 gru 2024, 16:35

Cześć,

Przeszukałem swoją literaturę i znalazłem to czego szukasz.
Załączam DTR szlifierki.
Mam ją od 1982 roku. Użytkuję amatorsko.
Dotychczas wymieniłem tylko łożyska i wewnętrzny przewód zasilający (sparciał i miał przebicie).

Pozdrawiam Kolegę.
Załączniki
DTR szlifierka Elma.pdf
(2.5 MiB) Pobrany 479 razy

tigwelder
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: tigwelder » 20 kwie 2026, 15:36

Witam.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem owej szlifierki stołowej. Szczęśliwym bo jak mało która, jest kompletna i w dobrym stanie. Z uwagi na potrzebę użycia tarcz diamentowych, chciałbym założyć falownik. I teraz moje pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników lub znawców tematu. Ze stojana do podstawy wychodzą tylko 3 przewody. Czyli rozumiem ze silnik jest spięty w gwiazdę Y ? W takim wypadku muszę kupić falownik 3F? W garażu mam 400V więc to nie problem jednak wolałbym mieć tą szlifierkę na 1F

bazyli_adam11

Post napisał: bazyli_adam11 » 16 maja 2026, 15:46

tigwelder pisze:
20 kwie 2026, 15:36
Witam.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem owej szlifierki stołowej. Szczęśliwym bo jak mało która, jest kompletna i w dobrym stanie. Z uwagi na potrzebę użycia tarcz diamentowych, chciałbym założyć falownik. I teraz moje pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników lub znawców tematu. Ze stojana do podstawy wychodzą tylko 3 przewody. Czyli rozumiem ze silnik jest spięty w gwiazdę Y ? W takim wypadku muszę kupić falownik 3F? W garażu mam 400V więc to nie problem jednak wolałbym mieć tą szlifierkę na 1F
To, że ze stojana wychodzą 3 przewody, nie oznacza automatycznie gwiazdy Y ani tego, że masz silnik "trójfazowy wyprowadzony klasycznie". W takich starszych szlifierkach często masz wyprowadzone tylko początki uzwojeń i reszta jest zmostkowana wewnątrz zacisków albo na tabliczce przyłączeniowej, więc bez rozebrania puszki silnika albo sprawdzenia schematu nie da się tego jednoznacznie potwierdzić.

Jeżeli to faktycznie silnik 3-fazowy 400 V, to falownik 3F zasilany z 1F 230 V jak najbardziej ma sens i to jest najczęściej stosowane rozwiązanie w takich adaptacjach. Wtedy zasilasz falownik z jednej fazy, a on generuje pełne 3 fazy na wyjściu dla silnika. Trzeba tylko dobrać falownik z wejściem 1x230 V i wyjściem 3x230 V oraz upewnić się, że silnik da się przełączyć na 230 V (trójkąt), jeśli ma wyprowadzone uzwojenia.

Jeśli silnik jest na stałe spięty w gwiazdę i nie ma możliwości przełączenia, to przy 3x400 V musiałbyś użyć falownika 3F 400 V i wtedy zasilanie z jednej fazy odpada bez dodatkowych kombinacji (np. przetwornica faz).

Najważniejsze w Twoim przypadku to:

1-sprawdzić tabliczkę silnika (napis 230/400 V lub tylko 400 V),
2-zajrzeć do puszki zaciskowej i zobaczyć ile jest realnie wyprowadzeń (3, 6 czy 9),
3-dopiero wtedy dobrać falownik.

Przy tarczach diamentowych falownik ma sens, bo możesz regulować obroty, ale pamiętaj, że przy zbyt niskich obrotach silnik może się grzać, więc trzeba zachować zakres pracy zgodny z producentem.

Jeśli wrzucisz zdjęcie tabliczki i puszki silnika, można to rozstrzygnąć dużo precyzyjniej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”