Płytka do noża
Jak dobrać płytkę
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Płytka do noża
Witam wszystkich jestem amatorem w obróbce metali mam pytanie bo nie mogę zrozumieć jak dobrać płytki do noża składanego np. SDJCL 1616 H11 Kąt 93° lewy jak dobrać do niego płytki. czy są różne które pasują czy tylko jeden rodzaj pasuje.
Proszę o proste wytłumaczenie a nie wklejanie gotowych tabelek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Płytka do noża
Ręce opadają...pawel181981 pisze: ↑04 lip 2024, 22:00nie mogę zrozumieć jak dobrać płytki do noża
(...)
Do noża pasuje taka płytka, jaką przewidział producent.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Tak, ale nie do końcatuxcnc pisze: ↑05 lip 2024, 05:36Ręce opadają...pawel181981 pisze: ↑04 lip 2024, 22:00nie mogę zrozumieć jak dobrać płytki do noża
(...)
Z reguły producent przewiduje kilka rodzajów płytek do danego narzędzia. Rodzaj płytki może wtedy zależeć od obrabianego materiału (stal, aluminium, stal nierdzewna itp), oraz charakteru obróbki (zgrubna, wykańczająca, ciągła, przerywana).
Ale tak, trzeba zacząć od katalogu i zidentyfikować grupę obsługiwanych płytek, potem z tej grupy dobrać taką, która będzie najlepiej pasować do naszego celu.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A dokładniej to dla noża SDJCL 1616 H11 pasują płytki o symbolu DCM. 11T3.. gdzie kropki oznaczają możliwość zmiany. Jest możliwość doboru promienia płytki, kształtu powierzchni natarcia oraz oczywiście gatunku węglika w zależności od potrzeb, tak jak napisał Kolega wyżej. Nie obrażaj się, ale nie mając doświadczenia musisz korzystać z tabel płytek i noży np. strona sponsora:https://www.ebmia.pl/wiedza/porady/narz ... okarskich/ W katalogu producenta noża jest konkretnie podany rodzaj płytki, a dokładniej ta część symbolu, która musi być zachowana.
-
Poniżej katalog w którym są pokazane płytki (nie tylko) w tym rozmiarze i od razu zaznaczone do jakiego materiału się takie płytki nadają:
https://ecatalog.hoffmann-group.com/ind ... 1#page_734
Oznaczenie materiałowe P M K N S H opisane są, np tutaj:
https://www.ebmia.pl/wiedza/porady/obro ... alowe-iso/
https://ecatalog.hoffmann-group.com/ind ... 1#page_734
Oznaczenie materiałowe P M K N S H opisane są, np tutaj:
https://www.ebmia.pl/wiedza/porady/obro ... alowe-iso/
O! Odezwała się forumowa alfa-i-omega, nasz forumowy mitoman! Ręce opadają to od twojego shitpostowania. Nie wiem czy ty masz taką żałośnie niską samoocenę czy zero poczucia własnej wartości, że musisz to sobie kompensować wywyższaniem się za każdym razem, żeby choć przez chwilę poczuć się dobrze? Żałosny jesteś. Facet napisał w pierwszym poście, że jest kompletnym laikiem, a Ty zamiast pomóc (bo pewnie nawet tego nie wiesz) to po nim jedziesz. Lecz się na nogi, bo na głowę to już za późno.tuxcnc pisze: ↑05 lip 2024, 05:36Ręce opadają...pawel181981 pisze: ↑04 lip 2024, 22:00nie mogę zrozumieć jak dobrać płytki do noża
(...)
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Takim debilnym postem tylko sobie wystawiasz świadectwo.Pneumokok pisze: ↑06 lip 2024, 13:06O! Odezwała się forumowa alfa-i-omega, nasz forumowy mitoman! Ręce opadają to od twojego shitpostowania. Nie wiem czy ty masz taką żałośnie niską samoocenę czy zero poczucia własnej wartości, że musisz to sobie kompensować wywyższaniem się za każdym razem, żeby choć przez chwilę poczuć się dobrze? Żałosny jesteś. Facet napisał w pierwszym poście, że jest kompletnym laikiem, a Ty zamiast pomóc (bo pewnie nawet tego nie wiesz) to po nim jedziesz. Lecz się na nogi, bo na głowę to już za późno.
Płytka pasuje taka, jaką przewidział producent, bo w nożu jest gniazdo o ściśle określonych wymiarach i inna płytka albo nie wejdzie, albo nie będzie prawidłowo dolegała. Naprawdę nie potrzeba ani wielkiego doświadczenia, ani wielkiej inteligencji żeby to rozumieć.
A ręce opadają, kiedy ktoś zadaje pytanie z góry wykluczając właściwą odpowiedź ("zajrzyj do tabelki").
-
tuxcnc pisze:Naprawdę nie potrzeba ani wielkiego doświadczenia, ani wielkiej inteligencji żeby to rozumieć.
To wyobraź sobie, że są ludzie, którzy nie mają doświadczenia. Ale przecież Ty od początku wiesz wszystko w każdej dziedzinie. Zapomniałem o tym! Niestety nie każdy jest taki idealny jak Ty, wiesz o tym? Czy poza własnym czubkiem nosa i własną nieomylnością nie dostrzegasz już nic? Bo w momencie jak Ty zadajesz pytanie i ktoś odpowiada Ci w taki sposób jak Ty zrobiłeś to w tej chwili, to masz już wielkie pretensje, że Cię ludzie traktują jak psa. Ludzie na forum traktują Cię dokładnie tak samo jak Ty ich. To shitpostowanie, którym raczysz wszystkich wokoło, wraca co Ciebie w Twoich tematach. Zamiast spamować dwa posty w tym temacie i udawać wielce oświeconego, mógłbyś napisać nawet zwykłe oznaczenie płytki. Ale nie! przecież Ty zawsze jesteś najmUndrzejszy. Szkoda mi ludzi w Twoim otoczeniu.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł