Cześć.
Im głębiej w las tym gorzej. Jestem zielony w Linuxcnc.
Buduję maszynę która będzie wykorzystywała tylko osi A i C. Z początku uruchmiłem ją w linukscnc jako tokarkę i sterowałem osiami, które przypisałem jako x i z, wszystko w miarę ok, ale to nie odzwierciedlało faktycznej kinematyki urządzenia. Od dwóch dni walczę z zmianą plików .ini i .hal w taki sposób żeby całość działała i wyglądała tak jak sobie tego życzę.
Na daną chwilę dochodzę do tego, że program się uruchamia ale nie da się nic zrobić, a przyciski sterowania w MDI są niewidoczne. Na zdjęciu są widoczne osie X i Y bo trochę akurat testowałem:
Załączam moje pliki ini i hal. Mam nadzieję, że to ma prawo zadziałać, a jedynie gdzieś popełniłem błąd.
Zmiany w pliku INI
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zmiany w pliku INI
- Załączniki
-
- depowdering.hal.txt
- (3.18 KiB) Pobrany 44 razy
-
- depowdering.ini.txt
- (4.21 KiB) Pobrany 44 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Zmiany w pliku INI
Możesz wyjaśnić o co Ci właściwie chodzi?Laki_88 pisze: ↑30 wrz 2022, 15:41Buduję maszynę która będzie wykorzystywała tylko osi A i C. Z początku uruchmiłem ją w linukscnc jako tokarkę i sterowałem osiami, które przypisałem jako x i z, wszystko w miarę ok, ale to nie odzwierciedlało faktycznej kinematyki urządzenia. Od dwóch dni walczę z zmianą plików .ini i .hal w taki sposób żeby całość działała i wyglądała tak jak sobie tego życzę.
Bo wygląda jakbyś szukał kwadratowych jaj...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Zmiany w pliku INI
loadrt hal_parport cfg="0 out" a gdzie masz port określony w hall ?
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki