frezarka do alumnium

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
raider
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

frezarka do alumnium

Post napisał: raider » 08 sty 2009, 19:02

Witam ,zagościłem tutaj niedawno ale od zawsze nurtowało mnie chęć zrobienia frezarki do durualuminium .I tu nasówa się pytanie a zarazem chęć zaciągnięcia opini .Potrzebuję zrobić frezarkę do aluminium ,wymiary takiej frezarki :
-stół roboczy 650X650
-bramka stała lub ruchoma [o jest lepsze ]
-jeśli stała bramka to stól ruchomy ,oczywiście
-grubość obrabianego aluminium to od 1do 60 mm
-wrzeciono ruchome ,góra -dół
Zależy mi na waszych opiniach tych pozytywnych i nie tylko ,z zamiłowania jestem zapartym motocyklistom i aka maszyna posłużyła mi do wytwarzania części do swioch motocykli .Materiałem obrabianym na tej frezarce to tylko aluminium .
I jeszcze jedno pytanie -jakie wrzeciono zastosować .
Czy ktoś z was zrobił coś takiego .I jeszcze jakie są koszty takiego przedsięwzięcia ,mam dostęp do różnych maszyn także niektóre elementy moge wykonać sam .I jak ktoś posiada projekty takiej frezarki i z chęcią jest się wstanie podzielic takim projektem [może być skan] to zmiła chęcią oglądnę .
Dobra koniec tego pisania oczekuję waszych opini oraz sugesti . :idea:

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 sty 2009, 19:44

Jaka kwota wchodzi w grę ,wtedy będzie wiadomo co doradzić ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

MartinPop1980
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: MartinPop1980 » 08 sty 2009, 20:11

Cze przedewszystkim frezarka - bramowa stół tylko ruch w osi "X" (nie żeby cała ciężka i wysoka brama jeździła w osi "X" co za tym idzie brak sztywności w obróbce szczególnie metalu, mała precyzja wykonanych detali) wrzeciono ruchome przesuwane na bramie w osi "Y" samo wrzeciono góra dół oś "Z" też na bramie. Aluminium pujdzie może nie odrazu 60mm w pełnym materiale ale po 5 lub 10mm napewno. Wrzeciono najlepsze i najtańsze byłoby z ręczną zmianą obrotów czyli silnik elektryczny 1.5KW i mała skrzynia biegów połączone paskiem lub dwoma klinowym . Skrzynia może być od motocykla 6-stopniowa najważniejsze żebyś miał obroty od 200obr/min potżebne do wiercenia grubymi wiertłami np. fi20 po 2000obr/min do rzeźbienia. Ja osobiście skopiowałem skrzynkę zmiany obrotów od małej tokarki NuTool 550W zakres ma obroty od 170 do 1950, koszt ? zależy od wielu wielu rzeczy jak co to pisz plany budowy mam. Pozdrawiam ja Yamaha R1

[ Dodano: 2009-01-08, 20:35 ]
Acha myślę że około 5000zł na dobry sprzęt wystarczy.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 08 sty 2009, 20:45

5 tys to ja daje na elektronike z silniczkami a gdzie reszta :P
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

MartinPop1980
Posty w temacie: 2

Post napisał: MartinPop1980 » 08 sty 2009, 20:58

Hej nie za elektronikę to ja daje 4000zł Silniki krokowe 8,7Nm 6A 3
STSK78 Sterowniki 7,8A 20-80V 3
PG2 Płyta główna z optoizolacją 2 przek. zasilanie 12V 1
ZA18A Zasilacz 18A 230/66V 1
ZA12V Zasilacz 230/12V 1
Mach2PL Mach 2 wersja PL

[ Dodano: 2009-01-08, 20:58 ]
To jest naprawdę mocny zestaw

[ Dodano: 2009-01-08, 21:01 ]
A ty za 5 kółek to co masz

Autor tematu
raider

Post napisał: raider » 08 sty 2009, 22:02

Dzieki za szybką odpowiedz ,koszt jaki moge włozyć w taką maszyne ,no cóz wszystko zależy od cen półproduktów .Wrzeciono może być silnik elektryczny tylko czemu stosować skrzynię biegów ,nie można zastosowac falownika .Grubośc frezowania wynosząca 5-10 mm mnie zadawala ,nie oczekuję większego .Co do stołu to jak by poruszał sie w dwóch płaszczyznach ,to wrzeciono mogłoby sie poruszać tylko w osi Z .Odnośnie sztywności to jaki materiał zastosować do wykonania bramy ,a jakie do stołu . Szybkość takiej maszyny może być obojętna ważne jest tylko efekt końcowy czyli zgodnośc wykonanie ostateczngo z założonym projektem .Czy silnik elektryczny 1,5 KW nie jest za duży i czy można zastąpić innym rozwiązaniem . :idea:
Taka maszyna powinna poradzic sobie z wykonaniem naprzykład pompy hamulcowej .,mocowaniem filtra powietrza
PS .ja aktualnie na niczym ale już nie długo czyli póżniejsza wiosna własny custom rodem z ameryki tylko z dużą dawką polskiej myśli technicznej . :idea:

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: paulg » 08 sty 2009, 23:55

raider pisze:nie można zastosowac falownika
Można - i to jest jak najbardziej poprawne.
raider pisze:Co do stołu to jak by poruszał sie w dwóch płaszczyznach
Stół w jednej płaszczyźnie , a wrzeciono w 2 - czyli stół Y przód/tył , X prawo/lewo . Z - góra/dół
raider pisze:dnośnie sztywności to jaki materiał zastosować do wykonania bramy ,a jakie do stołu
STAL
raider pisze:Czy silnik elektryczny 1,5 KW nie jest za duży i czy można zastąpić innym rozwiązaniem
Mocy nigdy za wiele , choć KRESS o mocy 1kW powinien zupełnie wystarczyć , lub jakieś np Perske z odzysku - popracuje a nie kosztuje majątku.
raider pisze:Taka maszyna powinna poradzic sobie z wykonaniem naprzykład pompy hamulcowej .,mocowaniem filtra powietrza
Kolega chcąc dorabiać elementy dla siebie nie będzie patrzył na zegarek i liczył każdej sekundy - tak więc warto się skupić na sztywności i poprawnym wyprowadzeniu geometrii.
raider pisze:póżniejsza wiosna własny custom rodem z ameryki
Efekty prac bardzo chętnie , jak zapewne wielu , bym zobaczył.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
raider

Post napisał: raider » 09 sty 2009, 17:48

dzięki za sugesie ,oczekuję dalszych :idea:

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 23 sty 2009, 21:21

MartinPop1980 pisze:Skrzynia może być od motocykla 6-stopniowa najważniejsze żebyś miał obroty od 200obr/min potżebne do wiercenia grubymi wiertłami np. fi20 po 2000obr/min do rzeźbienia
Może ja sie nie znam ale w jaki sposób z motocyklowej skrzyni biegów
nawet 6ciobiegowej chce kolega uzyskać taki zakres obrotów co ?
Takie cuda to tylko w erze :-)

KRESS o mocy 1kW powinien zupełnie wystarczyć , ale na pewno znie zbierze 5 mm na jedno przejście przu sensownej prędkości - na początek powinno wystarczyc a później moożna poszukać czegoś mocniejszego
I falownik jest lepszy i wygodniejszy do takich zastosowań

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”