Cześć.
Mam do zrobienia prostą maszynkę do robienia małych otworków w wieczkach pojemniczków laboratoryjnych. Użyłem do tego igieł iniekcyjnych 1.8mm; Pierwsze sztuki wychodzą bardzo dobrze, problem pojawia się kiedy igła się zapcha "urobkiem". Nie ma szans, żeby igła czyściła się tyłem, za duże tarcie. Po kilku sztukach tworzy się "klapka" i otworek się zaślepia.
Macie pomysł jak temu zapobiec?
Przebijanie tworzywa sztucznego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Przebijanie tworzywa sztucznego
może czas zrobić sobie stempel 
Dodane 6 minuty 50 sekundy:
a po taniości dorób podstawę i prowadzenie do wybijaka

Dodane 6 minuty 50 sekundy:

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
A nie lepiej wypychać to od środka? Wystarczy zamocować na stałej wysokości drucik (np. wyciory do drukarek 3D). Po każdym wycofaniu igły, samo się przeczyści.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Bostom pisze:Nie ma szans, żeby igła czyściła się tyłem, za duże tarcie. Po kilku sztukach tworzy się "klapka" i otworek się zaślepia.
Po prostu zmierz średnicę otworu w rurce igły i rozwierć od tyłu ten otwór wiertłem o 0,05 albo 0,1mm większym. Zostaw 1-2mm nierozwierconego otworu (ustal to doświadczalnie, zależy od grubości wieczka i ilości sztuk krążków, która zatyka Ci ten improwizowany wycinak).
Grubość ścianki rurki igły 1,8mm powinna pozwolić na takie rozwiązanie (używałem nie raz igieł jako materiału do różnych dziwnych

Być może będzie trzeba usunąć wewnętrzny "grad", który będzie przeszkadzał w przesuwaniu wykrojonego krążka - ale np. zaostrzenie wiertła na ostry kąt wierzchołkowy 70-90° powinno zapobiec powstawaniu gradu.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)