Plazma ze złomu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Plazma ze złomu
Cześć,
Poskładałem różne rzeczy znalezione w garażu. Wyszło z tego coś podobnego do dużego plazmo/frezarki
Mam problem z działaniem osi x - brama pracuje skokowo co okazało się dla mnie problemem nie do rozwiązania.
Naciąg pasa a działanie bramy:
- pas luźny - brama działa nie skacze
- pas słabo naciągnięty - brama skacze
link do filmu: https://we.tl/t-iu1wfHrkEZ
- pas mocno naciągnięty - brama skacze
Pas T10 koło 20 zębów, napęd to servo 400W przełożenie 1/4
Jeżeli ktoś ma pomysły to proszę o podpowiedź.
Poskładałem różne rzeczy znalezione w garażu. Wyszło z tego coś podobnego do dużego plazmo/frezarki
Mam problem z działaniem osi x - brama pracuje skokowo co okazało się dla mnie problemem nie do rozwiązania.
Naciąg pasa a działanie bramy:
- pas luźny - brama działa nie skacze
- pas słabo naciągnięty - brama skacze
link do filmu: https://we.tl/t-iu1wfHrkEZ
- pas mocno naciągnięty - brama skacze
Pas T10 koło 20 zębów, napęd to servo 400W przełożenie 1/4
Jeżeli ktoś ma pomysły to proszę o podpowiedź.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Plazma ze złomu
Wrzuć film na YT i daj link, pobieranie filmu przez każdego żeby obejrzeć jest bez sensu.
Co to znaczy, że brama skacze? Przycina się?
Jak skladales z przydasiow to może pas nie pasuje do koła zębatego (inny ząb, inny skok zęba), na pewno jest to od kompletu?
Co to znaczy, że brama skacze? Przycina się?
Jak skladales z przydasiow to może pas nie pasuje do koła zębatego (inny ząb, inny skok zęba), na pewno jest to od kompletu?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A jakie masz przyśpieszenia bramy? Może brama jest ciężka i silniki nie dają rady wyrobić.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Przerabiałem podobny problem. I myślę że walczysz z tym samym. Pętla PID stale się wzbudzała. Na luźnym pasie tłumi. Na napiętym wzbudza się i układ walczy "sam ze sobą". Brama jest ciężka. Układ na pasie ma pewną sprężystość.
Po konsultacji z ludźmi z Abb (takie stsowałem serwa w tej maszynie) ostatecznie zastosowałem przekładnie planetarną. Pozwoliło to wykorzystać potencjał serwa.
Po konsultacji z ludźmi z Abb (takie stsowałem serwa w tej maszynie) ostatecznie zastosowałem przekładnie planetarną. Pozwoliło to wykorzystać potencjał serwa.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jak z tymi przekładniami planetarnymi, nie masz problemów z gubię nim kroków? Bo też myślałem z pasków wymienić na przekładnie ale słyszałem że to się za bardzo nie sprawdza?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jeśli to problem PID to trzeba ustawić nastawy regulatora do obciążenia a nie zmieniać przekładnię czy pasy.