Japońska szlifierka z ameryki 3x220, jak podłączyć
Jakie mam opcje podłączenia?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Japońska szlifierka z ameryki 3x220, jak podłączyć
Cześć
Kupiłem używaną japońską szlifierkę do płaszczyzn z rynku amerykańskiego Mitsui MSG 250H1. Szlifierka u poprzeniego właściciela chodziła na napięciu 3x220v. W dokumentacji jest podane, że zapotrzebowanie mocy jest 2kVA. Czy transformator 2KVA to dobra opcja? A może autotransoformator też 2KVA? Czy powinienem przyjąć transofrmator z naddatkiem (np 3KVA)? Czy zastosowanie napięcia 3x230 zamiast 3x220 jest akceptowalne? W dokumentacji jest podane że one chodzą na 3x200-3x220 +/- 10%. Generalnie nie chcę jej przerabiać.
Więc pytanie: jeśli mielibyście podłączyć to dla siebie to jak byście to zrobili (oczywiście mam dostęp do 3x400v, budżet optymalnie 1500 zł, chętnie mniej, jak nie mam wyjścia to więcej)?
Zdjęcie silnika, tabliczki i schemtatu załączam.
Dzięki
Jerzy
Kupiłem używaną japońską szlifierkę do płaszczyzn z rynku amerykańskiego Mitsui MSG 250H1. Szlifierka u poprzeniego właściciela chodziła na napięciu 3x220v. W dokumentacji jest podane, że zapotrzebowanie mocy jest 2kVA. Czy transformator 2KVA to dobra opcja? A może autotransoformator też 2KVA? Czy powinienem przyjąć transofrmator z naddatkiem (np 3KVA)? Czy zastosowanie napięcia 3x230 zamiast 3x220 jest akceptowalne? W dokumentacji jest podane że one chodzą na 3x200-3x220 +/- 10%. Generalnie nie chcę jej przerabiać.
Więc pytanie: jeśli mielibyście podłączyć to dla siebie to jak byście to zrobili (oczywiście mam dostęp do 3x400v, budżet optymalnie 1500 zł, chętnie mniej, jak nie mam wyjścia to więcej)?
Zdjęcie silnika, tabliczki i schemtatu załączam.
Dzięki
Jerzy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Japońska szlifierka z ameryki 3x220, jak podłączyć
Przy tak prostym schemacie przerobienie na 400V mogło by być bardzo proste (jak silnik jest podłączony w trójkąt, i da się przepiąć w gwiazdę).
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Na tabliczce znamionowej silnika nie ma podanych wartości napięć dla połączenia w gwiazdę, podejrzewam że silnik jest połączony wewnątrz w trójkąt na stałe a do puszki wchodzą tylko trzy przewody.
Przerabiać można, może nawet wyszło by taniej niż transformator 400/230 ale raz że kolega pisał że nie chce jej przerabiać a dwa że jak się domyślam kupił tą szlifierkę po to, żeby na niej pracować a nie nad nią siedzieć. Kupi transformator, podłączy i ma sprawną maszynę od razu. Ja bym tak zrobił.
Pozdrawiam.
Przerabiać można, może nawet wyszło by taniej niż transformator 400/230 ale raz że kolega pisał że nie chce jej przerabiać a dwa że jak się domyślam kupił tą szlifierkę po to, żeby na niej pracować a nie nad nią siedzieć. Kupi transformator, podłączy i ma sprawną maszynę od razu. Ja bym tak zrobił.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Mam w pracy maszyny, z podzespołami z za oceanu, i są one właśnie zasilane przez osobne trafo dające odpowiednie napięcie na wyjściu (chyba 3x220). Nikt nie bawił się w przeróbki, bo tak było po prostu łatwiej i szybciej.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Cześć! Czy mógłbyś coś więcej napisać o tym falowniku co by zapodał 3x220? Czy każdy falowanik ma możliwość zrobić 3x220 z 1x230?
Dodane 3 minuty :
Hej, tak jak piszą inni, nie chcę jej przerabiać, bo słabo się znam. Tylko ją wybebeszę i zostanę ze szlifierką teoretyczną

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Ale nie będzie "jej" przerabiał. Przerobisz tylko podłączenie w silniku. Silnik to nie cała szlifierka. Przecież silnik jest pewnie na wierzchu. Tylko byś sprawdził co jest w puszcze silnika. Co Ci szkodzi sprawdzić?
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Jerzyyy pisze: ↑21 lut 2022, 11:01
Cześć! Czy mógłbyś coś więcej napisać o tym falowniku co by zapodał 3x220? Czy każdy falowanik ma możliwość zrobić 3x220 z 1x230?
Każdy falownik ma wyjście 3x od 0 do Unom
T.zn. że przy 1 fazowym zasilanie - będzie 3x220
3 fazowe - 3x380.
Dodane 3 minuty :Hej, tak jak piszą inni, nie chcę jej przerabiać, bo słabo się znam. Tylko ją wybebeszę i zostanę ze szlifierką teoretyczną![]()