Plany regulacji cen żywności w Polsce
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Plany regulacji cen żywności w Polsce
Temat zakładam specjalnie w tym dziale. Jest powiązany politycznie, od razu zaznaczam.
W polsacie można było usłyszeć o planach regulacji ceny podstawowych artykułów spożywczych. Jedyny link z tą wypowiedzą jaki znalazłem umieszczam poniżej:
edit: Można dyskutować kulturalnie ale bez nachalnej reklamy !!!!!
Chciałbym zapoznać się z Waszą opinią oraz pomóc rozprzestrzenić się tej "radosnej twórczości", gdyż będzie ona w znaczący sposób dotyczyła nas wszystkich.
Proszę o kulturalną wymianę poglądów
W polsacie można było usłyszeć o planach regulacji ceny podstawowych artykułów spożywczych. Jedyny link z tą wypowiedzą jaki znalazłem umieszczam poniżej:
edit: Można dyskutować kulturalnie ale bez nachalnej reklamy !!!!!
Chciałbym zapoznać się z Waszą opinią oraz pomóc rozprzestrzenić się tej "radosnej twórczości", gdyż będzie ona w znaczący sposób dotyczyła nas wszystkich.
Proszę o kulturalną wymianę poglądów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
Re: Plany regulacji cen żywności w Polsce
W bloku w którym mieszkam, jest na parterze sklep firmowy piekarni.
Żeby było ciekawiej, sama piekarnia jest kilkaset metrów dalej, nie wożą z sąsiedniego miasta.
Oczywiście pieczywo kupowałem tam, bo mi było wyjątkowo wygodnie.
Któregoś dnia zaproponowano mi cenę 3,30 PLN za zwykły chleb.
Zapytałem czy wszystko z nimi w porządku, na co obecny akurat dostawca z piekarni zapytał: "a wie pan po ile jest mąka?"
Od tamtej pory, a było to już spory czas temu, omijam ten sklep szerokim łukiem, pieczywo kupuję gdzie indziej, sporo taniej.
Dlatego wcale mnie nie zdziwi, jak ktoś będzie chciał sprzedawać chleb po 5 PLN, bo "a wie pan po ile jest gaz?"
No niestety, ale wolny rynek też ma swoje granice.
Żeby było ciekawiej, sama piekarnia jest kilkaset metrów dalej, nie wożą z sąsiedniego miasta.
Oczywiście pieczywo kupowałem tam, bo mi było wyjątkowo wygodnie.
Któregoś dnia zaproponowano mi cenę 3,30 PLN za zwykły chleb.
Zapytałem czy wszystko z nimi w porządku, na co obecny akurat dostawca z piekarni zapytał: "a wie pan po ile jest mąka?"
Od tamtej pory, a było to już spory czas temu, omijam ten sklep szerokim łukiem, pieczywo kupuję gdzie indziej, sporo taniej.
Dlatego wcale mnie nie zdziwi, jak ktoś będzie chciał sprzedawać chleb po 5 PLN, bo "a wie pan po ile jest gaz?"
No niestety, ale wolny rynek też ma swoje granice.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
Nie wiem za ile kupuję chleb, nie zwracam na to uwagi. Ostatnio 3 bochenki "średniej wielkości z usługą krojenia", jeden do domu, dwa do zamrażalnika w warsztacie. Dziwi mnie jednak ile jest tych piekarni, punktów sprzedaży i jeszcze do tego pieczywka mrożonego świeżo pieczonego w sklepach.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Posty w temacie: 2
Po to jest wolny rynek że jak nam nie pasuje chleb po 5,60 to szukamy takiego po 4,20.
Producenci , sprzedawcy "robią" ceny tak jak towar "schodzi"
Nie oceniam , drogo, tanio, handel z tego żyje
Ale żeby "warszawka" decydowała po ile mają być pomidory na straganie w Szczecinie albo w Przemyślu??
Ten absurd już raz był i skończyło się kartkami na mięso (i nie tylko)
drugi absurd trwa cały czas To miasto ustala cenę wywozu śmieci , a nie ten który je wywozi , efekty? cena. brak konkurencji.
My Polacy i polacy stoimy w rozkroku jak ku*** nad dołem.
Jedną nogą w prl-u w dodatkach, deputatach,socjalu,i " wszystkim po równo".
drugą nogą w kapitalizmie czyli masz to na co zapracujesz, i tyle na ile zapracujesz.
a jaja nam wiszą nad tą dziurą bo nie wiemy czego byśmy chcieli.
Może trzeba wprowadzić kartki, jak kiedyś , bo jak to może być żeby kowalski mógł kupić więcej albo taniej,
Jak w chinach rząd wie lepiej czego naród potrzebuje.
Oj lubimy być kopani, musimy mieć wroga (żyd, mason Tusk, ruscy albo ukraińcy, lgbt albo wierzący, lub nie, zawsze się coś znajdzie,
z braku laku to ku*** szef' bo mi pracować każe albo się uczyć'.
Najgorszy pomysł jaki może być to odgórne ustalanie cen.
Producenci , sprzedawcy "robią" ceny tak jak towar "schodzi"
Nie oceniam , drogo, tanio, handel z tego żyje
Ale żeby "warszawka" decydowała po ile mają być pomidory na straganie w Szczecinie albo w Przemyślu??
Ten absurd już raz był i skończyło się kartkami na mięso (i nie tylko)
drugi absurd trwa cały czas To miasto ustala cenę wywozu śmieci , a nie ten który je wywozi , efekty? cena. brak konkurencji.
My Polacy i polacy stoimy w rozkroku jak ku*** nad dołem.
Jedną nogą w prl-u w dodatkach, deputatach,socjalu,i " wszystkim po równo".
drugą nogą w kapitalizmie czyli masz to na co zapracujesz, i tyle na ile zapracujesz.
Może trzeba wprowadzić kartki, jak kiedyś , bo jak to może być żeby kowalski mógł kupić więcej albo taniej,
Oj lubimy być kopani, musimy mieć wroga (żyd, mason Tusk, ruscy albo ukraińcy, lgbt albo wierzący, lub nie, zawsze się coś znajdzie,
Najgorszy pomysł jaki może być to odgórne ustalanie cen.
-
- Posty w temacie: 9
ARGUS pisze:Jedną nogą w prl-u w dodatkach, deputatach,socjalu,i " wszystkim po równo".
Najgorszy pomysł jaki może być to odgórne ustalanie cen
Ale to już było i się jakoś nie sprawdziło pomimo że komunistom się to wyśniło, a co do chleba fakt można kupić w marketach po 3,20 lub w piekarni nawet po 8 zł , widuję też po 4czy 5zł wolny wybór który kupisz ten po 3 to chyba mąka z kredą mieszana i spulchniaczem ale jak komuś brakuje wapnia to można śmiało kupować

-
Hej.
Tak się składa że każdy krok powoduje konieczność wykonania następnego.
Regulacja cen żywności - regulacja cen paliwa , nawozów sztucznych , sznurka do snopowiązałek , opon ( przydział ) , akumulatorów, i tak dalej.
A to wszystko to powrót do PRL.
Jak działa ręczne sterowanie gospodarką ? kto starszy ten wie.
Jak to powiadają - socjalizm to piękny ustrój - po warunkiem że ktoś go finansuje.
Skończy się na - dodruku banknotów - inflacją - regulacją .
Początki już są - " Polski Ład".
Zamiast uproszczenia - większe zagmatwanie przepisów.
pzd.
Dodając - jeszcze rozkułaczanie i domiary - a co ? ma się prywaciarz paść na krzywdzie ludzkiej ?
Tak się składa że każdy krok powoduje konieczność wykonania następnego.
Regulacja cen żywności - regulacja cen paliwa , nawozów sztucznych , sznurka do snopowiązałek , opon ( przydział ) , akumulatorów, i tak dalej.
A to wszystko to powrót do PRL.
Jak działa ręczne sterowanie gospodarką ? kto starszy ten wie.
Jak to powiadają - socjalizm to piękny ustrój - po warunkiem że ktoś go finansuje.
Skończy się na - dodruku banknotów - inflacją - regulacją .
Początki już są - " Polski Ład".
Zamiast uproszczenia - większe zagmatwanie przepisów.
pzd.
Dodając - jeszcze rozkułaczanie i domiary - a co ? ma się prywaciarz paść na krzywdzie ludzkiej ?
Mane Tekel Fares
-
to mi raczej wygląda na wyciąganie dodatkowej kasy ,słyszałem że od przyszłego roku będzie jeszcze dodatkowy myk polegający na tym że będziemy musieli mieć książkę na zakup materiałów/narzędzi to trzeba będzie uświadamiać po co ci to było że wolałeś kupić materiał niż zapłacić większy podatek czy vat.pukury pisze:Początki już są - " Polski Ład".
Zamiast uproszczenia - większe zagmatwanie przepisów
-
Hej.
No tak - po co Ci 3 pary butów ? - wystarczą 2 - lato zima.
Po co dwie pralki ? - jedna na 5 lat wystarczy.
Tak się składa że tamten ustrój musiał się zawalić pod ciężarem własnej głupoty.
A żwawo zmierzamy do powtórki .
Po cholerę więc lali mnie po du..e zomowcy ?
Rzygać się chce .
A i wku..w narasta
pzd.
No tak - po co Ci 3 pary butów ? - wystarczą 2 - lato zima.
Po co dwie pralki ? - jedna na 5 lat wystarczy.
Tak się składa że tamten ustrój musiał się zawalić pod ciężarem własnej głupoty.
A żwawo zmierzamy do powtórki .
Po cholerę więc lali mnie po du..e zomowcy ?
Rzygać się chce .
A i wku..w narasta
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Osobiście nie wiem dokąd to zmierza ale czy doczekamy takich czasów że będziemy znów zarabiać miliony i płacić milionami ? pod warunkiem że będzie równowaga w tym co zarobisz i wydasz .
Dodane 2 minuty 37 sekundy:
ale obecnie to oddajemy 44% państwu plus zus 1457,49 a jak to będzie od lutego
Dodane 2 minuty 37 sekundy:
ale obecnie to oddajemy 44% państwu plus zus 1457,49 a jak to będzie od lutego