Kołek ustalający w tulejce wciskanej praską
-
sekunda116
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 5
Kołek ustalający w tulejce wciskanej praską
Cześć,
Mam pytanie a propos kołków ustalanych poziomo. Wykonuje pewną konstrukcję, w której będę potrzebował wcisnąć tulejkę do przefrezowanego na zero otworu w płycie. Tulejka jest kupiona, tolerowana, wykonana ze stali S355, otwór przefrezowałem sam i pasowanie jest teraz pod H7/p6. Chcę tę tulejkę wcisnąć do otworu, a następnie przefrezować kanał równocześnie w płycie i tulejce. Do tej pory wszystko jasne. Problem w tym, że wręcz niezbędnie potrzebne mi jest ustalenie tulejki kołkiem, abym podczas demontażu mógł ją następnie poprawnie zacisnąć (tak żeby kanały w płycie i tulejce się idealnie pokrywały). Oczywistym wydaje się użycie kołka ustalającego, ale jak to osiągnąć w wciskanej konstrukcji? Pionowo nie mogę go zorientować (mam na myśli wywiercenie jednego otworu zarówno w płycie jak i wciśniętej już tulejce, w obu przypadkach na czole, i założenie go równolegle do osi tulejki), bo będzie mi wadził w innymi otworami, w tym przelotowymi, znajdującymi się trochę poniżej otworu pod tulejkę. Orientacja pozioma wydaję się racjonalna, ale w jaki sposób mam to osiągnąć w pasowanych detalach? Mogę niby wywiercić otwór pasowany pod kołek w tulejce (nie na czole tylko na obwodzie tulejki), a w płycie wykonać frezem palcowym wgłębienie "U" na powierzchni czołowej, ale w jaki sposób spozycjonuję założony już do tulejki kołek z wgłębieniem w płycie, aby mieć pewność że po wcisku kołek na pewno nasiądzie na wgłębienie w płycie? Macie może jakieś pomysły w jaki sposób to osiągnąć?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Mam pytanie a propos kołków ustalanych poziomo. Wykonuje pewną konstrukcję, w której będę potrzebował wcisnąć tulejkę do przefrezowanego na zero otworu w płycie. Tulejka jest kupiona, tolerowana, wykonana ze stali S355, otwór przefrezowałem sam i pasowanie jest teraz pod H7/p6. Chcę tę tulejkę wcisnąć do otworu, a następnie przefrezować kanał równocześnie w płycie i tulejce. Do tej pory wszystko jasne. Problem w tym, że wręcz niezbędnie potrzebne mi jest ustalenie tulejki kołkiem, abym podczas demontażu mógł ją następnie poprawnie zacisnąć (tak żeby kanały w płycie i tulejce się idealnie pokrywały). Oczywistym wydaje się użycie kołka ustalającego, ale jak to osiągnąć w wciskanej konstrukcji? Pionowo nie mogę go zorientować (mam na myśli wywiercenie jednego otworu zarówno w płycie jak i wciśniętej już tulejce, w obu przypadkach na czole, i założenie go równolegle do osi tulejki), bo będzie mi wadził w innymi otworami, w tym przelotowymi, znajdującymi się trochę poniżej otworu pod tulejkę. Orientacja pozioma wydaję się racjonalna, ale w jaki sposób mam to osiągnąć w pasowanych detalach? Mogę niby wywiercić otwór pasowany pod kołek w tulejce (nie na czole tylko na obwodzie tulejki), a w płycie wykonać frezem palcowym wgłębienie "U" na powierzchni czołowej, ale w jaki sposób spozycjonuję założony już do tulejki kołek z wgłębieniem w płycie, aby mieć pewność że po wcisku kołek na pewno nasiądzie na wgłębienie w płycie? Macie może jakieś pomysły w jaki sposób to osiągnąć?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
-
Adi123
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Re: Kołek ustalający w tulejce wciskanej praską
Cześć Skoro piszesz że będzie Ci coś z czymś kolidowało, to byłoby wszystkim łatwiej jak byś pokazał rysunek/zdjęcie/model 3d lub chociażby jakiś odręczny szkic.
-
sekunda116

Cześć, poniżej przesyłam szybki rysuneczek izometryczny. Odzwierciedla tylko najważniejsze kwestie zadane w pytaniu - to tak uprzedzając pytania po co mi takie coś
Tak jak pisałem wcześniej - kanał frezowany będzie po wciśnięciu tulei do otworu, a pionowe ustalenie kołka (jeden otwór w tulei i płycie) jest niemożliwy ze względu na otwory przelotowe na plecach płyty. Chciałbym ustalić kołek w taki sposób jak na rzucie na rysunku, ale jak odpowiednio zorientować tuleję przed wciskiem tak aby kołek usiadł w płycie?
-
JacekBelof
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
sekunda116 pisze:pionowe ustalenie kołka (jeden otwór w tulei i płycie) jest niemożliwy ze względu na otwory przelotowe na plecach płyty
Z załączonego szkicu wynika, że jest jak najbardziej możliwy... wydaje mi się, że jest to jeden z częściej popełnianych uproszczeń myślowych... 0, 90, 180, 270... no ewentualnie jeszcze 45, 135, 225, 315 stopni... Rozstaw pomiędzy twoimi otworami jest raczej dość spory, spokojnie zmieści się tam kołek, a że kąt wyjdzie powiedzmy 77.35 stopnia, to co to przeszkadza.
Jak nie potraficie zapanować nad spamem, to p_i_e_r_d_o_l_ę ja was!
-
sekunda116

Dzięki za odpowiedź! Hmm, nie pomyślałem o ustaleniu kołka pod kątem, musze faktycznie to przemyśleć. Natomiast rozstaw na rysunku jest obrazowy, szkic był robiony na szybko aby przedstawić koncepcjęJacekBelof pisze: ↑19 maja 2021, 20:14sekunda116 pisze:pionowe ustalenie kołka (jeden otwór w tulei i płycie) jest niemożliwy ze względu na otwory przelotowe na plecach płyty
Z załączonego szkicu wynika, że jest jak najbardziej możliwy... wydaje mi się, że jest to jeden z częściej popełnianych uproszczeń myślowych... 0, 90, 180, 270... no ewentualnie jeszcze 45, 135, 225, 315 stopni... Rozstaw pomiędzy twoimi otworami jest raczej dość spory, spokojnie zmieści się tam kołek, a że kąt wyjdzie powiedzmy 77.35 stopnia, to co to przeszkadza.
-
JacekBelof

rozwiązanie jest, ale... trochę kłopotliwe - faza wprowadzająca... pewnie jakieś 15 stopni, ale trzeba albo 5 osi, albo wierszować.
-
sekunda116

Mógłbyś trochę bardziej rozwinąć temat fazy wprowadzającej?JacekBelof pisze: ↑19 maja 2021, 21:42rozwiązanie jest, ale... trochę kłopotliwe - faza wprowadzająca... pewnie jakieś 15 stopni, ale trzeba albo 5 osi, albo wierszować.
1. Prawdopodobnie będę musiał zabezpieczyć tuleję przed wysunięciem i myślę teraz czy tej koncepcji z kołkami pionowymi (wiercenie jednego otworu zarówno w tulei jak i płycie) nie przełożyć na śruby z łbem stożkowym (czyli nawiercanie i wiercenie otworu załóżmy 6,8 przez czoło i tulei i płyty, potem zrobić kołnierzyk pogłębiaczem stożkowym i nagwintować pod M8). Bo same kołki ustalą mi tuleję, ale nie zabezpieczą przed wysunięciem osiowym. Takich śrubek zrobiłbym ze 2 + kołek. Czy myślisz, że jest to dobry sposób na zarówno ustalenie tulei (kołek) jak i zabezpieczenie przed wysunięciem (śruby)?
2. Teraz tak myślę, że nawet kołek pionowy w przypadku takiego pasowania może być kłopotliwy, bo pierwsze wciśnięcie i wywiercenie otworu to pikuś, ale co z przyszłą konserwacją (tuleje mogą być ściągane). Wtedy też będzie kłopot z ponownym wciśnięciem tulei tak żeby półotwór tulei pokrył się z półotworem płyty pod kołek.
-
Adi123
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
H7/p6 to już jest połączenie na wcisk, pytanie jakie siły zewnętrzne będą na to działać- może nie trzeba zabezpieczać?
Nie podajesz ile masz miejsca, bo opcji jest kilka. Śruby stożkowe to jedna z nich, kolejna, to np przykręcenie od boku śruby która zaprze się o tę tulejke. Jak tuleja jest odpowiednio wysoką to można zrobić w niej otwory z pogłębieniem, aby się łby śrub schowały i przykręcić do płyty poniżej to poprostu.. Wszystko jest kwestią wymiarów, sił, oraz skutków ewentualnej awarii tego połączenia.
Czy w tej tulei może być otwór na kołek, w takim miejscu, aby nie był na jej krawędzi (kołek musiał by wtedy być w otworze pod tuleją-odpada Ci problem z wykonywaniem otworów na krawędzi
Nie podajesz ile masz miejsca, bo opcji jest kilka. Śruby stożkowe to jedna z nich, kolejna, to np przykręcenie od boku śruby która zaprze się o tę tulejke. Jak tuleja jest odpowiednio wysoką to można zrobić w niej otwory z pogłębieniem, aby się łby śrub schowały i przykręcić do płyty poniżej to poprostu.. Wszystko jest kwestią wymiarów, sił, oraz skutków ewentualnej awarii tego połączenia.
Czy w tej tulei może być otwór na kołek, w takim miejscu, aby nie był na jej krawędzi (kołek musiał by wtedy być w otworze pod tuleją-odpada Ci problem z wykonywaniem otworów na krawędzi
-
JacekBelof

Faza.
Otwory.
Można dać jeden kołek ustalający i ze dwie śruby, rozmieszczone tak, żeby się zmieściły pomiędzy poziomymi otworami (podobnie jak w wypadku kołka)
Kołek pionowy.
Na pewno nie pół na pół... kołek powinien być cały w tulei... jeżeli będzie z niej wystawał odrobine więcej niż wynosi głębokość otworu pod tuleję (ale nie więcej niż wynosi faza na owym kołku), to złapiesz pozycję przed wciśnięciem.
Otwory.
Można dać jeden kołek ustalający i ze dwie śruby, rozmieszczone tak, żeby się zmieściły pomiędzy poziomymi otworami (podobnie jak w wypadku kołka)
Kołek pionowy.
Na pewno nie pół na pół... kołek powinien być cały w tulei... jeżeli będzie z niej wystawał odrobine więcej niż wynosi głębokość otworu pod tuleję (ale nie więcej niż wynosi faza na owym kołku), to złapiesz pozycję przed wciśnięciem.
-
sekunda116

Dzięki wielkie Panowie za wasze sugestie i pomoc! Wykorzystałem wasze podpowiedzi i wykorzystam kołek pionowy oraz śruby stożki (z pogłębieniem w tulei). Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!