Laser z chin
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Laser z chin
Moje pierwsze kroki w temacie laserów więc proszę o wyrozumiałość .
Otóż :
zakupiłem laser (20W) od chińskiego przyjaciela , oto link
https://pl.aliexpress.com/item/10050014 ... 5c0fZVyQwF
wcześniej już posiadałem frezarkę CNC (samoróbka na arduino i GRBL) w której zainstalowałem powyższy laser i mam kilka nie jasności :
1) niby działa i przypala ale nie mam kompletnie wiedzy jak mam to skalibrować i sprawdzić czy laser działa z pełną mocą , wiem ta moc może być dyskusyjna ale docelowo chciałbym ciąć sklejkę 3mm (zdaję sobie sprawę że może być wolno i na kilka przejazdów) czy to możliwe ?
2) jak należy ustawić laser aby mieć pewność że soczewka odpowiednio skupia promień ? wiem tylko tyle iż należy ustawić jak najmniejszą kropkę ale czy po zmianie materiału muszę to kalibrować od nowa ?
3) jaka powinna być odległość lasera od materiału ?
z góry dziękuję za odpowiedzi.
Otóż :
zakupiłem laser (20W) od chińskiego przyjaciela , oto link
https://pl.aliexpress.com/item/10050014 ... 5c0fZVyQwF
wcześniej już posiadałem frezarkę CNC (samoróbka na arduino i GRBL) w której zainstalowałem powyższy laser i mam kilka nie jasności :
1) niby działa i przypala ale nie mam kompletnie wiedzy jak mam to skalibrować i sprawdzić czy laser działa z pełną mocą , wiem ta moc może być dyskusyjna ale docelowo chciałbym ciąć sklejkę 3mm (zdaję sobie sprawę że może być wolno i na kilka przejazdów) czy to możliwe ?
2) jak należy ustawić laser aby mieć pewność że soczewka odpowiednio skupia promień ? wiem tylko tyle iż należy ustawić jak najmniejszą kropkę ale czy po zmianie materiału muszę to kalibrować od nowa ?
3) jaka powinna być odległość lasera od materiału ?
z góry dziękuję za odpowiedzi.
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Re: Laser z chin
dziękuję , a czy nie ustawiona prawidłowo plamka może przybierać kształt prostokątu ? u mnie własnie występuje zjawisko , na logikę bardziej spodziewałem się plamki w kształcie okręgu który wraz z regulacją zmniejsza się lub zwiększa.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2

Będzie kosztował z 10 razy tyle co ten badziew.
Dodane 1 minuta 25 sekundy:
To laser diodowy więc plamka ma kształt taki jak emiter. W tym przypadku to prostokąt.
"Let's Go Brandon"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Laser "20W" ma 5W.
To taki mało elegancki chwyt marketingowy, że podawana jest moc zasilacza a nie promienia.
20W mocy zasilacza to właśnie 5W mocy światła, bo taka jest sprawność diody laserowej.
Dysponując mocą pięciu watów nie należy spodziewać się cudów, ale jest to jak najbardziej użyteczne urządzenie.
Przede wszystkim musisz sobie dobrać materiały na których są najlepsze efekty.
Sklejka czy karton o identycznej wytrzymałości mechanicznej może mieć diametralnie różne właściwości przy paleniu.
Dla przykładu nie przetniesz MDF, choć to niby też materiał drewnopochodny. Dla pocieszenia podam, że laserem CO2 40W też mi się nie udaje. To cholerstwo zwęgla się i żarzy, ale ciąć się nie chce.
Od tego zacznij, bo inaczej będziesz błądził i do niczego sensownego nie dojdziesz.
Sklejkę 4-5 mm powinieneś ciąć.
Co do reszty pytań, to w necie są tysiące artykułów i filmów na ten temat, wystarczy poszukać.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Śmiem wątpić.
Powiem nawet - chociaż nigdy nie używałem tego pomiotu szatana i pijanej, chińskiej ulicznicy - że 4-5 mm nie jest możliwe w żaden sposób.
Chyba, że zwęglone krawędzie nazywasz cięciem.
Nawet co do sklejki 3 mm mam poważne obiekcje o ile nie będzie to sklejka super sucha i dobrej jakości.
"Let's Go Brandon"
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam chciałbym się podpiąć pod temat bo też kupiłem laser z chin tylko 100W i chciałbym żebyście mi doradzili jaki program do grawerowania i cięcia wybrać ?