Dzień dobry,
chcę zająć się tworzeniem mis i dzbanów z miedzi mosiądzu itd.
Czy warto budować wyoblarkę czy może kupić gotowca?
taka wyoblarka to zdaje się silnik, uchwyt i jakaś rama do mocowania narzędzia.
Ma ktoś z Was w tej materii wiedzę i doświadczenie? Może podszkoli mnie ? Woj. kuj- pom.
Wiem że to dosyć wymierający temat rzemiosła.
Pozdrawiam
Jan.
wyoblarka zrobić samemu czy kupić
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: wyoblarka zrobić samemu czy kupić
Podszkolić to nie podszkolę, z kilku powodów - daleko się gnieżdżę i fachowcem od tego nie jestem - ale wyoblarka to raczej nieskomplikowana maszyna i jeżeli niestraszne Ci warsztatowe prace, to zdecydowanie radzę najpierw samemu coś sklecić; jeżeli masz tokarkę (ale nie maleńką), to prawie od razu możesz próbować podziałać.
Sprawdzisz wtedy stosunkowo małym kosztem, czy Ci ta robota odpowiada (mnie odpowiada, kilka - dosłownie - drobiazgów wymęczyłem z konieczności/doświadczalnie na tokarce i to jest ciekawa rzecz). Chciałem nawet zrobić sobie wyoblak rolkowy (łożyskowany), ale dałem spokój bo to były bardzo sporadyczne incydenty
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rolka_do_wyoblania
Na YT jest wiele filmów na temat wyoblania (dużo angielskich - "metal spinning"), podejrzysz metody i maszyny - spokojnie zrobisz swoją własną.
Sprawdzisz wtedy stosunkowo małym kosztem, czy Ci ta robota odpowiada (mnie odpowiada, kilka - dosłownie - drobiazgów wymęczyłem z konieczności/doświadczalnie na tokarce i to jest ciekawa rzecz). Chciałem nawet zrobić sobie wyoblak rolkowy (łożyskowany), ale dałem spokój bo to były bardzo sporadyczne incydenty

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rolka_do_wyoblania
Na YT jest wiele filmów na temat wyoblania (dużo angielskich - "metal spinning"), podejrzysz metody i maszyny - spokojnie zrobisz swoją własną.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)