Nigdy nie używałem nawiertaków z kątem wierzchołkowym 142stopnie i nie potrafię Ci powiedzieć zalet tego nawiertaka względem standardowego z kątem 90 stopni. Może jest sztywniejszy i lepiej zachowuje pozycję? - nie wiem. Pilota na 3D możesz zrobić zwykłym HSS'em - jak nie masz węglika, choć najtańszy pokrywany węglik z perschmanna kosztuje 24euro (cena katalogowa, bez rabatu), i wierci na głębokość 28mm, a taki sam, ale z chłodzeniem przez narzędzie 30euro. Pewnie da się kupić jeszcze taniej, np. popatrz w katalogu WNT. Teraz pewnie zaczną się duże rabaty, bo im sprzedaż siądzie. Obie technologie, które napisałeś są wg mnie w porządku. Średnica pod rozwiertak fi 5,8 powinna być ok pod warunkiem, że nie będzie bicia. Jak będzie za mały naddatek pod rozwiertak, to też będzie klops, bo szybko Ci rozwiertak padnie, będzie gniótł materiał, a nie skrawał, i nie będzie ani powierzchni ani wymiaru!. Spójrz w katalog rozwiertaka ile zalecają naddatku pod rozwiercanie dla tej średnicy, coś mi się kojarzy 0,1-0,2mm dla takiej średnicy.
P.S. Najlepsza technologia to wg mnie (i tak mnie uczono): wiercenie fi 5,7, wytaczadło na fi 5,8 (nagłębiej jak się da) i rozwiercanie. Wytaczadło zapewnia pozycję i prostopadłość otworu do powierzchni.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł