Projektowanie imadła z "dodatkami"

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
fijy
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Projektowanie imadła z "dodatkami"

Post napisał: fijy » 07 paź 2008, 13:48

cześć, długo szukałem forum mechaników, ale procz tego nie znalazłem zadnego kumatego ;)

mam do zaprojektowanie imadło, w którym:
- będzie można -regulować- siłę zacisku. nie chodzi tu jednak o ramię, którym kręcimy śrubą. gość tłumaczył mi i mówił coś o związku siły zacisku z momentem jaki nadajemy, ale nie rozumiem jak to odnieść do praktyki i jak to wykorzystać w konstukcji imadła. nie za bardzo rozumiem ten punkt.
- bedzie występowało sprzęgło bezpieczeństwa. tu sprawa jest dużo prostsza. przy odpowiedniej sile zacisku, sprzęgło "odłączy" moment itd. (coś a'la śruba mikrometryczna)

mam dokonać założeń konstrukcyjnych (już mniej więcej je mam) i analizy koncepcyjnej, w któej mam zawrzeć 3 koncepcje rozwiązania.

może ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? moze cos podobnego było wałkowane juz na forum?
najbardziej trapi mnie ten 1szy punkt o regulowanej sile zacisku..

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 07 paź 2008, 16:01

A może poprostu zrób imadło z zaciskiem pneumatycznym tak jak są profesjonalne imadła robione. Siła zacisku regulowana ciśnieniem.

Autor tematu
fijy

Post napisał: fijy » 13 paź 2008, 00:38

to ma być zwykły, prosty mechanizm śrubowy.
1sza koncepcja to zwykłe imadło, z jedną szczenką unieruchomioną a drugą dosuwającą sie do niej.
drugi pomysł to imadło działające na zasadzie śruby rzymskiej (wariant ze śrubą + 2 nakrętki wzajemnie dosuwające się)

brakuje mi trzeciego pomysłu jak wykorzystać mechanizm śrubowy do pracy w imadle...

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Wodzu » 14 paź 2008, 02:34

Moze gosciowi chodzili o zasade dzialania kluczu dynanometrycznego ?? Nastawiamy sobie jakis tam moment i powyzej niego klucz nam zaczyna przeskakiwac. A trzeciom koncepcej proponuje taka ze pomiedzy dwoma szczekami ruchomymi (twoja śruba rzymska) dajesz stala i masz imadlo podwojne :cool:
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gelo » 14 paź 2008, 18:53

TEz jestem zdania, ze trzeba tu zastosowac cos na zasadzie dzialania klucza dynamometrycznego. Mysle ze moze odpowiednie byloby do tego zprzeglo przeciazeniowe. Tego typu rozwiazanie stosuje sie np w napedach posuwu w tokarkach - chodzi o to, zeby posuw sie rozlaczyl po przekroczeniu okreslonego momentu) Z grubsza bazuje to na zasadzie - dwie tarcze ( jedna dopychana do drugiej sprezyna, ktorej napiecie mozna regulowac) oddzielone od siebie kulkami, ktore umieszczone sa z kolei w odpowiednich zaglebieniach wykonanych w tarczkach. Jezeli przekroczymy pewien moment ( ustawiany sprezyna) kulki wyskakuja z zaglebien ( czyli dociskana tarczka sie cofa pokonujac napiecie sprezyny) i strona napedowa zostaje odlaczona od strony napedzanej.
Jeszcze prostrze rozwiazanie moglo by byc na bazie sprezyn talerzowych napinanych centralnie nakretka. Nawet znalazlem gotowca, ktory dla twojego zadania nada sie bezblednie
http://www.logismarket.pl/ip/mechanika- ... 268216.pdf

pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

Autor tematu
fijy

Post napisał: fijy » 18 paź 2008, 01:52

wielkie dzieki za podpowiedzi i za zainteresowanie tematem !

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gelo » 18 paź 2008, 08:35

Szkoda ze nikt nie pomoze w fizycznej realizacji .... :smile:

A ze swojej strony mozesz sie odwdzieczyc przyznajac mi punkcik.

pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

precyzja
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

IMADŁA

Post napisał: precyzja » 30 lis 2008, 21:49

kolego odwiedz stronkę www.oml-workholding.it
tam dowiesz sie wszystkiego,to górna półka w imadłach,a tak na marginesie tez robimy imadła i róznego rodzaju przyrządy obróbkowe,pozdrawiam
precyzja

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”