Cześć
Jako, że jestem na etapie wciskania ulepszeń i doskonalenia małej frezarki DIY to naszła mnie pewna myśl.
Za każdym razem jak zaczynam frezować to latam na drugi koniec pomieszczenia aby włączyć odciąg wiórów.
Pytanie brzmi. Czy jest możliwość (a zakładam, że jakaś jest) aby odciąg 2,2kw włączał się wraz z wrzecionem?
Jest to odciąg na 230v a wrzeciono uruchamiane jest wprost z mach3.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Jednoczesne włączanie odciągu z wrzecionem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Jednoczesne włączanie odciągu z wrzecionem
Czy wrzeciono jest sterowane z falownika ? jeśli tak to w falowniku na odpowiednich zaciskach są styki NO (normal open) oraz NC (normal conect).
Po starcie wrzeciona w falowniku te styki zmieniają swój stan, NO zamyka się, a NC otwiera i do nich możemy podłączyć dodatkowe urządzenia.
Ja do styku NO mam podłączoną pompę cieczy chłodzącej do wrzeciona, ale można podłączyć wyciąg lub coś innego.
Po starcie wrzeciona w falowniku te styki zmieniają swój stan, NO zamyka się, a NC otwiera i do nich możemy podłączyć dodatkowe urządzenia.
Ja do styku NO mam podłączoną pompę cieczy chłodzącej do wrzeciona, ale można podłączyć wyciąg lub coś innego.
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Dokładnie tak. Falownik to dokładnie ten: https://www.ebmia.pl/goodrive10-skalarn ... N4QAvD_BwEArkadiusz2000 pisze: ↑22 sty 2020, 18:37Czy wrzeciono jest sterowane z falownika ? jeśli tak to w falowniku na odpowiednich zaciskach są styki NO (normal open) oraz NC (normal conect).
Zakładam, że w tym falowniku także znajdę taką opcję?
Pozostałoby przerobić włącznik przy odciągu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
U siebie mam zrobiony odciąg na pilota, nie zawsze mam potrzebę jego załączania a czasami dosyć często, i pilot leży przy klawiaturze. Płytka z przekaźnikiem i pilotem to jakieś groszowe sprawy...
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W opisie dostrzegłem coś takiego, cytuje:
Wyjścia:
1 Wyjście przekaźnikowe (3A/250VAC. 3A/30VDC)
a więc mamy styki o wytrzymałości 3A na napięciu 230V, dla 2,2 kW te 3A to trochę mało, zalecałbym przynajmniej 10A, a lepiej 16A.
Wystarczy w najbliższym sklepie elektrycznym kupić jednofazowy stycznik o wytrzymałości 16A z cewką 230V i przekaznik z falownika załączy ten stycznik, a ten zasila silnik 2,2 kW i po problemie.
Które zaciski w falowniku podłączyć ? to powinno być w szczególowej instrukcji obsługi.
Wyjścia:
1 Wyjście przekaźnikowe (3A/250VAC. 3A/30VDC)
a więc mamy styki o wytrzymałości 3A na napięciu 230V, dla 2,2 kW te 3A to trochę mało, zalecałbym przynajmniej 10A, a lepiej 16A.
Wystarczy w najbliższym sklepie elektrycznym kupić jednofazowy stycznik o wytrzymałości 16A z cewką 230V i przekaznik z falownika załączy ten stycznik, a ten zasila silnik 2,2 kW i po problemie.
Które zaciski w falowniku podłączyć ? to powinno być w szczególowej instrukcji obsługi.
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)