Jakie płytki do toczenia aluminium
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Jakie płytki do toczenia aluminium
Witam. Ostatnio dużo toczę lekkie stopy odlewnicze, problem w tym że na płytkach szybko powstaje narost niszczący powierzchnię również tych polerowanych dedykowanych do alu. Słyszałem że najlepsze do alu są płytki z powłoką diamentową, pytanie jakie oznaczenie mają takie płytki np. WNMG 080408 i co dalej?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jakie płytki do toczenia aluminium
Kupiłem z ciekawości tego rodzaju płytki tylko, że DCMT i TCMT od myfrendów (DASAN) i oni mają oznaczenia np. WNMG 080408-JG PCDPirat pisze: ↑11 sty 2020, 21:43Witam. Ostatnio dużo toczę lekkie stopy odlewnicze, problem w tym że na płytkach szybko powstaje narost niszczący powierzchnię również tych polerowanych dedykowanych do alu. Słyszałem że najlepsze do alu są płytki z powłoką diamentową, pytanie jakie oznaczenie mają takie płytki np. WNMG 080408 i co dalej?
PCD do alu
CBN do stali do około 62HRC
Robiłem teścik na jakimś alu nieznanego pochodzenia

-
A ten olej musi być? bo u mnie się robi od oleju zadyma w pomieszczeniu. Mi nie zależy koniecznie na lustrzanej powierzchni, najważniejsze żeby się nie tworzył narost na nożu, wczoraj mi się zrobił taki ulep, że pękła płytka z węglika.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To nie tocz na sucho i użyj emulsji.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Podpinam się pod temat, bo też jestem ciekawy. Mam te polerowane płytki z wysokim czubem od majfrendów i narost tworzy się od razu. Chłodziwa nie używam, bo ciężko potem doczyścić z tego oleju detal, a musi być czyściuteńki.
-
WZÓR pisze:To nie tocz na sucho i użyj emulsji.
Z emulsją też powstaje narost tyle że mniejszy no i pryska ta emulsja, paruje i dymi się z niej

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Tocze i frezuje praktycznie tylko odlewy aluminiowe. Do chłodzenia polecam denaturat biały sprzedawany w 5l bańkach, sklepy budowlane hurtownie. W tych dużych opakowaniach tak nie śmierdzi, niektóre całkiem ładnie pachną. Nanosić pędzelkiem.
Emulsje testowałem nie dają takich efektów jak dykta
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Do obróbki alu należy stosować płytki o dodatnim kształcie podstawowym i ostrych krawędziach. Rozwiązaniem pierwszego wyboru są gatunki niepokrywane i z pokryciem PCD.
W przypadku stopów aluminium o zawartości krzemu powyżej 13% należy używać gatunków z pokryciem diamentowym PCD, gdyż gatunki węglikowe wykazują znaczne gorszą trwałość.
.... , tak doradza Sandvik.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Zgadza się, w niektórych przypadkach dykta jest nie zastąpiona ;] Ten niebieski też dobrze działa, ale bedzie żulem dawać na zakładzie tak że nie zdziw się że szef z alko przybiegniesebafm pisze: ↑11 sty 2020, 23:43Tocze i frezuje praktycznie tylko odlewy aluminiowe. Do chłodzenia polecam denaturat biały sprzedawany w 5l bańkach, sklepy budowlane hurtownie. W tych dużych opakowaniach tak nie śmierdzi, niektóre całkiem ładnie pachną. Nanosić pędzelkiem.

-
Kupuję płytkę z pokryciem PCD, przeczytałem z grubsza to opracowanie http://bc.pollub.pl/Content/11074/PDF/skrawanie.pdf i potwierdza się to, że diament robi najlepszą robotę.