Cad z rysunku
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Cad z rysunku
Panowie, jestem poczatkujacy w tym fachu.
Buduje samoloty zdalniesterowane i mam recznie zbudowana wycinarke do styropianu.
Mam rysunek modelu. Przed przednim kantem skrzydla jest cos co sie Slats nazywa. Chcialbym to wyciac ze styropianu bo tak bedzie najdokladniej, tylko ze nie wiem w jaki sposób mam to narysowac na komputerze i zkonwertowac na *.dat - który program do wycinarki uzywa.
Mam dostep do starszych wersji Autocada, Rhino i Solidworks, tylko ze nie za bardzo potrafie sie nimi obslugiwac.
Bylbym bardzo wdzieczny jakby ktos mógl mi pomóc z tym.
Adam
Buduje samoloty zdalniesterowane i mam recznie zbudowana wycinarke do styropianu.
Mam rysunek modelu. Przed przednim kantem skrzydla jest cos co sie Slats nazywa. Chcialbym to wyciac ze styropianu bo tak bedzie najdokladniej, tylko ze nie wiem w jaki sposób mam to narysowac na komputerze i zkonwertowac na *.dat - który program do wycinarki uzywa.
Mam dostep do starszych wersji Autocada, Rhino i Solidworks, tylko ze nie za bardzo potrafie sie nimi obslugiwac.
Bylbym bardzo wdzieczny jakby ktos mógl mi pomóc z tym.
Adam
- Załączniki
-
- Slats.JPG (11.44 KiB) Przejrzano 2276 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
Mam to zapisane jako PDF a wczorej otwozylem to w Corel Draw i wydrukowalem. Myslalem o zrobieniu szblonów 1:1 ale te Slats jest dosc trudno zrobic dokladnie recznie.
Chodzi mi o to zeby w ogóle narysowac to w jakims CAD programie. Pózniej moze gdzies znajde cos co potrafi to zkonwertowac na *.dat
Adam
Chodzi mi o to zeby w ogóle narysowac to w jakims CAD programie. Pózniej moze gdzies znajde cos co potrafi to zkonwertowac na *.dat
Adam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam.
Narysowałem ci ten przekrój w dxf, tylko podejrzewam, że mogą być niedokładności ponieważ jpg który załączyłeś ma malutką rozdzielczość.
Gdybyś miał w wysokiej rozdzielczości to mogę jeszcze raz zasiąść do tego w przerwie na kawę.
Powodzenia.
Apropo zmiany dxf na dat i odwrotnie sprawdź program eduCAD. Kiedyś widziałem opis, że autor tego programu napisał taki konwerter z myślą właśnie o modelarzach.
Wiem że napewno jest konwerter dat na dxf odwrotnie musisz pogooglować lub ktoś na forum ma na to sposób
Narysowałem ci ten przekrój w dxf, tylko podejrzewam, że mogą być niedokładności ponieważ jpg który załączyłeś ma malutką rozdzielczość.
Gdybyś miał w wysokiej rozdzielczości to mogę jeszcze raz zasiąść do tego w przerwie na kawę.
Powodzenia.
Apropo zmiany dxf na dat i odwrotnie sprawdź program eduCAD. Kiedyś widziałem opis, że autor tego programu napisał taki konwerter z myślą właśnie o modelarzach.
Wiem że napewno jest konwerter dat na dxf odwrotnie musisz pogooglować lub ktoś na forum ma na to sposób
- Załączniki
-
- slats.rar
- (1.19 KiB) Pobrany 294 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Halo, halooo - tu autor eduCADa. Tak napisałem konwerter DAT do formatu czytanego przez eduCADa by następnie zapisać to w g-kodzie lub HPGLu (PLT). Dalej już tylko program obsługujący ploter wycinający (apropos - autor nie wspomina, że go w ogóle ma).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
czyli ogólnie mówiąc slot dla poprawienia siły nośnej przy odpowiednim kącie natarcia i oczywiscie ciagu napędu - stosowany celem skrócenia rozbiegukak pisze:Przed przednim kantem skrzydla jest cos co sie Slats nazywa.

przy profilu bez slotu na duzych kątach następuje oderwanie strug i utrata siły nosnej, slot jakby wydłuża skrzydło przez co zmniejsza się jego grubość procentowa, pytanie tylko czy przewidziana jest jakaś mechanizacja czy to będzie na stałe ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Witam.
Załączam mały programik do konwersi plików wektorowych i bitowych na wektorowe.
Używam go już parę lat i działa super.
Może ktoś znajdzie nowszą wersję.
Pozdrawiam.
Marek D.
Załączam mały programik do konwersi plików wektorowych i bitowych na wektorowe.
Używam go już parę lat i działa super.
Może ktoś znajdzie nowszą wersję.
Pozdrawiam.
Marek D.
- Załączniki
-
- Profscan.zip
- (73.91 KiB) Pobrany 366 razy
-
Dzieki za pomysly i odpowiedzi.
Ten rysunek na górze to tylko przyklad. Ja mam rysunek samolotu w PDF.
Bartuss- milo widziec ze i modelarze na tych stronach sa
To ma byc nieruchomy slats. Model który bede robil to STOL CH701 firmy Zenair.
Jak na razie nauczylem sie bitmap zdjecie wczytac w Rhino i rysowac na nim. Jeszcze nie bardzo wiem co robie, ale próbuje.
Musze tez sprawdzic jak moje rysunki sie beda wycinac.
Marek - Ja tez pare lat temu próbowalem ten program uzywac, ale nie wiem o co w nim chodzi.
Nie mam EduCada. Uzywam Mach3 do routera. Mach wymaga zeby tylko on mial dostep do LPT portu a EduCad tez na nim chodzi. Jakbym jeszcze jednego PCeta gdzies znalazl to moge spróbowac.
Dzieki
Adam
Ten rysunek na górze to tylko przyklad. Ja mam rysunek samolotu w PDF.
Bartuss- milo widziec ze i modelarze na tych stronach sa

Jak na razie nauczylem sie bitmap zdjecie wczytac w Rhino i rysowac na nim. Jeszcze nie bardzo wiem co robie, ale próbuje.
Musze tez sprawdzic jak moje rysunki sie beda wycinac.
Marek - Ja tez pare lat temu próbowalem ten program uzywac, ale nie wiem o co w nim chodzi.
Nie mam EduCada. Uzywam Mach3 do routera. Mach wymaga zeby tylko on mial dostep do LPT portu a EduCad tez na nim chodzi. Jakbym jeszcze jednego PCeta gdzies znalazl to moge spróbowac.
Dzieki
Adam