Pytanie odnośnie grawerowania na długopisach k40
grawerowanie na długposach
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Pytanie odnośnie grawerowania na długopisach k40
Witam mam laser k40 próbowałem ostatnio grawerować na długopisach parametrami 24 % mocy na wyświetlaczu i 250 posuwu ale grawer wyszedł nie równy pomimo ustawienia odpowiedniej ogniskowej od materiału.Możecie coś doradzić żeby grawer wszedł ostry jak przy tych końcowych długopisach. Dzięki z góry za odpowiedz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: Pytanie odnośnie grawerowania na długopisach k40
Zabawką próbujesz zarabiać na życie.
"Let's Go Brandon"
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
K40 to zabawka, za wiele z tego nie wyciśniesz - jak tak bardzo chcesz się w to bawić to ja radziłbym dużo mniejszą prędkość - np 100-150 - wtedy wzrośnie precyzja ruchu.
Dodane 2 minuty 45 sekundy:
K40 to zabawka, za wiele z tego nie wyciśniesz - jak tak bardzo chcesz się w to bawić to ja radziłbym dużo mniejszą prędkość - np 100-150 - wtedy wzrośnie precyzja ruchu.
No i problemem może być też to, że ustawiasz ogniskową "do najwyższego punktu" a początek lini grawerowania oraz jej koniec znajdują się znacznie niżej. - można by po prostu zmniejszyć wysokość tekstu.
Dodane 2 minuty 45 sekundy:
No i problemem może być też to, że ustawiasz ogniskową "do najwyższego punktu" a początek lini grawerowania oraz jej koniec znajdują się znacznie niżej. - można by po prostu zmniejszyć wysokość tekstu.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Wygląda na różnicę temperatur, jakim zostały poddane powierzchnie tych długopisów.
Możliwe przyczyny:
- zła zbieżność luster
i/lub zabrudzona optyka
- dobrane parametry dają temperaturę, która zaledwie przekracza próg odbarwienia powierzchni i przy rozrzucie parametrów produkcyjnych tych długopisów, akurat te dwa były bardziej "czułe"
Zakładam, że one leżą na poziomej powierzchni.
Możliwe przyczyny:
- zła zbieżność luster
i/lub zabrudzona optyka
- dobrane parametry dają temperaturę, która zaledwie przekracza próg odbarwienia powierzchni i przy rozrzucie parametrów produkcyjnych tych długopisów, akurat te dwa były bardziej "czułe"
Zakładam, że one leżą na poziomej powierzchni.