Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Autor tematu
therion
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 51
Rejestracja: 10 sty 2018, 11:32

Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#1

Post napisał: therion » 12 lut 2024, 01:49

Witam kolegów.
Jestem w trakcie budowy małej tokarki. Plan zakładał raczej urządzenie manualne. Jednak możliwość toczenia gwintów i stożków jest kusząca na tyle że zainteresowałem się cnc. O ile do budowy frezarki była masa manuali i sobie poradziłem to już z tokarką gorzej :( .
Najpierw pomysł był taki żeby sterowanie zrobić a arduino i napęd wszystkich osi jak i wrzeciona na silnikach krokowych.
W takiej sytuacji zaprogramowałbym sobie posuw i obroty na potencjomety i niby ok, ale wrzeciono napędzane krokowcem to jednak nie to.

1 Jaki sterownik, płytkę kupić żeby sterować tokarką? Podobno nie wszystkie płytki obsługują enkodery? jaką wybrać?
2 Gdzie i jak podłączyć enkoder odczytujący obroty wrzeciona?
3 Jaki program do sterowania? Najlepiej pod windows, bo tak już działa moja frezareczka.

Proszę o pomoc.

Aaa no i jeszcze jedno, na początku plan zakładał śruby trapezowe, tanie i samohamowne, ale skoro mają być krokowce to czy nie lepiej dać kulowe?




kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 377
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#2

Post napisał: kszumek » 12 lut 2024, 06:57

Witam
w takim wypadku chyba najlepsze możliwości za niewygórowana cenę
to PC blaszak dell np 780 + chińska płytka opto bob (12 wyjsc 5wejsc + wrzeciono PWM )+ linuxcnc
na pewno obsłuży enkoder i poprawne gwintowanie ( mi enkoder 200 szczelin / obr czyta poprawnie )
mi na machu pod windowsem niestety gwintowanie nie udało się


drzasiek90
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1720
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#3

Post napisał: drzasiek90 » 12 lut 2024, 08:34

Raczej trzeba zapomnieć, że będziesz miał jeden komputer z którego będziesz sterował i tokarką i frezarką i jeszcze przy tym oglądał filmy :)
Do tokarki jeśli chcesz gwintować to najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest linuxcnc i komputer z LPT.
kszumek pisze:
12 lut 2024, 06:57
linuxcnc
na pewno obsłuży enkoder i poprawne gwintowanie ( mi enkoder 200 szczelin / obr czyta poprawnie )
Odczyta poprawnie nawet 2000ppr a nawet 20000ppr. To tylko kwestia obrotów, dlatego bardziej użytecznym parametrem jest podanie do jakich obrotów mierzy poprawnie ten 200ppr.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 7728
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#4

Post napisał: tuxcnc » 12 lut 2024, 08:36

kszumek pisze:
12 lut 2024, 06:57
mi na machu pod windowsem niestety gwintowanie nie udało się
Na machu to się nie znam, ale pamiętam, że tam jest potrzebny taki specjalny enkoder, co ma dwa kanały i jedną szczelinę szerszą... To na LPT, bo czy te wszystkie płytki na USB, czy nawet przez Ethernet, obsługują gwintowanie, to nie mam pojęcia...
Też polecam Linuxcnc, bo akurat do tokarki to jest bezkonkurencyjny.
No chyba że ktoś chce wydać kilka tysięcy na jakieś SZGH, no to kto bogatemu zabroni...


drzasiek90
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1720
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#5

Post napisał: drzasiek90 » 12 lut 2024, 08:41

Gdybyś szukał enkodera, to zamiast bawić się w jakieś optyczne, szczelinowe, to pewnie taniej,  łatwiej i na pewno dokładniej użyć takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/10050043 ... pt=glo2pol
Na aukcji jest podane, że to enkoder AB ale jak odkręcić obudowę to na płytce jest również pad Z, wystarczy dolutować kabelek i działa. Rozdzielczość sobie wybierasz jaką chcesz, a nawet można ją potem zmienić.
To enkoder magnetyczny, sygnały ABZ generuje cyfrowo więc ich przesunięcia fazowe są prawidłowe co nie zawsze udaje się osiągnąć na enkoderze szczelinowym więc już samo to daje możliwość osiągnięcia większej prędkości jaką da się zmierzyć z tą samą rozdzielczością enkodera.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 7728
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#6

Post napisał: tuxcnc » 12 lut 2024, 08:52

drzasiek90 pisze:
12 lut 2024, 08:34
kszumek pisze:
12 lut 2024, 06:57
linuxcnc
na pewno obsłuży enkoder i poprawne gwintowanie ( mi enkoder 200 szczelin / obr czyta poprawnie )
Odczyta poprawnie nawet 2000ppr a nawet 20000ppr. To tylko kwestia obrotów, dlatego bardziej użytecznym parametrem jest podanie do jakich obrotów mierzy poprawnie ten 200ppr.
Ja mam enkoder 40 szczelin i w zupełności wystarcza, ale ta liczba wzięła się z użytej technologii (frezowanie tarczy frezem 3 mm).
Z obliczeń wynika, że nie należy przeginać i przekraczać stu szczelin, wtedy na porcie LPT można gwintować do 3000 obr/min, co robi się wyjątkowo rzadko, i to raczej przy moletowaniu niż nacinaniu gwintu...
Natomiast jestem absolutnie przeciwny temu, żeby zakładać do maszyny enkoder, który nie wyrobi na maksymalnych obrotach wrzeciona. Po prostu ktoś może o tym nie wiedzieć, albo zapomnieć, popsuje materiał i zmarnuje kupę czasu na naprawianie tego, co nie jest zepsute...
Używając karty MESA, albo innych wynalazków, daje się użyć enkodera z tysiącem szczelin, ale tutaj jest inna granica. Nawet jeśli kontroler obsłużył by więcej, to typowe enkodery nie dadzą sygnału szybszego niż 50-100 kHz, bo po prostu tak są zbudowane...

Dodane 2 minuty 46 sekundy:
drzasiek90 pisze:
12 lut 2024, 08:41
Na aukcji jest podane, że to enkoder AB ale jak odkręcić obudowę to na płytce jest również pad Z, wystarczy dolutować kabelek i działa.
Głupszych pomysłów nie masz?
Taki sam enkoder z wyjściem ABZ jest raptem o 10 PLN droższy, a Ty proponujesz pieprzyć się z wymianą kabla, którego też za darmo nigdzie nie dostaniesz...


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 287
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#7

Post napisał: WP Kamil » 12 lut 2024, 10:43

Na mach 3 przerobiłem jakąś małą tokarkę, albo 4 to się wypowiem.
Śruby kulowe- jak masz gdzie wsadzić to się nie zastanawiaj.
Na Arduino to miałem frezarkę na GRBL, ale wersji na tokarkę nie było.
Na mach3. Płytka zwykła na LPT. Silnik klasyczny AC napędzany falownikiem- zmiana obrotów s programu.
Da się też nacinać gwinty. Enkoder- tarcza na wrzecionie, nacięta jedna szczelina o odpowiedniej szerokości (w manuału do Mach3 są wytyczne). Odczyt sygnału przez parę dioda-fototranzystor (do Arduino są gotowe modułu na 5V z filtrem i wszystkim co trzeba, a 5V to dla LPT odpowiedni poziom napięcia). Moje max obroty to 3200
Da się nacinać tak gwinty pod pewnymi warunkami.
Trzeba pamiętać, że to 1impuls/obr- układ wolno reaguje na zmianę prędkości obrotowej wrzeciona. A ta ma spore wachania przy niewielkich masach i małym zapasie mocy.
Rozwiązanie takie raczej na amatorskie maszyny, których ktoś używa z pełną świadomością ich ułomności.
Gwintownikiem- w pływającej oprawce.
Wpisz na YT boxford 125tcl i poszukaj filmików- coś tam nagrałem l.


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2336
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#8

Post napisał: Avalyah » 12 lut 2024, 11:07

Rozważ może PikoCNC? Polska produkcja, obsłuży Ci i frezarkę i tokarkę i w zasadzie pewnie filmy mógłbyś też jednocześnie oglądać :) Bo komunikacja po ethernet, także dużo mniej kłopotliwa niż lpt.


kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 377
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#9

Post napisał: kszumek » 12 lut 2024, 21:14

Witam
LPT nie do końca odczyta 2000 ppr a już tłumacze dlaczego
miałem na początku 5000 szczelin nie czytało indeksu wcale
nawet próbując kręcąc ręką powoli, później zmiana na 1000 to samo
400 to samo , dopiero przy 200 zaczął widzieć poprawnie indeks
wszystko fabryczne enkodery , indeks jest na tyle krótki że po przejściu
przez kable płytki i optoizolatory PC nie jest w stanie go poprawnie odczytać
kanały A B były odczytane poprawnie, index nawet na oscyloskopie słabo wyglądał
gdzieś tu pisałem o swoich bojach z enkoderem zanim do tego doszedłem
dziś robiłem nawet M12 przy 600 obr
i jeszcze jedno przy danym skoku gwintu i założonych obrotach
napędy muszą się wyrobić z prędkością i przyspieszeniem żeby nadążyć za wrzecionem
tzn jak wrzeciono kreci 3000 i enkoder tyle czyta to i tak silniki XZ mogą ograniczać obroty przy danym skoku gwintu

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 7728
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Tokarka cnc pomoc w elektronice, jaka płytka?

#10

Post napisał: tuxcnc » 12 lut 2024, 21:34

kszumek pisze:
12 lut 2024, 21:14
i jeszcze jedno przy danym skoku gwintu i założonych obrotach
napędy muszą się wyrobić z prędkością i przyspieszeniem żeby nadążyć za wrzecionem
tzn jak wrzeciono kreci 3000 i enkoder tyle czyta to i tak silniki XZ mogą ograniczać obroty przy danym skoku gwintu
To akurat jest oczywiste i łatwe do policzenia.
Jeżeli przykładowo masz 3000 obr/min i maksymalny posuw 3000 mm/min, to nie natniesz gwintu o skoku powyżej 1 mm...
Jak chcesz większy skok, to musisz zejść z obrotów.
Gwintów raczej nie nacina się przy 3000 obr/min, chociaż są materiały, które bardzo nie lubią niskich prędkości skrawania...
Chodzi raczej o to, żeby nie robić sztucznych granic, o których trzeba pamiętać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”