Tokarka Bułgarka cu 505

Problem z prawymi obrotami

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JacekZielinski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 19 gru 2022, 19:56

Tokarka Bułgarka cu 505

#1

Post napisał: JacekZielinski » 19 gru 2022, 20:40

Witam, kupiłem tokarkę bułgarską cu 505 i występuje następujący problem, że maszyna nie zawsze chce włączyć prawe obroty raz włącza normalnie a raz wcale . Lewe obroty włączają się normalnie oraz zauważyłem że jak włączy się lewe obroty i odrazu przełączy na prawe bez zatrzymywania to wtedy jest wszystko ok. Podejrzewaliśmy stycznik od impulsu prawych obrotów lecz wymiana nic nie dała. Czy podejrzewa ktoś jakie mogą być tego przyczyny?



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5549
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Bułgarka cu 505

#2

Post napisał: adam Fx » 20 gru 2022, 18:51

Może sprzęgło albo obwód sprzęgła bo tam chyba jest elektromechaniczne
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


zetmarcin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 69
Rejestracja: 19 lip 2009, 01:04
Lokalizacja: Legnica-Wrocław

Re: Tokarka Bułgarka cu 505

#3

Post napisał: zetmarcin » 26 gru 2022, 22:16

Witam

Mam podobna CU585 (taki sam napęd i sterowanie)
Napęd jest przenoszony przez siedem elektrosprzęgieł załącznych odpowiednio przez elektryczny przełącznik na dużym panelu.
Kilka pytań żeby zawęzić zakres poszukiwań:
Czy dzieje się to na każdym zakresie przełącznika elektrycznego wyboru zakresu obrotów (na dużym panelu)?
Czy dzieje się to niezależnie czy włącza Pan wrzeciono na małym panelu supportu/ na dużym panelu wrzeciona?
Rozumiem że podczas włączania i wyłączania kierunku ruchu wrzeciona(lewo\prawo) silnik ciągle pracuje? czy dzieje się to tylko przy starcie z zatrzymanym silnikiem?

ma Pan może kompletną (polską) dtr do tej maszyny?

Awatar użytkownika

Autor tematu
JacekZielinski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 19 gru 2022, 19:56

Re: Tokarka Bułgarka cu 505

#4

Post napisał: JacekZielinski » 08 sty 2023, 14:30

Tak dzieje się to na każdym zakresie oprócz jednego na którym nie ma ani lewych ani prawych obrotów. Tak niezależnie gdzie włączam. Tak silnik ciągle pracuje.
Maszyna postała jakiś tydzień w nieogrzewanym pomieszczeniu z początku nie reagowała na pulpit a jak złapała prawe obroty to w ogóle zaczęła wariować po załączeniu silnika odrazu mam prawe obroty brak możliwości wyłączenia i zmiany obrotów. Jakby w ogóle pulpit sterowniczy nie reagował jedynie tylko smarowanie działa z pulpitu. Nie nie mam do niej polskiej dtr. Jedynie scany rosyjskiej w pdf i to mało czytelne.


CNC-Bogi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 413
Rejestracja: 29 sie 2010, 15:20
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Tokarka Bułgarka cu 505

#5

Post napisał: CNC-Bogi » 08 sty 2023, 15:22

Lepiej kupić używaną stolarkę CNC (w cenie 15.000, 10.000zł a czasem nawet 7.500zł), niż mordować się korbkami... CNC.info.pl ♥
Nie tylko inżynier jest od wdrażania postępu technicznego, no nie?
:twisted: :twisted:


zetmarcin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 69
Rejestracja: 19 lip 2009, 01:04
Lokalizacja: Legnica-Wrocław

Re: Tokarka Bułgarka cu 505

#6

Post napisał: zetmarcin » 24 sty 2023, 01:11

Podejrzewam że to wariowanie to nie wina elektryki a zbyt gęstego oleju (do niej idzie bardzo rzadki olej, jak woda prawie)

Ja bym zaczął od:
- po dokręcania wszystkich kabelków przycisków na pulpitach i w skrzynce sterowniczej
- sprawdzenia czy dochodzą prawidłowe napięcia do elektrosprzęgieł (24V) i czy one działają.
(Z tyłu tokarki pod skrzynką elektryczną znajduje się skrzynka prędkości i w niej są się wszystkie elektrosprzęgła)
Jeżeli są prawidłowe (żeby bieg był załączony to włączone muszą być 2 sprzęgła)
to winny jest prawdopodobnie przełącznik wyboru prędkości na pulpicie
Jeżeli nie działają elektrosprzęgła to niestety są one uszkodzone.
Może też być że płytki są już zbyt zużyte i czasami sprzęgło zaskakuje a czasem nie (płytki zacinają się na wielowypuście podczas przesuwania).
Też mam rosyjską dtr i do tego niekompletną
Wrzucam schematy elektryczne znalezione na Elektrodzie są dobrej jakości.
Ta tabelka na schemacie pokazuje sekwencje załącznia sprzęgieł
Jeżeli będą pytanie to postaram się pomóc, jestem na bieżąco bo właśnie też staram się doprowadzić do porządku moją maszynke:)
Jeszcze pytanie mam czy może Pan podać jaki ma Pan filtr oleju w niej symbol?
pozdrawiam
Załączniki
Schemat cu505 2.jpg
schemat cu505 1.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”