TC55V

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej
Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

TC55V

#1

Post napisał: tuxcnc » 02 kwie 2024, 17:08

Temat założyłem w tym dziale, bo chodzi o sterownik bliższy PLC niż CNC.
TC55V nie należy mylić ze sterownikami TC55 z inną literką na końcu nazwy, które wyglądają podobnie, ale działają inaczej.
Kupić można na przykład tutaj: https://www.aliexpress.com/item/1005006276317323.html
Instrukcję po angielsku można pobrać stąd: https://cncvietpro.com/wp-content/uploa ... -TC55V.pdf
Gdyby przyszedł mówiący po chińsku, to jest film jak go przestawić na angielski:
Cena zależy od ilości obsługiwanych osi.
Jest też opcja sterowania wyjść i badania stanu wejść w programie, co powinno umożliwić sterowanie siłownikami, np. pneumatycznymi.

Czy urządzenie jest drogie czy tanie, to kwestia względna.
Jest to gotowe rozwiązanie, I/O pracują w przemysłowym standardzie 24V, a możliwości pozwalają na sterowanie dość skomplikowanego automatu.
Wady są takie, że sterownik nie obsługuje g-kodów, a programy da się pisać tylko na sterowniku i to w mało wygodny sposób.

Kupiłem ten sterownik z dwóch powodów.
Po pierwsze, potrzebuję proste i tanie sterowanie do programowanego obrotnika.
Po drugie, zapłaciłem wyjątkowo atrakcyjną cenę, chyba Chińczyk się pomylił, ale towar wysłał...
Dzisiaj sterownik przyszedł.
Na razie tylko sprawdziłem czy działa.
Pierwsze wrażenie jest pozytywne, wyświetlacz jest mały, ale czytelny.
Niestety, dołączona papierowa instrukcja obsługi jest po chińsku, a wspomniany angielski pdf okrojony i bardziej informuje o tym, że jakieś funkcje istnieją, niż pokazuje jak ich użyć...

Czy ktoś miał do czynienia z tym urządzeniem i może podzielić się wiedzą o jego programowaniu?




RobiszToŹle
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 302
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:53
Lokalizacja: wziąć na cnc?

Re: TC55V

#2

Post napisał: RobiszToŹle » 02 kwie 2024, 18:02

Też właśnie szukałem informacji czy można zastosować to do podzielnicy, na YouTube brak takiego zastosowania. Może Tobie uda się coś wymyślić.


pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7643
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: TC55V

#3

Post napisał: pukury » 02 kwie 2024, 18:09

Hej.
Do podzielnicy można by to - https://www.worldofward.com/
Przepraszam za wtręt nie na temat.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: TC55V

#4

Post napisał: tuxcnc » 02 kwie 2024, 18:22

RobiszToŹle pisze:
02 kwie 2024, 18:02
Też właśnie szukałem informacji czy można zastosować to do podzielnicy
Jeżeli to ma być elektroniczna podzielnica do manualnej obrabiarki, to na pewno się da.
Na razie wiem niewiele, ale da się zapamiętać 20 programów po 480 instrukcji i wstrzymywać wykonanie następnych linii zewnętrznym sygnałem.
Jest taki tani sterownik jednoosiowy https://www.aliexpress.com/item/1005006285039806.html , ale on ma nieporównywalnie mniejsze możliwości i zapewne wymagałby częstego przeprogramowywania, bo pamięta tylko jeden program 99 linii. No i programuje się go w ilościach impulsów STEP, a nie w milimetrach czy stopniach.
Ale od biedy też by wystarczył, tylko pytanie czy warto za półtorej stówki taniej się męczyć...

Dodane 2 minuty 48 sekundy:
pukury pisze:
02 kwie 2024, 18:09
https://www.worldofward.com/
Wybacz, ale 190 GBP to na pewno nie jest cena warta zapłacenia.

Dodane 1 godzina 19 minuty :
RobiszToŹle pisze:
02 kwie 2024, 18:02
czy można zastosować to do podzielnicy
Z nudów sprawdziłem.
Po pierwsze, napisałem program składający się z jednej linii z użyciem polecenia Increment.
Jak się nietrudno domyślić, każde uruchomienie programu powoduje obrót o zadaną wartość względem bieżącego położenia.
Czyli np. zadając wartość 72 stopnie dzielimy okrąg na pięć.
Można sobie kolejne programy nazwać np. 3,5,7, 40, gdzie liczba oznacza na ile części dzielimy pełny obrót i uruchamiać potrzebny w danej chwili.
To samo można uzyskać używając ruchów ręcznych, tylko jest to bardziej upierdliwe, bo jak się chce zmienić podział, to trzeba wejść w ustawienia i zmienić krok funkcji Jog, który jest stały dla wszystkich osi.
Powyższe oczywiście będzie działać po ustawieniu wartości numerator i denominator dla odpowiedniej osi, czyli jej wyskalowaniu. To akurat jest wyjaśnione w angielskiej instrukcji, choć w formie daleko odbiegającej od zapisu matematycznego i trzeba się domyślić skąd te cyferki się biorą (chodzi o skracanie ułamka, czyli dzielenie licznika i mianownika przez wspólny podzielnik)...
Jest taka funkcja "Program Zero", która pozwala na powrót osi do położenia zerowego.
Jest też możliwość bazowania osi przełącznikiem krańcowym lub innym czujnikiem.
Czyli podstawowa funkcjonalność dla podzielnicy jest bezdyskusyjnie zapewniona.


RobiszToŹle
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 302
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:53
Lokalizacja: wziąć na cnc?

Re: TC55V

#5

Post napisał: RobiszToŹle » 03 kwie 2024, 11:36

Dzięki za sprawdzenie. Czyli pozostaje mi zamówić sterownik i testować. Pochwalisz się gdzie kupiłeś go taniej i za ile?

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: TC55V

#6

Post napisał: tuxcnc » 03 kwie 2024, 13:05

RobiszToŹle pisze:
03 kwie 2024, 11:36
Pochwalisz się gdzie kupiłeś go taniej i za ile?
Nie, nie pochwalę się.
To była promocja, oferta jest już nieaktualna, po co ma kogoś serce rozboleć...
Oczywiście na jednej sztuce interesu życia nie zrobiłem, to raczej był impuls żeby wreszcie się zdecydować...

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: TC55V

#7

Post napisał: tuxcnc » 19 kwie 2024, 15:01

Chińczyk przysłał mi manual, wygląda lepiej od tego z pierwszego postu.
https://drive.google.com/file/d/1qz_suO ... sp=sharing


Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 718
Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
Lokalizacja: Rzeszów

Re: TC55V

#8

Post napisał: Adam Domański » 17 cze 2024, 15:43

tuxcnc pisze:
02 kwie 2024, 17:08
Temat założyłem w tym dziale, bo chodzi o sterownik bliższy PLC niż CNC.
TC55V nie należy mylić ze sterownikami TC55 z inną literką na końcu nazwy, które wyglądają podobnie, ale działają inaczej.
Kupić można na przykład tutaj: https://www.aliexpress.com/item/1005006276317323.html
Instrukcję po angielsku można pobrać stąd: https://cncvietpro.com/wp-content/uploa ... -TC55V.pdf
Gdyby przyszedł mówiący po chińsku, to jest film jak go przestawić na angielski:
Cena zależy od ilości obsługiwanych osi.
Jest też opcja sterowania wyjść i badania stanu wejść w programie, co powinno umożliwić sterowanie siłownikami, np. pneumatycznymi.

Czy urządzenie jest drogie czy tanie, to kwestia względna.
Jest to gotowe rozwiązanie, I/O pracują w przemysłowym standardzie 24V, a możliwości pozwalają na sterowanie dość skomplikowanego automatu.
Wady są takie, że sterownik nie obsługuje g-kodów, a programy da się pisać tylko na sterowniku i to w mało wygodny sposób.

Kupiłem ten sterownik z dwóch powodów.
Po pierwsze, potrzebuję proste i tanie sterowanie do programowanego obrotnika.
Po drugie, zapłaciłem wyjątkowo atrakcyjną cenę, chyba Chińczyk się pomylił, ale towar wysłał...
Dzisiaj sterownik przyszedł.
Na razie tylko sprawdziłem czy działa.
Pierwsze wrażenie jest pozytywne, wyświetlacz jest mały, ale czytelny.
Niestety, dołączona papierowa instrukcja obsługi jest po chińsku, a wspomniany angielski pdf okrojony i bardziej informuje o tym, że jakieś funkcje istnieją, niż pokazuje jak ich użyć...

Czy ktoś miał do czynienia z tym urządzeniem i może podzielić się wiedzą o jego programowaniu?
Witam
Wiesz już coś więcej na temat tego sterownika, jak z awaryjnością?
Ja bym potrzebował do sterowania posuwem w wytaczarce mobilnej, nada się do tego celu?


RobiszToŹle
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 302
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:53
Lokalizacja: wziąć na cnc?

Re: TC55V

#9

Post napisał: RobiszToŹle » 17 cze 2024, 16:34

Do mobilnej to kup sobie to:
https://a.aliexpress.com/_EGtcpWT

SMC01


Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 718
Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
Lokalizacja: Rzeszów

Re: TC55V

#10

Post napisał: Adam Domański » 17 cze 2024, 20:05

RobiszToŹle pisze:
17 cze 2024, 16:34
Do mobilnej to kup sobie to:
https://a.aliexpress.com/_EGtcpWT

SMC01
A zrobię gwint, podtoczenia na odpowiednią głębokość itp.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”