Tabela narzędziowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 641
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Tabela narzędziowa

#1

Post napisał: dudziak4 » 17 cze 2022, 18:35

Witam,
Chciałbym aby wybrane narzędzie z tabeli były cały czas mierzone a inne nie czy jest taka możliwość lub dodanie takiej możliwości ?
Już mówię w czym problem a mianowicie, mam kilka oprawek w które zakładam frezy mierze czujnikiem ich wysokość po czym korekcja jest wpisana w tabelę i jest zaznaczone to narzędzie jako zmierzone, jak na razie jest ok, problem jest w tym że mam jeden precyzyjny uchwyt wiertarski i chciałbym aby wpisane w tabele wiertła były mierzone za każdym razem bo nie wymieniam oprawki tylko samo wiertło. Na razie za każdym razem w tabeli wiertła zaznaczam jako nie zmierzone i jest dobrze ale nieraz przy kolejnym detalu zapomnę i muszę przerywać program, wejść do tabeli odznaczyć i tak w kółko, jest to po prostu męczące i nie praktyczne czy jest szansa by to zrobić ?




Autor tematu
dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 641
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Tabela narzędziowa

#2

Post napisał: dudziak4 » 23 cze 2022, 08:45

Może ma ktoś inny pomysł ?


dawf
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 15
Rejestracja: 13 lis 2009, 19:51
Lokalizacja: wadowice

Re: Tabela narzędziowa

#3

Post napisał: dawf » 05 lip 2022, 12:13

witam, jeżeli korzystasz z makra m6 to można tam cos pokombinować ( znając numer slotu można wymusić skok do procedury pomiaru narzędzia jeżeli dany slot zostanie wybrany )


Autor tematu
dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 641
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Tabela narzędziowa

#4

Post napisał: dudziak4 » 05 lip 2022, 12:18

Możesz pokazać jakiś przykład, obojętnie jaki numer slotu np. 10, 11, 12 ?


dawf
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 15
Rejestracja: 13 lis 2009, 19:51
Lokalizacja: wadowice

Re: Tabela narzędziowa

#5

Post napisał: dawf » 13 lip 2022, 11:52

w oryginalnym skrypcie zmiana w M6_MESS:

:M6_MESS
if UserExe and IsArg('M') then GotoLabel('M6_MESS_MAIN');
if (GetVar(REQ_TOOL)=10) then GotoLabel('M6_ENDPROCES');
if ValidTool(GetActTool) then GotoLabel('M6_ENDPROCES');

Dodane 7 minuty 22 sekundy:
drobna zmiana - poprzedni program pomijał pomiary danego slotu ten wymusza w oryginalnym skrypcie zmiana w M6_MESS:

:M6_MESS
if UserExe and IsArg('M') then GotoLabel('M6_MESS_MAIN');
if (GetVar(REQ_TOOL)=10) then GotoLabel('M6_MESS_MAIN);
if ValidTool(GetActTool) then GotoLabel('M6_ENDPROCES');

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”