SZGH - zbiór informacji

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: SZGH - zbiór informacji

#131

Post napisał: lepi » 24 lip 2022, 08:08

W końcu i na mnie przyszedł czas na zabawę z SZGH :) Tokarka z osią C.

Na początek szybkie i chyba proste pytania.
1. Jak wejść do edysji/podglądu PLC? Na panelu, nie na laptopie.
2. Jak zmienić datę/godzinę na panelu
3. Jak wyłączyć oś C w systemie? Jak próbuję edytować "200, 4th-axis" to prosi o podanie kodu :roll:

Ogólne wrażenie dobre. Ktoś pisał, że wszystkie wejścia są typu NPN. Na płytce IO można zmienić jumperkiem na PNP ale dotyczy to wyłącznie wejść do obsługi magazynu.




Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 49
Posty: 639
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#132

Post napisał: maciek95k » 24 lip 2022, 10:31

lepi pisze:1. Jak wejść do edysji/podglądu PLC? Na panelu, nie na laptopie.

Klikasz "Param" wielokrotnie. Tam będzie Ci przewijać różne rzeczy i na F4 chyba lub gdzieś obok będzie "LAD".
Tak samo możesz sprawdzić wejścia / wyjścia i stan komórek pamięci.
lepi pisze: 2. Jak zmienić datę/godzinę na panelu

Także musisz wejsć w parametry. Pod F8 chyba na którejś karcie będzie okno z informacją odnośnie wersji systemu. Będą tam też hasła które można odblokować i będziesz miał dostęp wtedy do coraz większych uprawnień na sterowniku. Hasła to sześć lub osiem (nie pamiętam) takich samych cyfr. Sprawdź 0, 2, 4, 6 i 8. Któreś powinno wejść.
lepi pisze:3. Jak wyłączyć oś C w systemie? Jak próbuję edytować "200, 4th-axis" to prosi o podanie kodu

Tutaj opcje są dwie. Jedna to że masz właśnie to hasło powyżej jako "Disable" i nie chce Ci dać zgody. Druga opcja to że albo kupiłeś albo dostałeś złą wersję. Musisz wtedy skontaktować się z suportem. Tj. wchodzisz w ten parametr, wyświetla Ci się kod, podajesz go im i dostajesz od nich inny kod który jak wpiszesz to możesz ten parametr zmienić. Tak jest w przypadku włączenia np. 5 osi w sterowniku czterosiowym. Kod który się wyświetla zmienia się przy każdej próbie edycji tego parametru.
lepi pisze:Ogólne wrażenie dobre. Ktoś pisał, że wszystkie wejścia są typu NPN. Na płytce IO można zmienić jumperkiem na PNP ale dotyczy to wyłącznie wejść do obsługi magazynu.

Sam sterownik ma wyjścia NPN. Na płytce IO jest opcja zmiany ale dopiero od niedawna. Jest to kolejna wersja tej płytki. Wcześniej takiej opcji tam nie było. Dodawali jeszcze jedną dodatkową PCB z dwoma złączami DB która zmieniała typ z NPN na PNP.

Dodane 1 minuta 20 sekundy:
Nim zaczniesz grzebać to polecałbym zrobić sobie backup oryginalnej konfiguracji. W tym sterowniku dużo można ale sporo się trzeba domyślać niestety.


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: SZGH - zbiór informacji

#133

Post napisał: lepi » 24 lip 2022, 14:28

Co do daty to już znalazłem w instrukcji.

Potwierdzam, hasło dto 666666 (sześć szóstek) ale nie widzę zmian jeśli ustawię Enabled/disabled

Niestety nie mogę znaleźć nigdzie podglądu drabinki, manu "LAD" :(

Jeśli dobrze rozumiem, to za obsługę magazynu/głowicy odpowiada jakieś macro, gdzie je znajdę?

Dodane 2 godziny 28 minuty 47 sekundy:
lepi pisze:
24 lip 2022, 11:59
Co do daty to już znalazłem w instrukcji.

Potwierdzam, hasło dto 666666 (sześć szóstek) ale nie widzę zmian jeśli ustawię Enabled/disabled

Niestety nie mogę znaleźć nigdzie podglądu drabinki, manu "LAD" :(

Jeśli dobrze rozumiem, to za obsługę magazynu/głowicy odpowiada jakieś macro, gdzie je znajdę?

OK, ogarniam powoli, hasła są trzy, wg kolejności parametrów: 111111, 666666, 888888
Teraz faktycznie jest dostęp do szukanych funkcji.


Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 49
Posty: 639
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#134

Post napisał: maciek95k » 24 lip 2022, 20:23

Ekran po włączeniu -> klikasz PARAMETER 2x -> F3 (LAD)
Jak nie miałeś wszystkich haseł na enable to mogło nie być tej opcji.
Po drabince możesz przechodzić na PgDn i PgUp.
Pod F5 masz EdLad (edycja). Po edycji musisz kliknąć literkę R i Enter (reload ladder).

Dodane 7 minuty 55 sekundy:
Tam gdzie masz LAD to pod F1 masz ctrl. Po wpisaniu hasła możesz podać nr makra które chcesz edytować. Ale nie pamiętam które odpowiada za magazyn narzędzia.

Dodane 1 minuta 51 sekundy:
Btw, jak byś chciał zmienić nazwy Etykiet/Labeli wejść wyjść albo tekst alarmów to idzie to zrobić edytując plik txt na komputerze i robiąc restore parametrów. Idzie też robić własne ekrany, dodawać własne parametry do wpisu w oknie ustawień i wiele innych ale dokumentacji ofc brak. Wszystko trzeba robić na czuja i sprawdzać :P


mtryb14
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 91
Rejestracja: 23 lis 2012, 00:20
Lokalizacja: Itoja

Re: SZGH - zbiór informacji

#135

Post napisał: mtryb14 » 24 lip 2022, 21:01

Do edycji na komputerze tego sterowania to jest jakiś program czy jak to się niby odbywa?
Jeśli macie coś takiego to może by tak wrzucić tutaj


Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 49
Posty: 639
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#136

Post napisał: maciek95k » 24 lip 2022, 21:06

Nie ma nic :P jedynie do plc jest ale to chyba już ktoś wrzucał. Reszta to pliki tekstowe które masz po zrobieniu backupu na pen drive i grzebanie w tym, testowanie i dużo dedukowania. No i oczywiście męczenie ich supportu i dopytywanie o różne kwestie.


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: SZGH - zbiór informacji

#137

Post napisał: lepi » 14 sie 2022, 11:36

Zanim sięgnę do lakonicznej (eufemizm) instrukcji to spytam tu. Do załączania wrzeciona używacie zewnętrznego przekaźnika czy udało się przekierować sygnał na jeden z nieużywanych przekaźników na płytce IO? U mnie jest do wysterowania duży stycznik.


Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 49
Posty: 639
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#138

Post napisał: maciek95k » 15 sie 2022, 22:12

Ja mam to podłączone do falownika bezpośrednio więc nie mam żadnego przekaźnika. Ale powinieneś być w stanie bez problemu użyć przekaźnika na płytce I/O. Musisz tylko zmienić numer wyjścia w programie PLC. Komórki pamięci M53, M54 i M55 to odpowiednio spindle froward, spindle reverse i spindle stop (mam nadzieję, że masz manual do PLC). Jeśli masz ten sam program to M53 i M54 sterują odpowiednio wyjściami Y14 i Y13. Same etykiety możesz podmienić zmieniając plik io.txt i robiąc restore parametrów. Wówczas na podglądzie stanów wejść / wyjść będziesz miał M03 i M04 podpisane pod nowymi wyjściami.


Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 49
Posty: 639
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#139

Post napisał: maciek95k » 23 sie 2022, 22:36

Taka ciekawostka. Właśnie chciałem się trochę pobawić feedbackiem z liniałów pomiarowych w moim sterowniku. Obracam sobie sterownik żeby zerknąć na port i zamówić konektor. Szukam i szukam w miejscu gdzie wydawało mi się że był w sterowniku który mam na maszynie i coś nie mogę znaleźć. Chwila tropienia i...
Chińczycy nie wlutowali złącza pod feedback a zamiast tego otwór zakleili naklejką z numerem seryjnym. Brak słów... W oprogramowaniu wszystko jest na swoim miejscu więc obstawiam brak elementów na stanie.


ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 15
Posty: 35
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: SZGH - zbiór informacji

#140

Post napisał: ssllaawweekk » 25 sie 2022, 13:44

A w opisie sterowania było napisane że feedback jest czy jest ale za dopłatą.
Czekam obecnie na dostawę MDCb-4 i taka niespodzianka by mnie zabiła.
Jak dotychczas mam dobra opinię o SZGH

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”