SZGH - zbiór informacji

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 36
Posty: 548
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#101

Post napisał: maciek95k » 12 paź 2021, 16:20

Obstawiam że będziesz miał błąd „Arm home err, Enter to continue, Esc to stop”. A to dlatego, że manual mówi, że czujnik wykrywający że łapa magazynu jest w pozycji normalnej/w spoczynku powinien być wpięty w wejście X42. U mnie był to błąd. Ten czujnik powinien być wpięty do X43 a do X42 czujniki które wykrywają pozycje take/exchange. Może Ci się to przydać bo ja z tym dłuuuugo walczyłem.




ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 21
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: SZGH - zbiór informacji

#102

Post napisał: ssllaawweekk » 14 paź 2021, 21:40

Mam do wgrania macro dla cnc. Wgrywa się to tak jak upgrade??
Obecnie mam sporo przewodów do podłączenia. Pożniej przyjdzie czas na testowanie. Czy można manualnie zadawać stan wyjść żeby testować elementy magazynu. W instrukcji są kody M jak np.:
M71: Fall tool holder down, also reset Y26, output Y27,Pin22_CN10 Plug;& X41 must be
valid,also tool holder is at position that can do down/up.

Czy jest inna możliwość niż te kody??


Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 36
Posty: 548
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#103

Post napisał: maciek95k » 15 paź 2021, 07:36

Makr nie wgrywałem ale podejrzewam, że musisz zrobić backup, dorzucić co trzeba i potem upgrade.
Nie słyszałem, żeby była specjalna komenda na zadawanie stanów wyjść i szczerze, nie była mi nigdy za bardzo potrzebna.


tomx_
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 9
Posty: 76
Rejestracja: 12 lut 2005, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: SZGH - zbiór informacji

#104

Post napisał: tomx_ » 16 paź 2021, 12:02

Makra wgrywa się jako restore. Podsyłam dwa PDFy gdzie są opisane komendy (nie wiem czy wszystkie) oraz jak się muszą nazywać pliki z makrami korespondujące z konkretnymi "M" makrami. np "M881" to plik "ProgramUser1" (te informacje są w tych PDFach)

Dodane 2 minuty 28 sekundy:
Edycja i testowanie macr jest dosyć upierdliwe. Musisz robić to na kompie, następnie na maszynie restore, reset sterowania (wyłączenie i włączenie) testowanie czy jest ok i od nowa to samo.
Załączniki
MACRO_newker.pdf
(1.11 MiB) Pobrany 7 razy
User Manual of Macro(V2.2).pdf
(461.52 KiB) Pobrany 6 razy


Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 36
Posty: 548
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#105

Post napisał: maciek95k » 16 paź 2021, 13:24

Najgorsze jest to, że producent nie udostępnia listy wszystkich zmiennych systemowych. Piszesz jak coś zrobić a on Ci podaje linijkę kodu gdzie masz np #4561 = i tutaj coś z czym miałeś problem. Pytasz go co to za zmienna, okazuje się że ta z którą miałeś problem bo w manualach jej nie ma. Pytasz go o listę wszystkich zmiennych to odpowiada że nie posiada i jak chcesz coś wiedzieć to masz pisać a on Ci powie.


ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 21
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: SZGH - zbiór informacji

#106

Post napisał: ssllaawweekk » 16 paź 2021, 21:24

Do sterowania manualnego wyjść maja służyć komendy: OUT+Y27; output Y27 is valid
OUT-Y27,it is invalid.
Jescze tego nie testowałem.
Dzięki za podpowiedzi.
Napiszę co i jak jak już uda mi się podpiąć magazyn.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”