Stożki ISO 30 - ER 32

wytarcie na stozku

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
afrykaner77
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 21
Rejestracja: 27 kwie 2009, 14:50
Lokalizacja: W-wa

Stożki ISO 30 - ER 32

#1

Post napisał: afrykaner77 » 15 cze 2023, 20:58

Witam
Musiałem na szybko kupić kilka sztuk uchwytów ISO 30 ( oczywiście made in china ) do nowego wrzeciona Teknomotor. Sprawdziłem odchyłki bicia na stożku wrzeciona, uchwytu i na samym frezie i powiedzmy, że wszystko łapie się w normach. Jednak na samym stożku uchwytu pojawiły się otarcia ( nie przepracowały więcej niż 3-4 godziny ).

To moje początki z tym sposobem mocowania narzędzi, wiec się zastanawiam.. czy takie otarcia powstają podczas instalacji stożka we wrzecionie. Czy geometria samego stożka jest zwalona i płaszczyzny nie przylegają do siebie tak jak powinny ??

Macie jakieś godne polecenia stożki tego typu ?
Przechwytywanie.JPG




tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2847
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Stożki ISO 30 - ER 32

#2

Post napisał: tristar0 » 15 cze 2023, 21:12

afrykaner77 pisze:. Czy geometria samego stożka jest zwalona i płaszczyzny nie przylegają do siebie tak jak powinny
stożki są ok masz pewnie problem z gniazdem ( niemieckim )

Dodane 3 minuty 35 sekundy:
w jednej frezarce nie dawno zakupionej z za odry temat był podobny ISO 30 prawie pasują ale Chińskie pasują dobrze trzeba czyścić gniazdo bo nawet trochę pyłu ,oleju i już bicie .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Stożki ISO 30 - ER 32

#3

Post napisał: Bagunio » 15 cze 2023, 21:31

Też mam z tymi stożkami taki sam problem , myślałem że to normalne , mam też inne które dostałem od producenta frezarki (lepszej jakości) jutro zobaczę czy też są porysowane


Autor tematu
afrykaner77
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 21
Rejestracja: 27 kwie 2009, 14:50
Lokalizacja: W-wa

Re: Stożki ISO 30 - ER 32

#4

Post napisał: afrykaner77 » 16 cze 2023, 18:40

tristar0 pisze:stożki są ok masz pewnie problem z gniazdem ( niemieckim )


To jest teknomotor, produkcja "Italiańska" :)


tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2847
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Stożki ISO 30 - ER 32

#5

Post napisał: tristar0 » 16 cze 2023, 20:39

Nie
afrykaner77 pisze:produkcja "Italiańska"
fakt jest taki że niemieckie stożki pasują na całej powierzchni do maszyny niemieckiej ,choć jakiś czes temu dokupiłem wytaczadło iso30 i nie ma problemu a jak kupiłem oprawkę weldon iso 30 to pojawił się podobny problem na stożku.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 11570
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Stożki ISO 30 - ER 32

#6

Post napisał: RomanJ4 » 16 cze 2023, 22:54

afrykaner77 pisze:Czy geometria samego stożka jest zwalona i płaszczyzny nie przylegają do siebie tak jak powinny ??

Sprawdź na tusz, i będzie wszystko jasne...
pozdrawiam,
Roman


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Stożki ISO 30 - ER 32

#7

Post napisał: Bagunio » 19 cze 2023, 07:33

Sprawdziłem u mnie , te tanie krótkie chińskie mają obtarcia w tym samym miejscu co u ciebie , inne lepsze mają na górze delikatne od brudu w gniezdzie ale one już chwilę są używane , tamte mają po kilkanaście godzin.


Autor tematu
afrykaner77
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 21
Rejestracja: 27 kwie 2009, 14:50
Lokalizacja: W-wa

Re: Stożki ISO 30 - ER 32

#8

Post napisał: afrykaner77 » 22 cze 2023, 18:04

Dzięki. Niedługo dojadą do mnie oryginalne stożki od Teknomotor. Wtedy zrobię pomiary z biciem i dam im trochę popracować.. Zobaczymy, czy pojawią się jakieś ślady.

Przy okazji zrobię też porównanie bicia na jednych i na drugich. wrzucę jakieś fotki jeśli kogoś to interesuje.


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Stożki ISO 30 - ER 32

#9

Post napisał: Bagunio » 22 cze 2023, 18:15

Mnie jako użytkownika tanich chińskich napewno zainteresuje taki test, czekam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”