STOPNIE NA MINUTE

tokarka os C

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6019
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: STOPNIE NA MINUTE

#11

Post napisał: tuxcnc » 23 maja 2022, 21:53

luk_asz01 pisze:
23 maja 2022, 16:50
musi być coś do przeliczenia tego
Nie musi i nie ma.
Milimetr to jednostka długości a stopień to jednostka kąta.
Gdyby długość i kąt były wielkościami tego samego rodzaju, toby nie potrzebowały innych jednostek.
Chodziłeś do jakiejś szkoły?
Uczyli Cię geometrii?
Można używając właściwych wzorów obliczyć długość boku trójkąta albo długość łuku okręgu, ale z samego kąta się nie da, trzeba mieć więcej danych.



Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2224
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: STOPNIE NA MINUTE

#12

Post napisał: TOP67 » 23 maja 2022, 21:59

luk_asz01 pisze:
23 maja 2022, 16:50
Jeśli frezuje mając do dyspozycji napędzane narzędzie plus oś "C" to musi być coś do przeliczenia tego.
Wrzeciono przy frezowaniu obraca się o stopnie a nie na mm.
Przy grawerowaniu, może by się jeszcze dało. Ale przy frezowaniu wynik będzie inny na każdej głębokości.


Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2055
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: STOPNIE NA MINUTE

#13

Post napisał: Andrzej 40 » 06 cze 2022, 00:57

A jak się liczy długość cięciwy mając podany kąt i promień ? Dla kąta 360° można policzyć nawet obwód koła o promieniu R i dzieląc go przez 360 otrzymać wynik (długość cięciwy dla 1°) w mm/ 1°. Dla danego R podanego w mm. Przy podanych kącie i promieniu R wzór podany przez grg12. Fakt, to nie jest praktyczne, ale możliwe. Po każdym przejściu freza zmieni się promień i trzeba od nowa przeliczyć.


typniepokorny86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 144
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: STOPNIE NA MINUTE

#14

Post napisał: typniepokorny86 » 14 cze 2022, 17:01

luk_asz01 pisze:
23 maja 2022, 10:14
Witam.
Jak przeliczac milimetry/minute na stopnie/minute?
Witam, niech kolega napisze coś więcej o tym, co robi, jaki efekt chce uzyskać... Frezowanie od czoła czy od boku, na cylindrze? Jaka maszyna, jakie sterowanie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6019
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: STOPNIE NA MINUTE

#15

Post napisał: tuxcnc » 14 cze 2022, 18:12

typniepokorny86 pisze:
14 cze 2022, 17:01
luk_asz01 pisze:
23 maja 2022, 10:14
Witam.
Jak przeliczac milimetry/minute na stopnie/minute?
Witam, niech kolega napisze coś więcej o tym, co robi, jaki efekt chce uzyskać...
Przecież napisał wyraźnie, że chce przeliczać stopnie na milimetry.
Problem polega na tym, że parametr F g-kodu to prędkość w jednostkach na minutę, więc jak napisz G1X10C10F100, to żadne, nawet najbardziej inteligentne, sterowanie nie domyśli się co poeta miał na myśli, czy 100 mm na minutę, czy 100 stopni na minutę.
Matematyka jest tutaj bezradna, a protezy w rodzaju okienka czy ptaszka w Mach są tylko protezami o bardzo ograniczonej użyteczności.
No chyba  że znasz jakąś alternatywną matematykę...


Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2055
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: STOPNIE NA MINUTE

#16

Post napisał: Andrzej 40 » 14 cze 2022, 20:05

Andrzej 40 pisze:
06 cze 2022, 00:57
A jak się liczy długość łuku mając podany kąt i promień ? Dla kąta 360° można policzyć nawet obwód koła o promieniu R i dzieląc go przez 360 otrzymać wynik (długość łuku dla 1°) w mm/ 1°. Dla danego R podanego w mm. Przy podanych kącie i promieniu R wzór podany przez grg12. Fakt, to nie jest praktyczne, ale możliwe. Po każdym przejściu freza zmieni się promień i trzeba od nowa przeliczyć.
:oops: się poprawiam - zobaczcie godzinę, to było po godzinie duchów. Wszędzie cięciwę należy zastąpić łukiem.
Tu już zastąpiłem, za pokutę pogrubiłem błąd.


typniepokorny86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 144
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: STOPNIE NA MINUTE

#17

Post napisał: typniepokorny86 » 15 cze 2022, 17:57

tuxcnc pisze:
14 cze 2022, 18:12
Przecież napisał wyraźnie, że chce przeliczać stopnie na milimetry.
Problem polega na tym, że parametr F g-kodu to prędkość w jednostkach na minutę, więc jak napisz G1X10C10F100, to żadne, nawet najbardziej inteligentne, sterowanie nie domyśli się co poeta miał na myśli, czy 100 mm na minutę, czy 100 stopni na minutę.
Matematyka jest tutaj bezradna, a protezy w rodzaju okienka czy ptaszka w Mach są tylko protezami o bardzo ograniczonej użyteczności.
No chyba  że znasz jakąś alternatywną matematykę...
...... odpuszczę sobie zlośliwości.

Maszyny róznie to interpretują. Jest np opcja taka, że w parametrach ma podaną jakkąś zalożoną średnicę osi obrotowej i na tej podstawie przelicza posów liniowy na posuw katowy. Jak można przypuszczać, jest to obarczone błędem, bo jeśli narzędzie wyjeżdża poza tą wskazaną średnicę to ten posuw albo sięzwiększa albo maleje wzgl. założonego.

Dlatego stosuje się posuw zwrotny. Ale to już kolega sobie wyszuka co to jest.

Pytanie czy autor chce te wzory zawrzeć w oprogramowaniu maszyny czy w programie? Bo w programie to 2 wartości pozuwu w jednej lini to raczej nie przejdą. Przynajmniej na znanych mi sterowaniach.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6019
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: STOPNIE NA MINUTE

#18

Post napisał: tuxcnc » 15 cze 2022, 18:46

typniepokorny86 pisze:
15 cze 2022, 17:57
to już kolega sobie wyszuka co to jest
Niczego nie będę szukał, bo wiem, ale to nie jest na temat.
O tych okienkach w Mach też wiem i uważam je za skrajny debilizm, podobnie jak resztę ptaszków i okienek w Mach, bo powodują one dokładnie tyle, że ten sam g-kod na tej samej maszynie może być wykonany w dowolnie inny sposób...
Natomiast co do tematu, to autor pytał czy można przeliczyć stopnie na milimetry, co z matematycznego punktu widzenia jest niemożliwe.
Gdzieś pytał też o G93, ale przy jego zdolnościach matematycznych najzwyczajniej sobie z tym nie poradzi, bo wtedy F trzeba liczyć dla każdej linii osobno...
No po prostu pacjentowi nie da się pomóc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”