Stare sterowanie CNC dziala po podgrzaniu.

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1807
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#11

Post napisał: blasterpl » 19 wrz 2015, 19:24

Znalazłem w sieci coś takiego , z opisu wynika ze sygnały które synchronizują podejrzane układy reguluje się za pomocą RV15 a,b,c a podejrzeć te sygnały można na kolkach CHI17 a,b,c . Dobrze kombinuje :?: . Jaki oscyloskop potrzebny do podglądnięcia owych sygnałów (już dawno miałem zakupić oscyloskop to teraz mam okazje)


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2015, 21:01 przez blasterpl, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7278
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#12

Post napisał: pukury » 19 wrz 2015, 20:10

witam.
z pewnością przydałby się dwukanałowy.
możesz oglądać dwa przebiegi jednocześnie - łatwiej o synchronizację.
co do pasma to trudni powiedzieć - ale raczej 25MHz powinno wystarczyć.
a to nic takiego - w dzisiejszych czasach.
tylko nie daj się skusić na jakieś wynalazki / przystawki do kompa.
to raczej do mcz się nadaje jedynie.
na allegro pełno oscyli za kilka stówek .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#13

Post napisał: mc2kwacz » 20 wrz 2015, 15:52

Chcąc operować na żywych podłączonych maszynach, warto zaopatrzyć się w oscyloskop bateryjny, nie sieciowy. I najlepiej z izolowanymi kanałami. Bo zwykłym oscyloskopem stacjonarnym, przy odrobinie pecha i niewiedzy można ubić mierzony układ na amen.
2 kanały minimum - obowiązkowe.
Najtańszy jaki znalazłem na Allegro:
http://allegro.pl/oscyloskop-hantek-dso ... 71821.html

Awatar użytkownika

witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 217
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#14

Post napisał: witbike » 05 lis 2017, 16:47

Witam,
czy autor tematu naprawił te układy? Mam problem u siebie w maszynie z karta Fanuc. Elektronik doszedł, że zepsuł się właśnie jeden z układów hybrydowych (FA8303 4L4 AF19 2 ) jednak nigdzie nie mógł znaleźć zamiennika.
Jeśli autor tematu to w jakiś sposób naprawił, to proszę o jakąś pomoc jak to zrobić, ewentualnie skąd znalazłeś dokładne schematy? Mam jakiegoś manuala do swojej karty, ale tam z tego co patrzyłem, to jedynie są instrukcję, jak postępować w przypadku wyświetlenia się jakichś błędów. Np wymień kartę PCB :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”